פמוט
פמוט (ברבים: פמוטים או פמוטות) הוא מעמד לנר אחד או יותר, המשמש כגוף תאורה, לטקסים דתיים או למטרות נוי ודקורציה. על אף שכיום תאורה חשמלית מייתרת את השימוש בנרות, פמוטות משמשים בבתים רבים כאלמנט דקורטיבי המייצר אווירה ייחודית באירועים מיוחדים, חברתיים ורומנטיים כאחד. לפני המצאת החשמל, נרות היו בשימוש נרחב לצורכי תאורה והועברו מחדר לחדר באמצעות פמוטות קצרים יותר מאלו הנהוגים כיום, בעלי שוליים רחבים לאגירת השעווה הניגרת מן הנר.
סוגים
פמוטות מיוצרים מחומרים שונים העמידים לחום ואינם מתקלפים, נסדקים או דליקים. חומרים נפוצים לייצור פמוטות הם מתכות כגון כסף, פליז, ברזל וזהב, וכן חומרים מורכבים כזכוכית, קריסטל וקרמיקה. מספר הקנים שבפמוט מהווה גם הוא חלק מהעיצוב. קיימים פמוטות מסוגים שונים:
- פמוטי רצפה - פמוטות המוצבים על הרצפה. בדרך כלל פמוטות אלו גבוהים יותר ובעלי בסיס רחב.
- פמוטי תלייה - פמוטות המתחברים לקיר באמצעות ברגים.
- פמוטי שולחן - פמוטות המשמשים להעמדת הנרות על שולחנות.
שימושים דתיים
נרות ופמוטות נמצאים בשימוש גם בטקסים דתיים שונים. מספר תשמישי קדושה ביהדות הם למעשה פמוטות מסוגים שונים. הואיל ויש להדליק נרות שבת ויום טוב בערב אותו היום, פמוטות בעלי קנה אחד או שניים מהווים ברוב המקרים חלק בלתי נפרד מהטקס. המנורה היא פמוט מיוחד בעל שבעה קנים אופקיים, שהיה בשימוש בבית המקדש בירושלים בעת העתיקה. חנוכייה היא פמוט בעל שמונה קנים אופקיים לנרות חנוכה ועוד קנה אחד לשמש המשמש להדלקת נרות בחג החנוכה.
פמוט בתרבות בת-ימינו
- במהלך הקוואנזה, חג אפרו-אמריקני חילוני, נוהגים בארצות הברית להדליק נרות בקינרה: פמוט אפרו-אמריקני בעל 7 קנים, בדומה לחנוכיה. הדלקת שבעת הנרות (שלושה אדומים שלושה ירוקים ואחד שחור) נערכת שבוע ומסמלת את שבעת עקרונות הקוואנזה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: פמוט |
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] פמוט24563625