קוגלהוף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קוגלהוף גרמני
קוגלהוף צ'כי במילוי קקאו
תבניות קוגלהוף מודרניות, מסיליקון (משמאל) וממתכת

קוגלהוף או גוגלהוףגרמנית: Gugelhupf, יש להגות גוּגֵלהוּפְּף) היא עוגה מסורתית הנפוצה בגרמניה, אוסטריה, שווייץ וחבל אלזס שבצרפת הקרויה על שם התבנית בה היא נאפית. עוגה זו נפוצה בצ'כיה וברוסיה בשם "בבקה" (bábovka)[1], ובהונגריה, קרואטיה וסרביה היא קרויה "קוגלוף" (kuglof).

העוגה היא עוגת שמרים בחושה, בעלת צורה מעגלית עם חור במרכזה של העוגה. העוגה מכילה צימוקים, שקדים או קליפות הדרים מסוכרות[1].

מקור שמה של העוגה כנראה במילה הגרמנית "גוגל" שמשמעה ברדס, בגלל הצורה הגבוהה של העוגה, ויש שמקשרים את השם למילה "קוגל" שמשמעה כדור, מסיבות דומות. משמעות אפשרית למילה הוּפְּף בגרמנית היא וריאציה למילה שמרים (הּפה-Hefe). משמעות אחרת למילה זו נגזרת משם הפועל לקפוץ (הוּפְּפן- hüpfen), כיוון שהשמרים גורמים לעוגה לקפוץ מעל לגובה התבנית.

בשל פופולריותה, העוגה הפכה לעוגה מסורתית המובאת על ידי אורחים המוזמנים לארוחה. כמו כן, היה נהוג לתת את תבנית הקוגלהוף לכלה כחלק מהנדוניה שלה.

בישראל נהגו להכין עוגה בעלת חלל מרכזי בסיר פלא על הכיריים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קוגלהוף בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 בבקה / רוסיה, מעריב, 5 בפברואר 1986
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24601462קוגלהוף