קוונטין מייאסו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית פילוסוף ריקה קוונטין מייאסוצרפתית: Quentin Meillassoux; נולד ב-1967)[1] הוא פילוסוף צרפתי. הוא מלמד בסורבון באוניברסיטת פריז I: פנתאון-סורבון. מייאסו מזוהה עם תנועת הריאליזם הספקולטיבי, ומכנה את גישתו "מטריאליזם ספקולטיבי".

ביוגרפיה

קוונטין מיאסו הוא בנו של האנתרופולוג קלוד מייאסו. מייאסו היה תלמידים של הפילוסופים ברנד בורגיס (צר') ואלן באדיו. הוא נשוי לסופרת והפילוסופית הצרפתייה גוונאלה אוברי (אנ').[2]

עבודה פילוסופית

בשנת 2006 יצא ספרו הראשון של מייאסו Après la finitude (אחרי הסופיות). אלן בדיו, מורהו לשעבר, חיבר את ההקדמה לספר.[3] באדיו מתאר את היצירה כמציגה אפשרות חדשה לפילוסופיה השונה משלוש החלופות של עמנואל קאנט: פילוסופית ביקורתית, ספקנות ודוגמטיות.[4] הספר תורגם לאנגלית על ידי ריי בראסייה (אנ').

בספר זה, מייאסו טוען כי הפילוסופיה הפוסט-קנטיאנית נשלטת על ידי מה שהוא מכנה "קורלציוניזם" (correlationism; תיאימות), התיאוריה לפיה האדם אינו יכול להתקיים ללא העולם וגם העולם אינו יכול להתקיים ללא האדם.[5] לדידי מייאסו, תיאוריה זו מאפשרת לפילוסופיה להימנע מלהתמודד עם הבעיה כיצד לתאר את העולם כפי שהוא באמת באופן בלתי תלוי בידע אנושי. מייאסו מגדיר מציאות זו ללא תלות בידע האנושי כתחום ה"קדמון" (ancestral).[6] בעקבות המחויבות לפילוסופיה של המתמטיקה של מורהו אלן באדיו, מייאסו טוען כי המתמטיקה מתארת את התכונות העיקריות של הדברים לעומת התכונות שניוניות שלהם, המוצגות על ידי התפיסה.

מייאסו טוען שבמקום הספקנות האגנוסטית לגבי מציאות הסיבה והתוצאה צריכה להיות וודאות קיצונית שאין כלל סיבתיות. בעקבות דחיית הסיבתיות מייאסו אומר שחיוני בהחלט שחוקי הטבע יהיו מותנים. העולם הוא מעין היפר-כאוס שבו העיקרון של סיבה מספקת אינו נחוץ. אבל מייאסו אומר שעיקרון אי-הסתירה הוא הכרחי.

מסיבות אלה, מייאסו דוחה את המהפכה הקופרניקנית של קאנט בפילוסופיה. מכיוון שקאנט הופך את העולם לתלוי בתנאים שבהם בני האדם מתבוננים בו, מייאסו מאשים את קאנט ב"מהפכת-נגד פתולמאית". מאייסו הבהיר ושינה כמה מהדעות שפורסמו ב-After Finitude במהלך הרצאותיו באוניברסיטה החופשית של ברלין בשנת 2012.

כמה ממאמרים של מייאסו הופיעו באנגלית באמצעות כתב העת הפילוסופי הבריטי Collapse, ועזרו לעורר עניין בעבודתו בעולם האנגלוסאקסי. עבודת הדוקטורט שלו L'inexistence divine (1997) מצוינת ב-After Finitude כ"ממשמשת ובאה" בצורת ספר.[7]

בספטמבר 2011 יצא לאור בצרפת ספרו של מייאסו אודות סטפאן מלארמה תחת הכותרת Le nombre et la sirène. Un déchiffrage du coup de dés de Mallarmé.[8] בספר שני זה הוא מציע קריאה מפורטת בשירו המפורסם של מלרמה "Un coup de dés jamais n'abolira le hasard" ("זריקת הקוביות לעולם לא תבטל את הסיכוי").[9]

ביבליוגרפיה חלקית

ספרים

בתרגום לאנגלית
  • After Finitude: An Essay On The Necessity Of Contingency, trans. Ray Brassier (Continuum, 2008)
  • The Number and the Siren: A Decipherment of Mallarme's Coup De Des (Urbanomic, 2012)
  • Time Without Becoming, edited by Anna Longo (Mimesis International, 2014)
  • Science Fiction and Extro-Science Fiction, trans. Alyosha Edlebi (Univocal, 2015)

מאמרים

  • "Potentiality and Virtuality," in Collapse, vol. II: Speculative Realism.[10]
  • "Subtraction and Contraction: Deleuze, Immanence and Matter and Memory," in Collapse, vol. III: Unknown Deleuze.[11]
  • "Spectral Dilemma," in Collapse, vol. IV : Concept Horror,.[12] 

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Quentin Meillassoux - CIEPFC : Centre International d'Etude de la Philosophie Française Contemporaine". Ciepfc.fr. אורכב מ-המקור ב-2011-09-08. נבדק ב-2011-09-21.
  2. ^ Harman, Graham (2015-01-12). Quentin Meillassoux (באנגלית). Edinburgh University Press. ISBN 9780748693474.
  3. ^ Après la finitude. Essai sur la nécessité de la contingence, Paris, Seuil, coll. L'ordre philosophique, 2006 (foreword by Alain Badiou).
  4. ^ After Finitude, trans. Ray Brassier, Continuum, 2008, foreword, p. vii
  5. ^ After Finitude, Chap. 1, p. 5
  6. ^ After Finitude, Chap. 1, p. 10
  7. ^ After Finitude, Bibliography, p. 141
  8. ^ Le nombre et la sirène. תבנית:ASIN.
  9. ^ "Graham Harman (website), Meillassoux on Mallarmé". נבדק ב-2011-09-25.
  10. ^ "Collapse Vol. II: Speculative Realism". Urbanomic. נבדק ב-2011-09-21.
  11. ^ "Collapse Vol. III: Unknown Deleuze [+ Speculative Realism". Urbanomic. נבדק ב-2011-09-21.
  12. ^ "Collapse Vol. IV: Concept Horror". Urbanomic. נבדק ב-2011-09-21.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קוונטין מייאסו32433782