קניסטל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקניסטל
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: אברשאים
משפחה: ספוטיים
סוג: Pouteria
מין: P. campechiana
שם מדעי
Pouteria campechiana

קניסטל (שם מדעי: Pouteria campechiana) הוא עץ ירוק עד שמקורו בדרום מקסיקו ובאמריקה המרכזית.[1] העץ מגודל בשל פירותיו גם במדינות אחרות, כברזיל, טאיוואן ווייטנאם. עץ הקניסטל גדל עד לגובה של עשרה מטרים ומניב פרי צהבהב-כתמתם ואכיל, המכונה גם ספוטה צהובה, שאורכו עשוי להגיע עד שבעה סנטימטרים. בשר הקניסטל מתוק, ומרקמו מושווה לעיתים למרקם חלמון ביצה מבושל, ולכן מכונה הפרי לעיתים בשם "חלמונית". הפרי משויך לאותה משפחה כמו ספוטה ממית (mamey sapote) ופרי האביו (abiu).

שימושים

פרי הקניסטל מבשיל בעודו על העץ. צבעו של פרי שהבשיל לחלוטין צהוב עז, ובסופו של התהליך, הוא מתרכך ונושר. במפתיע, מזיקים וציפורים אינם נוגעים בבשר הפרי, ככל הנראה בשל עפיצותו, שמצטמצמת באופן ניכר בפירות בשלים מאוד, אך עדיין ניתנת לזיהוי על הלשון. לעיתים, פירות בשלים שנקטפו מן העץ בעודם קשים, אינם מצליחים להתרכך ולאבד מעפיצותם, וכן ליצור מרקם שמזכיר חלמון ביצה. הסיבה הזאת, יחד עם העובדה שפירות קלימקטריים נרקבים מהר יחסית בטמפרטורת החדר, תרמה ככל הנראה לחוסר-חשיבותו הכלכלית של הקניסטל, פרי שטעמו מתחבב על רבים, וגם קל לעיבוד.

בדומה לפרי הלוקומה (lúcuma), קניסטל אכיל כמו שהוא. כאשר בשר הפרי מעורבב עם חלב, נוצר מילקשייק קטיפתי או קינוח מתקתק וריחני דמוי-רפרפת.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Pouteria campechiana". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. נבדק ב-2009-01-29.
ערך זה הוא קצרמר בנושא בוטניקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.