קורטינה ד'אמפצו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Cortina d'Ampezzo

קורטינה ד'אמפצו, בקיצור "קורטינה" (באיטלקית: Cortina d'Ampezzo) היא עיר וקומונה הממוקמת בהרי האלפים הדרומיים (הדולומיטים) במחוז ונטו בצפון איטליה. העיר ממוקמת על גדות נהר בויטה (אנ'). העיר אירחה את אולימפיאדת החורף בשנת 1956 וכן עתידה לארח את אולימפיאדת החורף לשנת 2026.

אודות העיר

בימי הביניים הייתה העיר נתונה לשליטת האימפריה הרומית ה"קדושה". בשנת 1420 נכבשה העיר על ידי הרפובליקה של ונציה. לאורך השנים הייתה העיר תחת שליטה אוסטרית, בהמשך לתקופה קצרה תחת כיבוש נפוליאון בונפרטה, ולאחר מכן חזרה העיר לשליטה אוסטרית עד לשנת 1918, שלאחריה עברה העיר לשליטה איטלקית.

במאה ה-19 הפכה העיר למרכז תרבותי בולט לעבודת יד. בנוסף, נודעה העיר כמרכז לייצור רהיטים מעץ ומוצרים נוספים מנחושת, ברזל וזכוכית.

בעיר נמצאת בזיליקת סנטי פיליפו אה ג'אקומו, שנבנתה בשנים בין 1769 ל-1775, באתר שבו שכנו שתי כנסיות לשעבר במאות ה-13 ו-16. הבזיליקה היא המבנה המרכזי של קהילת דאנרי (אנ') בעיר. בנוסף לכך, בעיר יש שלושה מוזיאונים מרכזיים.

מאחר שהעיר שוכנת בלב הרי הדולומיטים בעמק אלפיני, היא מהווה אתר נופש פופולרי עבור תיירי ספורט חורף, ויש בה אתר סקי מהחשובים בעולם. בעונות החורף, אוכלוסיית השוהים בעיר מטפסת בממוצע מ-7,000 ל-40,000.

העיר נבחרה לארח את אולימפיאדת החורף 1944, אך המשחקים בוטלו עקב מלחמת העולם השנייה. 22 שנים לאחר מכן, אירחה העיר את אולימפיאדת החורף 1956, אלו היו משחקי האולימפיאדה הראשונים ששודרו באמצעות הטלוויזיה. בשנת 2026, עתידה העיר לארח את אולימפיאדת החורף 2026 יחד עם העיר מילאנו.

מספר סרטי קולנוע צולמו בעיר, הידועים מביניהם הם הפנתר הוורוד (1963), לעינייך בלבד וסחרור מסוכן.

בעיר ישנן חנויות של מעצבי אופנה מובילים, ובכלל זה בנטון, גוצ'י וג'אוקס, כמו גם חנויות אמנות, עתיקות, מלאכה שונות, וכן חנויות המתמחות בציוד עבור טיפוס הרים. עם זאת, המרכז "לה קופרטיבה די קורטינה" שנוסד בשנת 1893, הוא הסמל של העיר לקניות.

שמה של העיר היווה השראה לשמה של דגם המכונית פורד קורטינה, שחברת פורד ייצרה בשנים 19621982.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קורטינה ד'אמפצו בוויקישיתוף
Flag of Italy.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא איטליה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0