קארל ומילדה ביסום
קרל ביסום (בצ'כית: Karel Bisom; נולד ב־1894) אזרח גרמניה, ואשתו מילדה (Milada), (נולדה ב־1911), אזרחית צ'כית, היו חסידי אומות עולם על הצלת ילדה יהודייה בתקופת השואה.
קורות חיים
עורך הדין קארל ביסום ואשתו מילדה התגוררו בעיר ברנו באזור דרום מורביה, צ'כיה.
פעילות בתקופת השואה[1]
התינוקת מילדה, נולדה בברנו במארס 1938 לנערה ג'ירינה אונדרצ'קובה (Jirina Ondrackova) ילידת 1920. אביה של התינוקת, סימון דנמרק (Simon Danemark), יליד 1913 סטודנט יהודי למשפטים, הודה באבהותו אך לא נישא לג'ירינה, מכיוון שהיא עדיין הייתה קטינה.
בעקבות החלת חוקי הגזע בצ'כיה לאחר הכיבוש הגרמני במארס 1939, נאסר על נישואים בין "ארים" ליהודים גם בפרוטקטורט החדש של בוהמיה ומורביה. בשל הפחד של ההורים לגורלה של ביתם התינוקת מילדה, הם מסרו את ילדתם לבני הזוג ביסום, שהיו באותה עת חסרי ילדים. סיימון דנמרק ביקר בסתר את ביתו.
לאחר שמלשין דיווח לגסטאפו אודותיהם, בני משפחת ביסום שחששו לגורלה של מילדה, העבירו אותה לזוג יוזף ולודמילה הרצוג ומאוחר יותר מצאו לה מקומות מסתור נוספים בברנו ובסביבתה.
בסוף מרץ 1942 הועברו סיימון דנמרק והוריו וולף וסופיה, לגטו טרזיינשטט ושלושה ימים לאחר מכן לפיאסקי Piaski, ליד לובלין בפולין. שלושתם נספו בשואה.
ב־1943 בני הזוג ביסום הביאו לעולם את בנם פטר וכעבור ארבע שנים נוספות, נולדה ביתם – קריסטינה. מילדה גודלה כאחותם.
הודות לקשריו של עו"ד ביסום עם הקהילה המשפטית בברנו, נדחו בקשות הרשויות לבירור לגבי זהותה של מילדה ונוכחותה בבית הספר, עד לאחר סיום הכיבוש הנאצי.
הכרה והנצחה
הצלת מילדה הוכרה כצעד אנטי-פשיסטי, ובזכות הכרה זו בני משפחת ביסום לא גורשו לגרמניה בתום המלחמה אלא קבלו אזרחות צ'כית. ב־23 בספטמבר 2001, יד ושם הכיר בקרל ומילדה ביסום כחסידי אומות העולם.
קישורים חיצוניים
- קרל ומילדה ביסום, אתר יד ושם (באנגלית)
הערת שולים
- ^ המידע בערך מבוסס על תיק חסידי אומות עולם מספר 9464, בארכיון יד ושם
28419797קארל ומילדה ביסום