קאשה ורנישקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קאשה ורנישקס

קאשה ורנישקסיידיש: קאשע מיט וורנישקעס; באנגליתKasha varnishkes או Kasha varnishkas) הוא מאכל יהודי מסורתי אופייני ליהודי אשכנז. הוא משלב דייסת כוסמת עם פסטה או אטריות, באופן מסורתי אטריות ביצים, ולאחרונה, פסטה פרפלה.

הכנה

כוסמת מבשלים בנפרד ואז מטגנים יחד עם פסטה מבושלת ובצל בשמן צמחי או בשמאלץ. לעיתים משתמשים בהכנה במרק עוף או מרק בקר או פטריות.

היסטוריה

שם התבשיל עצמו הוורנישקס דומה לשיבוש ביידיש לוורניקי אוקראינית, ייתכן כיוון שבמקור השתמשו בשאריות בצק מרודד שנשאר מהכנת וורניקי, הבצק המרודד היה נחתך לריבועים קטנים שהיו מוספים לקאשה.

מתכון קאשה ורנישקס הובא על ידי יהודים מזרח-אירופאים לישראל, ארצות הברית ומדינות נוספות. והוא זכה לפופולריות רבה במטבח הקהילה היהודית האמריקאית במיוחד.

אחד האזכורים הראשונים של המנה הזו מצוי במחזה היידיש מאת אברהם גולדפאדן "Die Mumeh Sosye" ("דודה סוסיה") 1898[1]. מתכון שפורסם בספר בישול ביידיש אמריקאי ב-1925 מתאר אטריות או כופתאות עם מילוי דייסת כוסמת ולא לגרסה הפשוטה יותר של דייסה עם פסטה פרפלה[2].

ההיסטוריון הקולינרי גיל מרקס מציע כי המנה פותחה בעיר ניו יורק בסוף המאה ה-19 כתוצאה מחילופי תרבות עם מהגרים האיטלקים מייצרי הפסטה[1]. זמינות הפסטה המיובשת וקלות השימוש עד אמצע המאה ה-20 תרמו גם הם ככל הנראה למעבר לפרפלה המקובל היום[3].

הערות

ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37562123קאשה ורנישקס