ציוד מגן אישי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קסדת מגן אישית בענף הבניה

ציוד מגן אישי הוא כינוי לפרטי לבוש או פריטים אישיים אחרים המשמשים להגנה על גוף האדם מפני מחלות, זיהומים, תאונות, פעילות ספורטיבית ועוד.

הצורך בציוד מגן

גוף האדם חשוף לפגעים מסוגים שונים: מחלות וזיהומים החודרים דרך מערכת הנשימה או דרך מערכת העיכול, פציעה כתוצאה מסביבת עבודה מסוכנת, פעילות ספורטיבית ועוד.

כדי לצמצם את הסיכונים הללו פותחו במהלך ההיסטוריה ובייחוד בעת החדשה פריטי לבוש ואמצעי מגן שתפקידם להגן על גוף האדם מפני פגיעות אלו וכן כדי למנוע ממנו לפגוע בסביבתו בעת שהוא מצוי בסיכון או עשוי לגרום לסיכון.

סוגי ציוד מגן

ציוד המגן מותאם לסביבת הפעילות ולסיכונים המאיימים על הגוף והם מתחלקים לקטגוריות הבאות:

ציוד מגן רפואי

השימוש בציוד מגן רפואי נעשה לרוב לפי הנחיות פנימיות של גורמי הבריאות המוסדיים ולעיתים אף בחקיקה והטלת תקנות מיוחדות (בייחוד בזמני מגפה).

  • מסכה כירורגית
    מסכה רפואית
    מסכת פה ואף – מסכה זו נועדה להגן מפני החומר החלקיקי הנפלט או הנקלט בגוף האדם באמצעות מערכת הנשימה. המסכות הנפוצות הן מסכה רפואית ומסכה מסוג N95 בעלת סינון גבוה של 95% מהחלקיקים באוויר. השימוש במסכות אלו נפוץ במיוחד בבתי חולים[1], מרפאות וחדרי ניתוח אולם נעשה בו שימוש נרחב גם באזורים שבהם יש התפרצות של מגיפות הנישאות באוויר. בעת מגפת הקורונה נעשה שימוש נרחב כולל הטלת חובה חוקית לעטיית מסכה במרחב הציבורי[2].
  • מסכת פנים – מסכת פנים (או משקף פנים) נועדה לספק שכבת הגנה נוספת מעבר להגנה של מסכת פה ואף בהיותה מכסה את כל הפנים באמצעות חומר פלסטי שקוף. השימוש במסכות אלו נעשה בעת טיפול בחולים הנמצאים בבידוד או בעת ביצוע טיפול שעשויה להתרחש בו התזה של נוזל נגוע או מסוכן[3].
  • כפפה חד-פעמית לטיפולים רפואיים
    כפפות – כפפה רפואית נועדה להגן על מעבר חומרים מזוהמים במגע בין מטפל למטופל. הכפפה עשויה מפולימרים שונים הכוללים לטקס, גומי ניטריל, פוליוויניל כלוריד וניאופרן. הכפפות משוחות לעיתים באבקה מעמילן תירס להקלה על חבישתם. השימוש בכפפה נעשה כמעט בכל הליך רפואי הכולל מגע ידני[4].
  • חלוק – חלוק רפואי נועד להגן מפני מעבר של חומרים מזהמים מבגדיו של מטפל לסביבתו של המטופל. החלוק נלבש לפני תחילת האינטראקציה עם המטופל ומוסר לאחריו והשימוש בו נעשה בעיקר בעת טיפול בעל סיכון גבוה[5]. ישנם חלוקים מלאים הבנויים בצורת חליפה מלאה וישנם חלוקים קדמיים המכסים את חלק הגוף הקדמי והזרועות. חלוקים רב פעמיים עוברים חיטוי בין שימוש לשימוש וחלוקים חד פעמיים מושמדים לאחר הטיפול.
  • כיסוי שיער וכיסוי נעליים – בדומה לחלוק הרפואי גם כיסוי השיער (HOOD) וכיסוי הנעליים נועדו למנוע מעבר של חומרים מזהמים שנדבקו לשערו ולנעליו של המטפל אל סביבת המטופל. השימוש בציוד מגן זה נעשה בסביבת עבודה בעלת סטריליות גבוהה כגון חדרי ניתוח[6].
  • מגן קרינה – מכשירים רפואיים שונים המבצעים בדיקות בלתי פולשניות כדוגמת רנטגן פולטים קרינה מסוכנת העשויה לגרום לכוויות, נזק תרמי ואף סרטן. כדי לצמצם את החשיפה לקרינה זו, מעבר לבידוד מרחב הבדיקה והרחקת גורמים שאינם נדרשים בה, מכוסים הבודק והנבדק בסינרי עפרת המכסים את האזורים הרגישים לקרינה בגוף ושחשיפתם אינם הכרחית לצורך הבדיקה[7].

