קטלן עב-צבתות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקטלן עב-זנב

מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: עכבישנים
סדרה: עקרבאים
משפחה: בותוסיים
סוג: קטלן
מין: קטלן עב-זנב
שם מדעי
Androctonus crassicauda

קַטְלָן עַב-צְבָתוֹת או קטלן עב-זנב[1] (שם מדעי: Androctonus crassicauda; משמעות שמו באה מפאת זנבו העבה במיוחד) הוא מין של עקרב.

מאפיינים

גודלו מגיע לכדי 10 סנטימטרים, וצבעו נע בין גוני השחור, דרך החום הכהה. ההבדל בינו לבין הקטלן הדו גוני הוא בעיקר אורך ועובי הצבתות - לקטלן עב הזנב צבתות עבות וקצרות יותר, בעוד שאצל הקטלן הדו גוני הן ארוכות ודקות יותר. צבתות הקטלן עב-הזנב רחבות במקצת מרוחב היד. הקטלן עב הזנב מתגורר בעיקר מתחת לסלעים כבדים ואבנים גדולות - בסביבת אדמה תחוחה. כמו כן הוא נמצא לעיתים במחילותיהם של מכרסמים (המתעלמים לגמרי מנוכחותו), במערות, בחורבות וכו'. לעיתים ניתן למוצאו משוטט בחולות שפת הים.

קטלן עב-זנב נחשב לקטלני, בניגוד לדעה הרווחת שרק העקצן הצהוב מסוכן, וארסם מסוכן כמעט באותה המידה [דרוש מקור]. בארץ היו מקרי מוות בעבר כתוצאה מעקיצתו [דרוש מקור]. הקטלן נפוץ בישראל מהחרמון והגולן ועד לערבה הדרומית ולאילת. הקטלן ניתן לזיהוי ודאי על ידי הסתכלות בזנבו - הזנב עבה מאוד ביחס לעקרבים אחרים, וישנן מגרעות בצורת קילוף בשניים מפרקי זנבו (השני והשלישי, מכיוון העוקץ), מאפיין שלא קיים בשחרן יהודה, שגם קטן ממנו, וגם זנבו אינו עבה. בניגוד לשחרן, הקטלן לא יימצא על עצים (בין הקליפה לעץ), אלא בעיקר מתחת לאבנים גדולות וסלעים.

אטימולוגיה

בעבר נקרא קטלן עב-זנב אך שם זה שונה לפי החלטה של הוועדה הזואולוגית באקדמיה ללשון העברית לקטלן עב-צבתות, מאחר שזה סימן היכר טוב יותר לזיהוי מבין מיני הקטלנים בארץ[2]. לקטלן זה צבת עבה יותר מרוחב פרק "היד" אליו היא מחוברת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קטלן עב-צבתות בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קטלן עב-צבתות36489837Q2704458