צורית (צמח)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןצורית
Sedum hispanicum 1.jpg
צורית ספרדית
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: בקעצוראים
משפחה: טבוריתיים
סוג: צורית
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Sedum

צורית (שם מדעי: Sedum) הוא הסוג הגדול במשפחת הטבוריתיים. בסוג תוארו כ-600 מינים.[1] הצורית הוא צמח בשרני אשר ניתן למצוא בעיקר באזור הממוזג של חצי הכדור הצפוני, אך מינים מסוג זה חודרים גם אל חצי הכדור הדרומי באפריקה ואמריקה הדרומית. צורת הצומח נעה בין חד-שנתיים לשיחים. לפרחים בדרך כלל יש חמישה עלי כותרת, (למעט בצורית ספרדית שלה שישה עלי כותרת) ולרוב פי שניים אבקנים מעלי כותרת. מינים מסוג זה נפוצים בעולם ובארץ כצמחי גינון וחלקם משמשים כצמחי מאכל באסיה ובמזרח אירופה.

בארץ מספר מינים נפוצים לאורך האזור ההררי מהר הנגב ועד החרמון. חלקם חד-שנתיים כמו צורית ספרדית וצורית חיוורת וחלקם רב-שנתיים כמו צורית גבוהה.

מינים בארץ

  • צורית חיוורת (Sedum pallidum) - מין חד-שנתי בעל פרחים לבנים-ורודים והוא המין הנפוץ בארץ. גדל בצורה פזורה מהר-הנגב ועד החרמון, בעיקר באזורים הרריים. יש המאחדים מין זה עם המין צורית בלוטית
  • צורית ספרדית (Sedum hispanicum) - מין חד-שנתי בעל פרחים לבנים-ורודים הנפוץ ברצועה ההררית הבינונית בארץ, מהרי-יהודה ועד הגליל העליון. נמצא גם במקומות נמוכים כמו בשפלה ובכרמל. קל לזהות מין זה בשטח מכיוון שהוא המין החד-שנתי היחיד בארץ שלו יותר משישה עלי כותרת.
  • צורית בלוטית (Sedum rubens) - מין חד-שנתי נדיר בעל פרחים לבנים-ורודים הנמצא בצורה פזורה בפסגות של הרי-יהודה בחרמון ובכרמל. יש המאחדים מין זה עם המין צורית חיוורת.
  • צורית אדומה (Sedum caespitosum) - מין חד-שנתי קטן מאד בעל פרחים לבנים-ורודים הנמצא בצורה פזורה אך לא נדירה בהרי-יהודה ובגליל העליון.
  • צורית חופית (Sedum litoreum) - מין חד-שנתי נדיר בעל פרח צהוב. המין נמצא בשני בתי גידול מאד שונים בארץ: בחוף הגליל על רצועת הכורכר הקרובה לים ובהרי יהודה ובגלבוע בין סלעים קשים. המין נכלל ברשימת המינים על סף-איום בספר האדום של הצמחים בישראל.[2]
  • צורית ארץ-ישראלית (Sedum palaestinum) - מין חד-שנתי גדול יחסית שגם לו פרח צהוב. פרח נדיר ביותר הנמצא במספר מועט של אתרים בהרי-יהודה בגלבוע ובגליל ומסווג ברשימת המינים בסכנת הכחדה בספר האדום של הצמחים בישראל.[3]
  • צורית גבוהה (Sedum sediforme) - מין רב-שנתי בעל פרחים צהובים הנפוץ באזורים סלעיים בהרי-יהודה ובכרמל. למין זה יש תפרחת סוכך ארוכה וגבוהה ופרחים קטנים הגורמים לו להראות שונה משאר מיני הצורית בארץ. יש המשתמשים במין זה בגינון.
  • צורית דקת-עלים (Sedum amplexicaule) - מין רב-שנתי בעל פרחים צהובים הנפוץ בארץ בחגורה ההררית בחרמון. למין זה עלים דקים השונים מאד מהעלים של שאר מיני הצורית בארץ והם המעניקים לו את שמו.
  • צורית יוונית (Sedum laconicum) - מין רב-שנתי נדיר בעל פרחים בצבע צהוב-קרם הנמצא בארץ רק בחגורה ההררית בחרמון ובאצבע-הגליל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צורית בוויקישיתוף
  • צורית באתר צמחיית ישראל ברשת
  • צורית באתר הצמחים בסכנת הכחדה בישראל

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0