קו-אנזים Q10

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית תרכובת ריקה. קו אנזים Q10‏ (Coenzyme Q10), המוכר גם כיוביקינון ומכונה לעיתים ויטמין Q (על אף שאינו ויטמין), הוא חומר דמוי ויטמין מסיס בשומן, המשמש כנוגד חמצון ומשתתף בתהליך שחרור האנרגיה.

המבנה שלו הוא מעין 'ראש' של 1,4 benzoquinone - האחראי לתפקודו ומחובר ל'זנב' של 10 פחמנים (מכאן שמו Q10), הגורם לו להיות מסיס בשמן.

הוא דרוש לכל תא בגוף האדם, ובמיוחד מרוכז בלב ובכליות. התאים שמשתמשים באנרגיה רבה יותר הם 'צרכנים' גדולים יותר של Q10.

נוצר בגוף האדם מחומצת האמינו טירוזין דרך מפל של 8 קודמנים ארומטיים הדורשים כקו אנזימים לצורך יצירתו של Q10, את החומרים הבאים: טטרהידרוביופטרין, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין B5, ויטמין B6, ויטמין B9, ויטמין B12 וויטמין C.

Q10 בודד לראשונה בשנת 1957 על ידי ד"ר פרדריק קראן ממיטוכונדריה של לב בקר, אך קיים בכל מזון אחר[דרושה הבהרה][דרוש מקור] - כולל בצמחים. הספיגה מהמזון פחותה מ-10%. עד גיל 30–35 הגוף מייצר Q10. מגיל זה פוחת ייצורו בהדרגה.[דרוש מקור]

בכמוסות קו-אנזים Q10 יש גם מרכיבים לא פעילים, הכוללים בדרך כלל ג'לטין, גליצרין, מים מטוהרים, ויטמין E, חומר מתחלב (לציטין סויה), צבע מאכל (אנאטו, טיטניום דיאוקסיד), שמן פולי סויה.

ישנם מחקרים התומכים בשימוש ב Q10 להורדת לחץ דם, אך התרומה הבריאותית של נטילת Q10 לחולים עם אי-ספיקת לב ו/או מטופלי סטטינים מוטלת בספק.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קו-אנזים Q10 בוויקישיתוף

קואנזים Q10 בויקירפואה

https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02110.x



ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38791140קו-אנזים Q10