פרנץ קרל אכרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרנץ קרל אכרד
Franz Karl Achard
לידה 28 באפריל 1753
פטירה 20 באפריל 1821 (בגיל 67)
ענף מדעי כימיה, פיזיקה
מקום מגורים גרמניה
תרומות עיקריות
ייצור סוכר מסלק סוכר

פרנץ קרל אכרד (גרמנית: Franz Karl Achard‏; 28 באפריל 1753, ברלין20 באפריל 1821, קונרן שלזיה (כיום וינשקו (Wińsko) פולין) היה כימאי, פיזיקאי וביולוג, גרמני. ידוע בעיקר בזכות פיתוח סלק הסוכר והקמת המפעל הראשון בעולם לייצור סוכר מסלק סוכר.

ייצור סוכר מסלק סוכר

אנדריאס זיגיסמונד מרגרף חיפש דרכים לייצור סוכר בגרמניה. ב-1747 פרסם את תגליתו על תכולת הסוכר הגבוהה בסלק והציג תהליך למיצוי הסוכר, אולם באותו זמן לא נעשה כל שימוש בתגלית זו.

פרנץ קרל אכרד, שהיה דוקטורנט של מרגרף, חזר לעסוק בנושא כעבור כמעט שלושה עשורים. ב-1784 החל בניסויי ברירה מלאכותית לשיפור תכולת הסוכר בסלק בהמות, כעבור שנים הצליח להגיע לתכולת סוכר של 5-6 אחוז. במקביל עסק בפיתוח תהליך מיצוי שיאפשר ייצור תעשייתי. ב-1799 הגיש סוכר שנוצר מסלק סוכר למלך פרוסיה פרידריך וילהלם השלישי, ובהמשך קיבל תמיכה מלכותית להקמת מפעל לייצור סוכר. המפעל שהוקם בקונרן שבשלזיה (כיום וינשקו (Wińsko) פולין נחנך ב-1801.[1] בתקופת המלחמות הנפוליאוניות, כאשר נוצר מחסור בסוכר באירופה, נודע לנפוליאון בונפרטה על מפעלו של אכרד, והוא הורה לשתול סלק סוכר בהיקף רחב בצרפת ולהקים מאות מפעלים לייצור סוכר מסלק סוכר. כיום מייצרים כ-20% מהסוכר הלבן בעולם מסלק סוכר.

אותות הוקרה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לפי מקור אחר ב-1802


ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25656111פרנץ קרל אכרד