צ'ארקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צ'ארקי מבשר כלאיים

צ'ארקיקצ'ואה: בשר מיובש ומלוח[1], בספרדית: Charqui) הוא מאכל העשוי בשר מיובש ומומלח.

המאכל אופייני לאזור האנדים ומיוצר בפרו, בוליביה, ארגנטינה וצ'ילה מבשר אלפקה[2], למה או הכלאה של שניהם.

תהליך הייצור של הצ'ארקי כולל את המלחת הבשר ויבושו בשמש. ישנם אזורים (אגם טיטיקקה, למשל) בהם הבשר נפרס לרצועות לפני יבושו, ובאזורים אחרים, כגון בקוסקו, הבשר מיובש בנתחים שלמים כולל העצם. בספרדית נקראים נתחים אלה "צארקי קומפלטו" (charqui completo).

מקור הצ'ארקי הוא בתרבות האינקה, אשר ניצלה את האוויר הקר והיבש ואור השמש העז של הרי האנדים לשימור בשר. האינקה השתמשו בצ'אנקי לאספקת מזון בתחנות הדרכים (בקצ'ואה: טנפו) שפרסו לאורך מערכת הדרכים ששימשה את האימפריה.

פרו היא היצרנית הגדולה עם 450 טון צ'ארקי בשנה. בברזיל מיוצר הצ'ארקי מבשר בקר. בארצות הברית קיים מאכל המבוסס על הצ'ארקי ומיוצר מבשר בקר או חזיר שנקרא ג'רקי.

צ'ארקי מסחרי נקרא "צ'ארקואדס" (charqueadas), ובארגנטינה ואורוגוואי גם "סלדרוס" (saladeros).

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25016342צ'ארקי