קפה שנהב שחור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קפה שנהב שחור
Black Ivory Coffee
כוס של קפה שנהב שחור
כוס של קפה שנהב שחור
סוג קפה
צבע שחור
משקאות קשורים קפה

קפה שנהב שחור הוא מותג של קפה, המיוצר בצפון תאילנד מפולי קפה ערביקה המעובדים לאחר שעברו דרך מערכת העיכול של פילים[1][2]. הקפה מיוצר על ידי חברת "קפה שנהב שחור".

מאפיינים

טעמו של קפה שנהב שחור מושפע מאנזימי העיכול של הפילים ומתהליכי התססה שונים המפרקים את החלבון שבקפה ומשפיעים על הטעם של התוצר הסופי. פולי הקפה מתעכלים תוך 15 עד 70 שעות, והנוכחות שלהם ביחד עם מרכיבים שונים אחרים בבטן הפילים, מקנה טעמים ספציפיים למוצר.

פולי הקפה של חברת "קפה שנהב שחור" מתבשלים לאיטם באנזימים שבקיבתם של הפילים, ביחד עם עשבים ופירות שאותם פילים אכלו בסמוך לאכילת פולי עץ הקפה. הפילים ניזונים מתערובת של אורז, סיבים, מים ופירות עץ הקפה המסופקים לחווה בה הם שוהים ממטעים סמוכים[3].

לאחר השעות בהם שהו הפולים במערכת העיכול של הפילים, נשטפים הפולים מתוך הגללים ומיובשים בשמש[4]. תערובת פולי הקפה היוקרתית נוצרה על ידי בלייק דינקין, מומחה קנדי לקפה, שהשקיע במיזם למעלה מ-300 אלף דולר ופיתח את תהליך הייצור במשך למעלה מעשר שנים. על פי דינקין: "כשהפיל אוכל את פולי הקפה מערכת העיכול שלו מייצרת חומצה ששוברת את החמיצות הטבעית של הקפה, בתוספת הבננות וקני הסוכר שהוא אוכל מתקבל קפה חלק, פירותי ועשיר". אף על פי שהטעם של הקפה המופק בסופו של התהליך שונה מטעמו של קופי לואק[5], יש קווים דומים בתהליך הייצור של השניים. קפה הלואק מיוצר מפולי קפה שעברו במערכת העיכול של גחן דקלים אסייתי (הנקרא גם: חתול הזבד).

זמינות

קפה שנהב שחור מתואר כ"חלק מאוד ללא מרירות הקפה הרגיל" והוא נמנה מבין סוגי הקפה היקר בעולם, במחיר של בערך 2,000 דולר לקילוגרם, יותר מ-6,909 שקלים לקילוגרם: כ־6.9 שקלים לגרם[6]. היבול הממוצע הוא 150 קילוגרם בשנה[7]. לתוצר המוגמר יש זמינות מוגבלת: ניתן לרכוש אותו בקנייה מקוונת ובכמה מלונות יוקרה, שם עלותו של הקפה היא כ־50 דולר לכוס. ניתן למצוא אותו בתפריט במלון ריץ קרלטון בטורונטו, ברשת בתי המלון "אנאנטארה" באיים המלדיביים, במקאו, בתאילנד[8] ובאבו דאבי.

היצע הקפה השחור שחור תלוי במשתנים רבים: זמינותם של פולי הקפה, התיאבון של הפילים, מספר פולי הקפה שנהרסים במהלך הלעיסה שלהם על ידי הפילים וביכולתם של המאהוטים לשחזר פולי קפה שלמים מצואת הפיל. המחיר הגבוה של המוצר נובע ברובו מהכמות הגדולה של פולי הקפה הדרושים לייצור המוצר המוגמר: כעשרת אלפים פולים נדרשים כדי להפיק קילוגרם אחד של קפה קלוי. 33 קילוגרם (72 פאונד) של פולי קפה גולמיים מביאים לקילוגרם אחד (שני פאונד) של המוצר המוגמר. מרבית הפולים אינם ניתנים לעיבוד מכיוון שהם נלעסים על ידי הפילים, נמעכים לחלוטין או לאחר שהופרשו הולכים לאיבוד בשיחים, ורק כשלושה אחוזים מפולי הקפה מצליחים לשרוד בשלמות את מערכת הלעיסה והעיכול של הפילים. אותם פולים הם אלו המאותרים בגללי הפילים ומנוקים להמשך התהליך[3].

איגוד הפיל האסייתי של משולש הזהב

פולי הקפה בעת תהליך הייצור

קפה זה מיוצר על ידי חברת Black Ivory Coffee בע"מ. בעבר הקפה היה מיוצר באיגוד הפיל האסייתי של משולש הזהב במחוז צ'אנג סן בצפון תאילנד, מקום מקלט לפילים שהוצלו. כיום הוא מיוצר במחוז סורין, בצפון מזרח תאילנד. בערך 26 פילים באיגוד מפיקים את הקפה. כשמונה אחוזים ממכירות חברת הקפה נתרמים למקלט הפילים של איגוד הפיל האסיאתי של משולש הזהב. כספים אלו משמשים למימון הוצאות בריאות ורווחה שונות של הפילים מאחר שעלות אחזקתו של כל פיל במקלט מגיעה לכאלף דולרים בחודש. צריכת פולי הקפה אינה משפיעה לרעה על הפילים, ובדיקות וטרינריות הגיעו למסקנה כי הקפאין מפולי הקפה שהם צורכים לא נספג אצל הפילים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קפה שנהב שחור בוויקישיתוף
  • סרטון: הקפה היקר ביותר בעולם (באנגלית), באתר יוטיוב
  • Associated Press (7 דצמ' 2012). "כוס קפה ממעי הפיל שווה $50". USA Today. {{cite web}}: (עזרה) (באנגלית)
  • ליהי שורש‏, הקפה היקר בעולם עובר דרך קיבת פיל, באתר וואלה!‏, 11 בדצמבר 2012
  • nrg סגנון, תדעו לכם: 10 דברים הזויים שלא ידעתם על קפה, באתר nrg‏, 12 באפריל 2015

הערות שוליים

  1. ^ "About Black Ivory Coffee". Black Ivory Coffee. אורכב מ-המקור ב-2018-01-04. נבדק ב-16 באוגוסט 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Gecker, Jocelyn (9 דצמ' 2012). "Elephant Dung Coffee: An Exotic, Expensive Brew". Sci-Tech Today. אורכב מ-המקור ב-1 בפברואר 2013. נבדק ב-10 דצמ' 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ 3.0 3.1 ד"ר דרור בר־ניר, ‏הקפה הטוב ביותר בעולם - וכמה הוא עולה?, באתר "Time Out ישראל", 23 בנובמבר 2015
  4. ^ פרויקט יוצרי קולנוע עצמאי, קפה מחורבן, אבל בקטע טוב, באתר הארץ, 11 ביוני 2015
  5. ^ נייאן ליין הנריק, הזהב השחור החדש (באנגלית), באתר בנגקוק פוסט, ‏24 באוגוסט 2018
  6. ^ ק"ג מהקפה הנדיר והיקר בעולם (באנגלית), באתר קפה שנהב שחור
  7. ^ קפה שנהב שחור - האתר הרשמי (באנגלית)
  8. ^ ערן אזולאי, ‏חרא של קפה: האספרסו היקר בעולם עשוי עכשיו מקקי של פילים, באתר ‏מאקו‏‏, ‏27 באוקטובר 2012‏
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38083407קפה שנהב שחור