קורס DevOps

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הסמל בסיכת נתמ"מ

קורס ניהול תשתיות מערכות מחשבראשי תיבות: נתמ"מ), אשר בעבר נקרא "קורס הפעלת מערכות מחשב", הוא המסלול העיקרי בצה"ל להכשרת אנשי סיסטם ו-IT. מקצוע זה שייך לתחום טכנולוגיית המידע.

המוסד הצבאי אשר מסמיך את מנהלי תשתיות המחשוב בצה"ל הוא בית הספר למקצועות המחשבראשי תיבות, בסמ"ח), אשר היה כפוף בעבר ליחידת ממר"ם (כיום כפוף ליחידת מצפ"ן, שתחת לוט"ם).

מטרת התפקיד

"מנהלי תשתיות המחשוב" הם החיילים האמונים על אחזקת השרתים ומערכות המידע הנמצאות בשימוש בצה"ל, תוך פתרון תקלות ושיפור הביצועים של המערכות.

מטרת הנתמ"מניקים היא להביא את מערכות המחשב של צהל לרמות זמינות, שרידות וביצועים גבוהות ככל האפשר, תוך ניצול מרבי של המשאבים הקיימים בצבא. בשביל להגיע למטרות אלו על הנתמ"מניק לנטר בכל רגע נתון את המערכות ולמצוא כמה שיותר תקלות, שגיאות, פעילות חשודה (שאולי מעידה על אירוע סייבר). פתרון התקלות במהירות או מניעתן עוד לפני שהן בכלל קורות (פרואקטיביות). כמו כן על הנתמ"מניק לשאוף להגיע לרמת אוטומציה גבוהה ככל האפשר על ידי כתיבת סקריפטים שיקלו על עבודותו ויחסכו זמן חשוב.

אופי המקצוע הצבאי הנרכש בקורס

כל בוגר קורס נתמ"מ נדרש לחתימה של שנת שירות קבע, כתנאי כניסה מקדים. במסגרת שירותו הצבאי, כל נתמ"מניק צפוי לעבור קורסים מקצועיים נוספים אשר חלקם נערכים במסגרת אזרחית.

מנהלי התשתיות משובצים ב-DataCenters ובמרכזי התמיכה של צה"ל. תפקידם הוא לתחזק, לנטר ולתמוך בסביבות עבודה מרובות פלטפורמות, במאגרי מידע ובמסדי נתונים. הם פותרים תקלות מחשוב של משתמשים, תוך כדי עמידה בדרישות זמינות, שרידות, אבטחת מידע ואמינות. צורת הלמידה ביחידות בהן שובצו, תהיה לרוב למידה עצמית מספרות מקצועית, בקורסים וכן מחונכים ותיקים יותר בצוות.

הקורס והשירות מקנים ניסיון בתחום מתן השירות ובניהול מרכז מחשבים. בקורס נלמדות טכנולוגיות רבות בהן נעשה שימוש גם בצבא וגם באזרחות.

מלש"בים (מיועדים לשירות ביטחוני) מאותרים לקורס בדרך כלל על ידי הבסמ"ח ומקבלים זימונים לסדרה של מבחני מיון. אלו כוללים בעיקר בניית אלגוריתמים, מבחני אנלוגיות ומבחנים באנגלית.

התנהלות הקורס

במהלך הקורס, רוכשים החניכים ידע בנושאים שונים:

  1. חומרה (ידע בסיסי של רכיביו הפיזיים של המחשב ועקרונות פעילותם)
  2. Office (הקניית יכולות כתיבה ועריכה מתקדמות בתוכנות ה-Office)
  3. Microsoft Exchange (שרתי האימייל של צה"ל)
  4. מערכות הפעלה (תפעול מלא של מערכות הפעלה מסוג Windows ו-Linux)
  5. Windows Server
  6. תקשורת
  7. Active Directory (חבילת כלי שירות שפותחה על ידי מיקרוסופט לניהול רשתות בארגונים)
  8. Windows PowerShell (לימוד שפת הסקריפטים פאוורשל על מנת לבצע אוטומציה)
  9. Unix
  10. Database (מסדי נתונים מסוג SQL ו-NOSQL)
  11. Windows Internals (הכרה מתקדמת של מערכת ההפעלה ווינדוס, רכיביה ואיך היא פועלת)
  12. עקרונות התכנות
  13. אבטחת מידע
  14. וירטואליזציה
  15. Storage
  16. Disaster Recovery

הקורס מחולק לשלבים המכונים מדרגות, כאשר בסיום כל מדרגה נמדדות יכולות החניכים והישגיהם.

לחניכים המתגוררים הרחק מהבסיס ניתנת האפשרות לשהות באכסניה לאחר שעות הלימוד. זאת לאור העובדה שהלימודים מסתיימים בשעות מאוחרות, שאינן מאפשרות נסיעות הלוך-חזור לבתיהם.

שיבוץ לאחר סיום הקורס

לאחר סיום הקורס וקבלת סיכת הנתמ"מ, בוגרי הקורס משתבצים ליחידות בכלל צה"ל, הדורשות נתמ"מניקים:

סיכת קורס נתמ"מ

באפריל 2008 הושקה לראשונה סיכת נתמ"מ וחולקה לכלל בוגרי הקורס בצה"ל באירוע מיוחד שנערך בבית הספר למקצועות המחשב. כיום מקבל את הסיכה כל בוגר קורס נתמ"מ בטקס הסיום של הקורס.

סמל הסיכה (שורש ריבועי בתוך סמל של סרט מגנטי) מבוסס על הסמל שהיה מזוהה עם אנשי התשתיות הראשונים בצה"ל, בשילוב עם אלמנטים מודרניים כמו הצבעים, אשר מסמלים את צבעי הזרועות, וסמל המחשב.

סיכת קורס תכנות שאבה אף היא השראה מאותו סמל מקורי, אלא שבסיכת התכנות הוחלף מיקומו של השורש והוצא מחוץ לסרט המגנטי.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0