קנדרסטג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קנדרסטג
קנטון ברן (קנטון)ברן (קנטון) ברן
קנדרסטג בעמק הנהר קנדר
אגם אושיננזה
מלון Gasthof Ruedihaus אתר בעל חשיבות לאומית בשווייץ

קנדרסטגגרמנית: Kandersteg) היא עיירה הממוקמת בעמק הנהר קנדר ממערב לרכס היונגפראו בקנטון ברן, שבשווייץ.

גאוגרפיה

העיירה קנדרסטג ממוקמת מצידם הצפוני של האלפים הברניים בגובה של כ-1200 מטרים מעל פני הים, בחלקו העליון של עמק הנהר קנדר. העיירה מוקפת ברכסי הרים גבוהים מעל 3600 מטרים. מעברי הרים בלתי סלולים בגבהים שמעל 2000 מטרים העוברים בקרבת העיירה מהווים חלק מ"דרך מעברי האלפים", שביל הליכה תיירותי ארוך החוצה את שווייץ. אגם אושיננזה (Oeschinensee) ההררי המהווה מוקד תיירותי, ממוקם ממזרח לעיירה בגובה 1578 מטרים והוא מקושר אליה ברכבל ושבילי הליכה הרריים. האגם הוא הגדול ביותר בעמק שתחילתו בקרחון קנדר המהווה את מקור המים של הנהר בעל השם הזהה, הזורם לאורך 44 קילומטרים בכיוון צפון.

אזור העיירה הוכרז כאתר מורשת עולמי של אונסקו בשנת 2001 והורחב בשנת 2007 כך שהוא כולל בתוכו גם את אגם אושיננזה וגם את עמק גסטרן (Gastern) הממוקם מדרום ומהווה את המשכו של עמק הנהר קנדר. שטחה הכולל של קנדרסטג הוא 134.33 קילומטר רבוע, כאשר מתוכו 13.3% מנוצל למטרות חקלאיות ורק כ-1% מיושב. שאר השטח הוא שטח טבעי הכולל יערות נהרות ואגמים.

היסטוריה

בתקופה הפרהיסטורית היה האזור מיושב בדלילות. ממצאים ארכאולוגיים חשפו בסביבתה קשתות מן התקופה הנאוליתית ומתקופת הברונזה המוקדמת, ומחטים מתקופת הברונזה. גשר וחלק של דרך מן התקופה הרומית נחשפו בתוך תחומי הכפר עצמו.

קנדרסטג מוזכרת לראשונה בשנת 1352. בשנת 1511 נבנה בכפר בית תפילה קהילתי עצמאי אשר שרד את מהומות הרפורמציה בשנת 1530, והמשיך לשמור על עצמאות קהילתית במסגרת הכנסייה הקתולית.

בין השנים 1906 ועד 1913 חל גידול משמעותי באוכלוסיית העיירה בהשפעת הבנייה של מנהרת לוטשברג (Lötschberg) וקו הרכבת שלה, אשר הביאו לגידול משמעותי במספר התיירים הפוקדים את העיירה. בשנת 1923 נחנך בעיירה מרכז הצופיות הבינלאומי[1]. בשנת 1948 הוקם רכבל המוליך מפאתי העיירה לאגם אושיננזה ההררי. מקפצת הסקי נבנתה ב-1979.

כלכלה

הכלכלה המקומית נשענה באופן מסורתי על מרעה עונתי בהרים, חקלאות חוות ותמיכה לוגיסטית בדרכי המסחר ההרריות שבסביבה. במאה ה-17 התגלו בהרים הסובבים את העיירה מאגרי גופרית אשר הביאו להתפתחות תעשיית כרייה מקומית. במאה ה-19 נפתח בעיירה מפעל לגפרורים. תחום התיירות החל להתפתח בשנת 1850 כאשר העיירה הפכה ליעד למטיילים. עד 1890 נפתחו בה חמישה בתי מלון ובשנת 1913 נמנו בה כבר 19 מלונות. מלון Gasthof Ruedihaus מופיע ברשימת ה"אתרים בעלי חשיבות לאומית" של שווייץ.

תושבי הכפר ממשיכים להתפרנס מעיסוקים מסורתיים. תחומי החקלאות והקשורים אליה עברו תהליכי מיכון ומודרניזציה.

תיירות

חלקם של שירותי התיירות עלה באופן משמעותי מכיוון שמיקומה של העיירה והנופים הסובבים אותה מאפשרים פעילות תיירותית לאורך כל השנה וכוללים שבילי הליכה, טיפוס הרים, גלישת סקי וקרוס קאנטרי.

הכפר מתאפיין בקשת רחבה של סוגי אירוח: ממלון 5 כוכבים ועד דירות נופש ואתרי קמפינג. מרכז הצופים העולמי ממוקם בקצה הכפר ומושך יותר מ - 14,000 צופים וצופות מכל רחבי העולם מדי שנה. כמה בקתות הרים השייכות למועדון האלפים השווייצרי נמצאות בעמק.

בעמק קנדר (Kander) יש רשת נרחבת של מסלולי הליכה מקרקעית העמק ועד לראש ההרים והמעברים. המסלולים המפורסמים ביותר מובילים אל קנטון ואלה, מעבר למעבר גמי היישר ללויקרבאד (עם רכבלים הפועלים בכל קצה) או דרך עמק הגסטרן הפראי על פני Lötschen Pass הגבוה יותר עד לוטשנטל.

אגם אושינן[2] נחשב לאחד האטרקטיביים ביותר בשווייץ וניתן לגשת אליו באמצעות רכבל קנדרסטג-אושינן שהחליף את מעלית הכיסאות שפעלה עד 7 בספטמבר 2008. רכבלים אחרים משרתים את שטחי Sunnbüel ו- Allmenalp.

בחורף מעל 50 קילומטרים של מסלולי סקי קרוס קאנטרי (קלאסי והחלקה) זמינים בקרקע העמק ומעלה. אזורי סקי קטנים במורד ההר ממוקמים ליד אגם אושינן וסונבויל. רשת שבילי חורף מחברת את הכפר ל Blausee ול Gemmi Pass. פעילויות חורף אחרות כוללות החלקה על הקרח, קרלינג, טיפוס קרח ודיג קרח.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קנדרסטג בוויקישיתוף


ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ The Story of KISC, Kandersteg International Scout Centre (באנגלית)
  2. ^ Start, Oeschinensee (ב־)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32643154קנדרסטג