פייר גולובינוף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פייר א' גולובינוף
Pierre A. Goloubinoff
פייר גולובינוף.jpg
לידה 4 באפריל 1957 (גיל: 67)
ענף מדעי ביוכימיה
מקום מגורים שווייץ, ישראל
הערות בן של סרז' ואן גולון
תרומות עיקריות
חקר חלבוני הסוכך

פייר א' גולובינוףצרפתית: Pierre A. Goloubinoff, מוכר גם בשמות דוד חממי ודאוד חממי; נולד ב-4 באפריל 1957) הוא ביוכימאי שווייצרי-ישראלי, סופר ופעיל למען העלייה מתימן ולשימור מורשת תימן.

ראשית דרכו ומשפחתו

גולובינוף נולד בצרפת כבנם הרביעי והצעיר ביותר של הסופרים הצרפתיים הידועים בשמות העט סרז' ואן גולון (Serge et Anne Golon), שבחייהם הפרטיים נקראו וסוולוד גולובינוף וסימון שאנייה. אביו היה בן למשפחת אצולה רוסית שגלתה לצרפת אחרי המהפכה ב-1917; הוא נפטר ב-1972. כשהיה גולובינוף בן שנתיים היגרה משפחתו לעיירת הקיט דוברת הצרפתית מונטנה שבקנטון ואלה שבהרי האלפים השווייצריים. בשנות השישים, בעקבות התרבות הפרסומים על אודות השואה, החליטה המשפחה להצטרף למפעל הציוני, ועל אף שלא היה לה קשר לעם היהודי, חילקה חייה בין שווייץ לישראל[1]. בעקבות המעבר לישראל, חלק מילדי משפחת גולובינוף התגיירו.

בשנת 1977 התגייס לצבא השווייצרי ושימש שם כחובש קרבי.

גולובינוף נשוי לכוכבית, ולזוג שתי בנות.

קריירה אקדמית

בשנת 1981 קיבל גולובינוף תואר ראשון בביולוגיה, עם הרחבה בפיזיולוגיה של הצמח, מיקרוביולוגיה וביוכימיה מאוניברסיטת לוזאן והמשיך ללימודי דוקטורט בביוכימיה של הצמח במכון ויצמן למדע בהנחייתו של מאיר (מרוין) אדלמן. בשנת 1988 השלים את הדוקטורט ויצא לארצות הברית לפוסט-דוקטורט, תחילה במעבדות דו פונט ואחר כך באוניברסיטת קליפורניה בברקלי [2]. בתקופה זו היה גולובינוף שותפו של ג'ורג' לורימר לתגלית בתחום הביוכימיה של חלבוני הסוכך[2]. המשך המחקר של גולובינוף עסק בעיקר בביוכימיה אין ויטרו של חלבוני סוכך.

בשנת 1991 קיבל משרת מרצה באוניברסיטה העברית בירושלים והתקדם בה בסולם הדרגות והתפקידים. הוא היה ראש המחלקה לבוטניקה והופקד על תוכנית ההוראה שלה ועל תוכנית המצטיינים "אתגר". בשנת 1999 מונה לפרופסור חבר. החל משנת 2001 גולובינוף הוא פרופסור חבר באוניברסיטת לוזאן שבשווייץ.

פעילות למען יהודי תימן

במהלך לימודיו במכון ויצמן, החל גולובינוף להתעניין בגורלם של היהודים שנשארו בתימן לאחר העלייה של שנות החמישים (נותרה שם קהילה קטנה שהייתה מנותקת מקרובי משפחתם). הוא ביקר שם בספטמבר 1985, באמצעות הדרכון השווייצרי שלו, והביא מידע רב ערך אודותם לארגונים שפעלו למענם[3]. לאחר מכן, בשנים 1988 עד 1992 יחד עם פרופסור חיים טוויל [3](הקישור אינו פעיל) [4] מישיבה יוניברסיטי וויליאם וולף פעל עם ממשלת ארצות הברית כדי ללחוץ על ממשלת תימן לאפשר יציאת היהודים. הם כינו את פעולתם "מבצע אסתר" והציגו אותו כעניין הומניטרי שאינו קשור לציונות[4]. הוא התנגד נחרצות לשיתוף "המוסד" בעניין, וטען ש"המוסד" כשל בענינם של יהודי תימן. בביקוריו בתימן השתמש בשם דוד חממי (בפני יהודים) ודאוד חממי (בפני מוסלמים), לאחר שהבין שדוברי ערבית מתקשים לבטא את שמו. כשהחל לפרסם רומנים בצרפתית, הוא אימץ את השם דאוד חממי כשם עט. מוטיב הנסיעה לתימן דומיננטי בספריו.

כתביו

גולובינוף השתתף בכתיבת עשרות מאמרים, תזות ופרקי ספרים בביוכימיה. כמו כן השתתף בכתיבת פרסומים בנושא מורשת תימן וכתב ספרות עלילתית בנושא. בתחום מורשת תימן הוא חתם על ספריו במקרים רבים בשם העט דאוד חממי.

  • טויל, מיודווניק ‬וגולובינוף, על כנפי נשרים - מבצע אסתר : פתיחת השערים לאחרוני יהודי תימן (1989-1993), הוצאת גור אריה, 2006
  • Hayim Tawil with Steven Miodownik and contributions by Pierre Goloubinoff, Operation Ester: Opening the door for the last Jews of Yemen, Belkis press, NY 1998.
  • Goloubinoff, P. (1996). The Valley of Beyhan; The Beginning of the Incense Road. in: The Jewish Community of Beyhan; Tales and Heritage (ed. Shalom Lahav) The Association For Society and Culture, Documenting and Research, Natanya, Israel, pp. 29-34 (in Hebrew).
  • Hamami, D. Les exilés du Yémen Heureux, Editions de l'Harmattan, Paris (1994). 295 pages. רומן על שארית יהודי תימן (בצרפתית).
  • Hamami, D. Banei-el-yaman, Editions Le Publieur, Paris (2004). 467 pages. רומן על שארית יהודי תימן (בצרפתית).
  • Hamami, D. "Rencontre en Arabie Heureuse, Editions Le Publieur, Paris (2008). 420 pages. A semi-biographic fiction novel, taking place in the Middle East during the early 20th century (in French).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ A Life of Adventure
  2. ^ George H. Lorimer, A Personal Account of Chaperonin History, Plant Physiology, January 2001
  3. ^ Jewish Emigration from the Yemen 1951-98: Carpet Reuben Ahroni, Without Magic [1]
  4. ^ חיים טויל, סטיבן מיודווניק ופייר גולובינוף, על כנפי נשרים: מבצע אסתר פתיחת השערים לאחרוני יהודי תימן 1989-1993, הוצאת גור אריה, 2006
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0