ציוד מגן בעבודת כפיים

בעת ביצוע עבודת כפיים ישנם סיכונים אישיים רבים הנובעים מהקרבה למיכון הנדסי או חשמלי, עבודה בגובה, תקלות, תאונות ועוד. שימוש בציוד מגן מותאם לאופי העבודה והסיכונים הכרוכים בה מיועדים להפחתת הסיכון ולצמצום הפציעות והאבדות בנפש כתוצאה מתאונות עבודה.

במדינת ישראל השימוש בציוד מגן אישי בעבודה הוא חובה חוקית החלה על המעסיק ועל ממונה הבטיחות בכל אתר בניה ומוסדרת "תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי)". לחובה זו נלווית גם אחריות פלילית[8].

  • קסדת ראשקסדה מיועדת להגנה מפני נפילת אדם מגובה או נפילת חפץ מגובה, על ראשו של העובד או פגיעת אלמנטים חדים במהלך תנועה באזור העבודה.
  • כפפותכפפה מיועדת הגנת על כפות הידיים ולעיתים גם על הזרועות בעת העבודה. סוגי הכפפות משתנים בהתאם לסוג העבודה:
    • כפפות ריתוך – עשוית מעור או גומי עבה ומכסות את כפות הידיים וחלק מהזרוע. מטרתן היא להגן מפני מגע של זיקים וחלקי מתכת לוהטים בידיו של הרתך.
    • כפפות לעבודה עם חומרים חדים – עשויות מבד, מעור או מגומי ומיועדות להגנה על היד בעת ביצוע עבודה הכוללת מגע אינטסיבי עם חומרים חדים כגון - מתכות, עץ גולמי, שבבים, ציוד מכני ועוד.
    • כפפות לעבודה עם חומרים מסוכנים – עשויות מבד או גומי ומצופות בניטריל מיועדות להגנה על היד בעת עבודה עם חומרים כימיים מסוכנים.
    • כפפות תרמיות – עשויות מבד או גומי ומיועדות להגנה על היד בעת ביצוע עבודה בתנאים קר או חום קיצוניים, או במגע עם חומרים בטמפרטורות קיצוניות.
    • כפפות מבודדות זרם – עשויות מחומר בעל התנגדות חשמלית ומיועדות להגנה על הגוף בעת ביצוע עבודות חשמל[9].
רתמה לטיפוס וגלישה

* רתמה – מיועדת להגנה מפני נפילה בעת ביצוע עבודות בגובה. את הרתמה לובשים על אזור החלציים והיא מעוגנת למספר אלמנטים קבועים במרחב כך שמקרה של מעידה או נפילת משטח העבודה תימנע נפילת העובד לקרקע.

  • מסכת פה ואף (נשמית)מסכת סינון אוויר מיועדת להגנה על מערכת הנשימה מפני חדירת חומרים מסוכנים. השימוש במסכה נעשה בעבודה עם חומרים אבקתיים שונים, התזות, חומרים נדיפים מסוכנים וכדומה. סוג המסכה ורמת ההגנה מותאמות לסוג הסיכון.
  • מגן פנים – מיועד להגנה על אזור הפנים בעת עבודה עם שבבים מעופפים וחומרי התזה. צורת מגן הפנים והחומר ממנו הוא עשוי משתנים לפי סוג העבודה וההגנה הנדרשות.
  • משקפי מגן – מיועדים להגנת העיניים מפני שבבים הניתזים במהלך עיבוד חומרים, הגנה מפני חיכוך בחומרים חדים והגנה מפני קרינה. קיימים שני סוגים עיקריים של משקפיים:
    • משקפי מגן מפני חדירת חומרים העשויים לרוב מפלסטיק קשיח ולעיתים עטופים בבד הנצמד אל העור ומונע חדירת אבק או שבבים אל תוך העין.
    • משקפי סינון קרינה עשוי מחומר כהה המסנן את הקרינה ומונע פגיעה בראיה.
ברכית המיועדת לשימוש רצפים

* מגיני אזניים – מיועדים להגנת האזניים באמצעות הפחתת רעש חיצוני הנובע ממיכון הנדסי או חשמלי הפועל בקרבת העובד. קיימים שני סוגים עיקריים של מגינים

    • חיצוני – המורכב על הקודקוד ומכסה את האזנים.
    • פנימי – העשוי מחומר גמיש הנדחס אל תעלת האוזן.
  • ברכיות – ברכיה היא מעין כרית הנחבשת על הברך ומיועדת להגנה על הרגל מפני עבודות הדורשות כריעה ממושכת כגון ריצוף.
  • נעלי עבודה – הם נעליים המכילות שכבות הגנה בסוליית הנעל מפני דריכה על חפצים חדים ובחלקה הקדמי מותקנת "כיפת ברזל" להגנה על הרגל מפני נפילת חפצים כבדים. אצל חשמלאים עשויות הנעלים מחומרים נוגדי הולכה להפחתת הסיכון להתחשמלות.

