צעטיל קטן
צעטיל קטן הוא חיבור של רבי אלימלך מליז'נסק, שהודפס בתחילת הספר נועם אלימלך, וכולל כ"ב סעיפים שבהם מדריך רבי אלימלך מליז'נסק כיצד לעבוד את ה'.
תוכן החיבור
בניגוד להנהגות האדם שהינו מכתב שנכתב במקורו לאדם פשוט וכולל הנהגות השוות לכל נפש, כולל הצעטיל קטן הנהגות מחמירות יותר, והדרישות שם הם ברמה הגבוהה ביותר[1].
בחיבור זה מדריך המחבר את הלומד להגיע לדרגות גבוהות בעבודת השם, בהם בכל זמן פנוי יש לאדם למסור את נפשו על קדושת השם, והוא מורה לחשוב בכל זמן שמתעורר תענוג גשמי - שתענוג גדול יותר הוא למסור את נפשו על קדושת השם מאשר להתענג בתענוג גשמי זה, וכך לבטל את הרגשת התענוג.
שנים מתוך סעיפי הצעטיל קטן מתייחסים ללימוד הצעטיל קטן עצמו, ובו מורה המחבר כיצד ללמוד אותו - לחשוב כאילו אדם עומד סמוך לו ומעורר אותו בקול רעש גדול לקיים את כל ההנהגות ולא להחסיר אף אחת מהם, וכן לחזור מעת לעת את הצעטיל קטן מילה מילה ולתרגם כל מילה בשפה המדוברת (שבזמנו היתה "לשון אשכנז").
כמה מתוך הנהגות האגרת הן הנהגות סגוליות. באחת מהם (סעיף ו') הוא מיעץ למי שיש לו מחשבות רעות לומר את הפסוק ונשמרת מכל דבר רע. בסעיף אחר מדריך המחבר כיצד לשבר מידות רעות, על ידי שיתנהג במשך ארבעים יום רצופים במדה ההפכית, למשל עקשן יעשה ארבעים יום דווקא להיפך ממה שיעלה במחשבתו, ועצלן ירגיל את עצמו במשך ארבעים יום לעשות כל דבר בזריזות, וביישן ירגיל את עמצו במשך ארבעים יום להתפלל דווקא בקול רם.
הדפסת החיבור
הצעטיל קטן נדפס לראשונה בשם הנהגות טובות בספר ארבעה חרשים לרבי אריה לייבוש מלאנצוט (לבוב תר"ט), והנוסח שם נחשב למדוייק במיוחד[2]. מאז נדפס במהדורות רבות, מהם עם ביאורים: האחד על ידי רבי יצחק וינגרטן שחיבר על הצעטיל קטן את פירושו "מעדני מלך", והשני בשנת תשנ"ח על ידי מכון סוד ישרים של חסידות בויאן, בשנת תשס"ט נדפס עם ביאור "המלוכה והממשלה" על ידי הרב אליעזר שאול זיסמאן חסיד ברסלב[3], בשנת תשע"א נדפס עם ביאור "אורחות רבותינו" על ידי חסידות מכנובקא בעלזא[4], הוא מודפס גם בהרבה סידורים חסידיים.
התייחסות תורנית
רבנים רבים הורו לתלמידיהם ללמוד את החיבור באופן קבוע. רבי משה גרינוואלד [5], רבי בן ציון הלברשטאם מבאבוב[6] רבי פישל ברנשטיין[7]. רבנים רבים נהגו ללמוד אותו באופן קבוע, ביניהם: רבי חיים שאול הכהן דוויק (לאחר תיקון חצות)[8], רבי יעקב יחזקיה גרינוולד (לפני השינה)[9], האדמו"ר רבי מרדכי הגר מויז'ניץ מונסי היה בוחן את הבחורים על הצעטל קטן בעל פה ונתן מאה דולר לבחורים שידעו אותו.
הנהגות יחודיות מהצעטיל קטן מוזכרים כבר בספריהם של צדיקים בני דורו, כמו למשל בספר אורח לחיים לרבי אברהם חיים מזלוטשוב[10].
קישורים חיצוניים
- מידע על צעטיל קטן בקטלוג הספרייה הלאומית
- צעטל קטן באתר אייוועלט.
הערות שוליים
- ^ ראה למשל מאמרו של האדמו"ר מפשווארסק בדרכי נועם עמ' יא
- ^ דרכי נועם ע' יא
- ^ הספר באתר הספריה הלאומית.
- ^ הספר באתר אוצר החכמה.
- ^ הכנה דרבה סעיף כב
- ^ תהלות חיים עמ' קעח בהערות
- ^ בצוואתו, נדפסה בסף הספר יד אהרן
- ^ תיקון חצות, מרגליות עמ' לד
- ^ דמויות הוד, אהרן סורסקי, עמוד קעד
- ^ אורח לחיים (בשלח ד"ה ויראו): ונראה, דהנה באכילת אדם, אף שאינו יודע כוונת אכילה, יש לו לכוין שאוכל כדי שיהיה לו כח לעבודת הבורא, וגם שיוציא הניצוצות הקדושות שבתוך האוכל, בין הניצוצות שבתוך המאכל בתולדה, ובין הניצוצות הקדושות שבאו בגלגול בצומח וחי, וכתוב בספרים (ראה צעטיל קטן אות טו) שיש להוציא כוונה זו בדיבור בפה, שאוכל כדי שיהיה לו כח לעבודת הבורא, ולהוציא ניצוצות הקדושות שבתוך המאכל כנ"ל.