צנתר ורידי מרכזי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ציוד לניתוח להכנסת וריד מרכזי:
1. מזרק עם הרדמה מקומית
2. סכין ניתוח
3. ג'ל סטרילי לאולטראסאונד
4. מזרק עם תמיסת מלח
5. guide(אנ')
6. מרחיב רקמות
7. צנתר
8. מחברים נוספים, וציוד תפירה
9. תחבושות

צנתר ורידי מרכזיאנגלית: central venous catheter (CVC), central line), הוא צנתר קבוע המוחדר לתוך וריד גדול המיועד לשימוש חוזר וממושך. הורידים האופייניים דרכם עוברים צנתרים אלו הם ורידי הצוואר (וריד הצוואר הפנימי), בחזה (הוריד התת-בריחי או וריד בית השחי - הוריד האקסילרי), במפשעה (וריד הירך - וריד פמוראלי), או דרך הוורידים בזרועות. צנתרים אלו מוכנסים לחולים שזקוקים לטיפול ממושך ותכוף, או עבור תרופות מסוימות העשויות לגרום לגירוי בורידים פריפריליים, כמו כימותרפיה[1][2].

שימושים רפואיים

סיבות נפוצות להכנסת וריד מרכזי:

סוגים

ישנם מספר סוגים של קטטרים ורידיים מרכזיים[3]:

צנתרים עם תעלה לעומת צנתרים ללא תעלה

צנתר ללא תעלה הוא צנתר שהמוצא שלו למערכת הדם הוא מקומי וקרוב למקום הכניסה. דוגמה לצנתר ללא תעלה צנתר קווינטון(אנ') (משמש בדיאליזה).

צנתרים עם תעלה מושחלים מתחת לעור כך שנקודת הגישה מחוץ לגוף מרוחקת מנקודת המוצא בתוך הגוף. מוצא הצנתר ממוקם בדרך כלל בחזה, מה שהופך את נקודת הגישה גלויה פחות מאשר צנתר היוצא ישירות מהצוואר. העברת הצנתר מתחת לעור מסייעת במניעת זיהום ומספקת יציבות. דוגמה לצנתרים עם תעלה צנתר היקמן וצנתר גרושונג(אנ').

פורט

פורט(אנ'), הוא סוג של צנתר תעלה שהמוצא שלו נשאר כולו מתחת לעור. בקצה הצנתר ישנה קופסית שנשארת מתחת לעור, ואליה מוחדרת מחט ("מחט הובר") המחוברת לעירוי. בכל פעם שמעוניינים להשתמש בפורט, מוחדרת למטופל מחט, ובסיום השימוש היא מוצאת. בשימוש רצוף, המחט תוחלף מדי כמה ימים מטעמי מניעת זיהומים. היתרון בפורט הוא בכך שהוא חשוף פחות לזיהומים וכן מועדף מהיבטים של דימוי גוף, משום שהוא אינו נראה לעין כשהוא אינו בשימוש, בשונה מצנתרים כמו היקמן. ישנם סוגי פורט שהקופסית משמשת כמאגר המשחרר לאט את התרופה לתוך זרם הדם. הקופסית ממוקמת מתחת לעצם הבריח, והצנתר מגיע עד לעלייה ימנית של הלב.

פורט משמש בדרך כלל מטופלים הזקוקים לגישה ורידית תכופה לאורך מחזור ארוך של טיפול. מכיוון שהגישה אל הצנתר היא על ידי מחט, במידה ויש צורך בגישה ורידית על בסיס תכוף יותר, יועדף שימוש בצנתר בעל גישה חיצונית, כמו היקמן[1].

פיק ליין

מיקום הפיק ליין

צנתר מרכזי פריפריאלי - פיק ליין (PICC Line(אנ')), הוא צנתר ורידי מרכזי המוחדר דרך הוורידים הבזיליים(אנ') או הצפאליים(אנ') שבזרוע וקצהו ממוקם בוריד הנבוב העליון[1].

מפרט טכני

בהתאם לשימוש, צנתרים עשויים להיות בעלי לומן (נהור) יחיד ("צנתר חד-לומן") או מספר לומנים. עד ל-5 לומנים, המאפשרים מתן תרופות מרובות בו זמנית.

הצנתר מוחזק במקומו על ידי דבק מיוחד, תפר או סיכות. וכשהצנתר אינו נמצא בשימוש, שוטפים אותו בתמיסת מלח או תמיסה המכילה הפרין במטרה למנוע קריש דם ופקקת. עם זאת, אין שום הוכחה שהפרין עדיף על תמיסת מלח במניעת קרישי דם[4] יש צנתרים הספוגים באנטיביוטיקה, או בחומרים המכילים כסף (כמו סילבר-סולפדיאזין (אנ')) וכן בכלורהקסידין(אנ') כדי להפחית את הסיכון לזיהום[5].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צנתר ורידי מרכזי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 McKean, Sylvia; Ross, John; Dressler, Daniel; Brotman, Daniel; Ginsburg, Jeffrey (2012). Principles and practice of hospital medicine. New York: McGraw-Hill. ISBN 978-0071603898.
  2. ^ Ge, Xiaoli (2012). "Central venous access sites for the prevention of venous thrombosis, stenosis and infection". The Cochrane Library. doi:10.1002/14651858.CD004084.pub3.
  3. ^ Central Venous Catheters - Topic Overview from WebMD
  4. ^ L?pez-Briz, E; Ruiz Garcia, V; Cabello, JB; Bort-Marti, S; Carbonell Sanchis, R; Burls, A (8 אוק' 2014). "Heparin versus 0.9% sodium chloride intermittent flushing for prevention of occlusion in central venous catheters in adults" (PDF). The Cochrane Database of Systematic Reviews. 10: CD008462. doi:10.1002/14651858.CD008462.pub2. PMID 25300172. {{cite journal}}: (עזרה)
  5. ^ Schiffer, Charles A.; Mangu, Pamela B.; Wade, James C.; Camp-Sorrell, Dawn; Cope, Diane G.; El-Rayes, Bassel F.; Gorman, Mark; Ligibel, Jennifer; Mansfield, Paul (2013-04-01). "Central Venous Catheter Care for the Patient With Cancer: American Society of Clinical Oncology Clinical Practice Guideline". Journal of Clinical Oncology. 31 (10): 1357–1370. doi:10.1200/JCO.2012.45.5733. ISSN 0732-183X. PMID 23460705.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0