ציוד מגן לנהיגה ולפעילות ספורטיבית

בעת נהיגה על רכב דו גלגלי או פעילות ספורטיבית נחשף הגוף לסכנות של התנגשות, חבטה או החלקה העשויות לגרום לנזק משמעותי. כדי לצמצם את הפגיעה קיימים מספר סוגים של מיגון:

  • חליפת רכיבה – מיועדת לשימוש בעת רכיבה על רכב דו גלגלי כדוגמת אופנוע או אופניים. ישנן חליפות המכסות חלק מפלג הגוף העליון, יש כאלה המכסות את כל פלג העליון ויש המכסות גם את הרגליים. החליפות עשויות מחומר נוגד חיכוך המיועד להגנה על הגוף מפני החלקה ובחלקן משולבים גם רכיבי ריפוד הנועדים לספוג חבטה ישירה בעת התנגשות.
  • קסדת ראש – ישנן מספר סוגים של קסדות:
    • קסדה של רוכב אופנוע
      קסדת רכיבה – מיועדת לשימוש בעת רכיבה על רכב דו גלגלי כדוגמת אופנוע או אופניים. ובמדינות רבות לרבות ישראל חובה לחבוש אותה בעת הנהיגה[10]. הקסדה עשויה מחומר חיצוני קשיח וחומר פנימי בולם זעזועים ונועדה להגן על הראש מפני חבטה והחלקה.
    • קסדת ספורט – מיועד להגנה על הראש בעת ביצוע פעילות ספורטיבית בענפים הכוללים מגע אלים כגון פוטבול, היאבקות ואיגרוף. וכן בענפי ספורט אתגרי כדוגמת סקי, טיפוס וגלישת הרים, צניחה ועוד.
  • כפפות לרכיבה על אופניים
    כפפות – מיועדות להגנה על כפות הידיים והאצבעות בעת רכיבה או פעילות ספורטיבית אגרסיבית. קיימים מספר סוגים של כפפות:
    • כפפות רכיבה – מיועדות להגן על היד מפני קור, רטיבות ואף החלקה. הכפפה עשויה מחומר גמיש, עמיד למים ונוגד חיכוך. חלק מהכפפות כוללות גם ריפוד והקשחה שמטרתם להגביר את ההגנה על כף היד.
    • כפפות איגרוף – מיועדות להגנה על כף היד והאצבעות בעת היאבקות ספורטיבית לענפיה השונים. כפפות האגרוף משתנות מענף לענף, ובחלקן מכוסות האצבעות במלואן ובחלקן הן חשופות.
  • מגיני ידיים – מיועדים להגן על הזרוע ועצם האמה בעת היאבקות. השימוש במגן אמה נפוץ בטאקוונדו.
  • מגיני רגליים – בדומה לחליפת רכיבה, מיועדים להגן על הגוף בעת רכיבה או פעילות ספורטיבית אינטנסיבית מפני חבלות. קיימים מספר סוגי של מגיני רגליים:
    • מגן שוק – מיועד להגן על הרגל מפני סדק או שבירה. מגן זה נפוץ בייחוד בכדורגל ובתחום ההאיבקות.
    • ברכיות – מיועדות להגן על הברך בעת נהיגה ברכב דו גלגלי, גלישה ושימוש בגלגליות.
  • מגן שיניים לפני התאמה
    מגן שיניים – מיועד להגן על השיניים בעת ביצוע פעילות ספורטיבית העשויה לכלול התנגשות או מכה לאזור הפנים. מגן השיניים עשוי גומי והוא משמש בתחומי ספורט שונים כגון: כדורסל, רוגבי, הוקי, וכדורעף וכן בתחום ההיאבקות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ציוד מגן אישי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ משרד הבריאות, SF01 - נוהל בטיחות במוסדות רפואה
  2. ^ סקר חדש: באילו מדינות לא משתמשים במסיכות - ואיפה לא יוצאים החוצה בלעדיהן, באתר כלכליסט, ‏14 ביולי 2020
  3. ^ משרד הבריאות, SF01 - נוהל בטיחות במוסדות רפואה, עמ' 282 ועוד
  4. ^ משרד הבריאות, SF01 - נוהל בטיחות במוסדות רפואה, עמ' 312 ועוד
  5. ^ משרד הבריאות, SF01 - נוהל בטיחות במוסדות רפואה, עמ' 317 ועוד
  6. ^ משרד הבריאות, SF01 - נוהל בטיחות במוסדות רפואה, עמ' 209
  7. ^ משרד הבריאות, SF01 - נוהל בטיחות במוסדות רפואה, עמ' 154 ועוד
  8. ^ אל תגידו 'יהיה בסדר', באתר ynet, ‏7 במאי 2017
  9. ^ יעקב מאירסון, אילו כפפות מבודדות לעבודות חשמל קיימות וכיצד בוחרים?, באתר המוסד לבטיחות וגיהות, ‏22 בינואר 2018
  10. ^ תקנות - קסדות, באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ‏19 ביולי 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33421103ציוד מגן אישי