קינג קמפ ג'ילט
תרומות עיקריות | |
---|---|
סכין הגילוח |
קִינְג קְמפּ גִ'ילֵט (King Camp Gillette, 5 בינואר 1855, פּוֹן דוּ לַאק (Pond du Lac), ויסקונסין - 9 ביולי 1932, לוס אנג'לס) היה איש עסקים וממציא אמריקני. נודע בעיקר בשל המצאת סכין הגילוח.
ביוגרפיה
ג'ילט, שנולד בויסקונסין, גדל בשיקגו. בשנת 1890 הוא נישא לאלנטה ('לנטי') אלה גיינס (Gaines, 1951-1868), ובשנה הבאה נולד בנם היחיד.
סכין הגילוח
קינג קמפ ג'ילט עבד בשנות התשעים של המאה ה-19 כאיש מכירות עבור החברה שפיתחה את הפקק לבקבוקים (פקק העשוי עיגול מתכת בצורת כתר ובחלקו הפנימי אטם משעם. נפוץ עד ימינו). בראותו כיצד הפקק מושלך לאשפה עם היפתח הבקבוק, עלה בדעתו לפתח להב לגילוח פשוט וזול, שאף הוא יושלך לאחר השימוש. הדרך הנפוצה לגילוח עד לסוף המאה ה-19 הייתה באמצעות תער, וזה נזקק להשחזה תכופה, ובנוסף, לא היה בטיחותי ביותר. כלי גילוח בעלי להבים בטיחותיים פותחו בשלבים מוקדמים יותר של המחצית השנייה של המאה ה-19, אך לא זכו לתפוצה המונית.
קשיים טכניים שונים ביישום הרעיון של ג'ילט, שכלל גם מכשיר בלתי מתכלה להחזקת הלהב, עכבו בכמה שנים את הפצתו ההמונית של סכין הגילוח, וזו החלה רק בעשור שאחר כך, בשנים הראשונות של המאה העשרים. הקשיים נבעו מן הכורח לעבד ולהשחיז ברמה גבוהה פלדה זולה ודקה, כדי לשמור על מחיר שווה לכל נפש, מצד אחד, וכדי שהמוצר יהיה איכותי, מצד שני. משנפתרו בעיות אלה החל השיווק בשנת 1903. לצורך הפצת מוצריו ג'ילט הקים את 'החברה האמריקנית לתערי בטיחות' (American Safety Razor Company) ב-28 בספטמבר 1901, וזו שינתה את שמה ל'חברת ג'ילט לתערי בטיחות' ביולי 1902. היקף המכירות זינק מכמה עשרות מכשירים וכמה מאות להבים בשנה הראשונה, 1903, למאות אלפי מכשירים ומיליוני להבים חמש שנים אחר כך, עת נפתחו מפעלים לייצור כלי גילוח גם בקנדה, בריטניה, צרפת וגרמניה. בין הנלהבים שבמשתמשים היו סוכני מכירות סכיני הגילוח עצמם, שמוצרם התאים להפליא לעיסוקם, אשר כלל נסיעות רבות בד בבד עם הקפדה על הופעתם. המכירות גברו עוד בעת מלחמת העולם הראשונה, ומפעלי ג'ילט אף סיפקו באותה מלחמה כלי גילוח לחיילי צבא ארצות הברית בחוזה ממשלתי.
סוציאליזם אוטופי
ג'ילט דגל בסוציאליזם אוטופי, ובשנת 1894 פרסם ספר בשם "The Human Drift" ("הסחף האנושי") ובו תוכנית להקמת עיר ענק, בה יישבו כל תושבי ארצות הברית, ושמקור האנרגיה שלה יהיו מפלי ניאגרה. כן קרא להכפפת כל התעשייה לבעלותו של תאגיד יחיד, שהשליטה בו תהיה בבעלות הציבור. בספר מאוחר יותר, משנת 1910, בשם "World Corporation" ("תאגיד עולמי") היתווה תוכנית להקמת תאגיד כאמור. כן פנה לתיאודור רוזוולט בהצעה, שנדחתה, שישמש כנשיא התאגיד. ב - 1924 ג'ילט כתב, יחד עם אפטון סינקלר, את ספרו האחרון, "People's Corporation" ("תאגיד העם").
לקריאה נוספת
- אמיל פוירשטיין, מגלים וממציאים, הוצאת יוסף שרברק, תל אביב, 1962 (ישנן מהדורות קודמות: 1950, 1953)
- Adams, Russell B., Jr. King C. Gillette: The Man and His Wonderful Shaving Device (Little, Brown & Co., 1978).
- Magill, Frank N. Great Events from History II: Business and Commerce Series, volume 1:1897–1923 (1994) pp. 75–79, historiography
קישורים חיצוניים
- Patent for Safety Razor Issued November 15, 1904 פטנט עבור תער בטיחותי
- חיי ג'ילט - Inventor of the Disposable Culture King Camp Gillette 1855-1932. Tim Dowling. מסת"ב 0-571-20810-X
- King Gillette Ranch Park אחוזת ג'ילט
- King Gillette via Google דיוקנו
- Kampfe Brothers razors (complete with patent dates) כלי גילוח טרם ג'ילט
- קינג קמפ ג'ילט, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] קינג קמפ ג'ילט29670657