פורום (אינטרנט)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פורום אינטרנט)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך רווי בקביעות בעייתיות. כמו כן, חסרים בו מידע מהותי ומקורות.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך רווי בקביעות בעייתיות. כמו כן, חסרים בו מידע מהותי ומקורות.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

פוֹרוּם מְקֻוָּן הוא אתר אינטרנט או חלק בו, המשמש לקיום דיונים בנושאים מוגדרים או כלליים. גולשים רשאים לכתוב הודעה בפורום, כהודעה שפותחת דיון בנושא חדש או כתגובה להודעה קיימת. לפורומים יש ז'רגון ספציפי הקשור אליהם. לדוגמה: שיחה בודדה נקראת Thread.

הפורום המקוון הוא אחד המאפיינים המובהקים של תרבות האינטרנט. מתקיימים בהם דיונים ערים, בהשתתפות עשרות ואפילו מאות משתתפים, שכל אחד מהם תורם לדיון המתפתח בפורום. על פי חוק גודווין ככל שדיון מקוון מתארך, ההסתברות שתתקיים הקבלה הקשורה לנאצים או להיטלר מתקרבת לאחת (ודאות מוחלטת).

הפורומים היום הם התפתחות של קבוצת דיון שהייתה קיימת באינטרנט עוד בימי רשת ה-Usenet. פורומים נבדלים מחדרי צ'אט בכך שההודעות נשמרות, לפחות באופן זמני, בארכיון.

לעיתים פורומים גורמים למשתתפים בהם להסיר את מעטה האנונימיות ולפתח קשרים בין-אישיים, פורומים אלו מתפתחים לקהילה וירטואלית. מבחינה חברתית-רגשית פורומים יכולים להוות פלטפורמה המסייעת לאנשים הנמצאים במצב של בדידות.

סוגי פורומים

יש פורומים הדורשים רישום מוקדם, או אפילו הרשאה מצד המנהלים כתנאי לכתיבת הודעות.
כמה סוגים עיקריים של פורומים:

  • פורום חופשי: כל הודעה שנשלחה מוצגת מיד עם סיום כתיבתה, ללא כל פיקוח על תוכן ההודעות. האחריות לתוכן ההודעה היא אך ורק של הגולש שכתב אותה.
  • פורום מנוהל בדיעבד: כל הודעה שנשלחה מוצגת מיד עם סיום כתיבתה, אך מנהל הפורום בודק מפעם לפעם את ההודעות המוצגות, ומבטל או משנה הודעות שאינן עונות על מדיניות הפורום.
  • פורום מנוהל מראש (פחות נפוץ): כל הודעה שנשלחה מועברת לעיונו של מנהל הפורום, ורק אם זכתה לאישורו היא מוצגת, לעיתים לאחר שעברה עריכה, או במצב בו שודרגה מע' הפורום לחדישה יותר, ועל-מנת למנוע פעילות במע' המיושנת, מונע המנהל פרסום בה, אלא במקרה קריטי, בו מועברת ההודעה לאישורו של המנהל בלבד.

לכל אחת מצורות ניהול אלה יתרונות וחסרונות משלה. יתרונו הבולט של הפורום החופשי הוא חופש הדיבור המלא שהוא מעניק, במשמעות הרחבה ביותר של מושג זה. יתרון זה הוא גם חסרונו העיקרי של הפורום מסוג זה, משום שיש המנצלים את החופש לרעה, למשל בפרסום פרטים שיש בהם פגיעה בפרטיותו של אדם או פגיעה בשמו הטוב. בעיה נוספת המתעוררת בפורום לא מנוהל היא "התלקחות" (flaming) - מריבה מילולית קשה שפורצת בין משתתפי הפורום. עם זאת הבעיה העיקרית של פורומים בלתי מנוהלים היא השחתה זדונית: הצפת הפורום בהודעות חסרות תוכן, מכילות רק קללות, או שמכילות תוכן לא רלוונטי לנושא הדיון, כגון הודעות מסחריות, פרסומיות, פוליטיות, מזימות פירמידה, בקשות לתרומות ולעזרה וכדומה. הודעות אלו מכונות בשפת הפורומים ספאם.

יתרונו של פורום מנוהל מראש הוא שכל ההודעות בו עוברות פיקוח, ומסירים תכנים בלתי הולמים. חסרונו הבולט הוא בחוסר היכולת לנהל בו שיחה בזמן אמת, או קרוב לו. לרוב עובר פרק זמן מורגש בין שליחת ההודעה עד לקבלת אישורו של מנהל הפורום.

יתרונו של פורום מנוהל בדיעבד הוא שההודעות בו מתפרסמות בזמן אמת, ומדי פעם מסירים ממנו הודעות לא מתאימות. חסרונו הוא שבכל פרק זמן מסוים הודעות לא מתאימות עלולות להימצא בו, אם המנהל עדיין לא הספיק להגיע אליהן.

בידי מנהלי הפורום עוצמה רבה לניהול הדיון. הם יכולים למחוק הודעות, לערוך אותן, להזהיר כותבים ואף להרחיק אותם מהקהילה. על מנהלי הפורום להפעיל שיקול דעת רב בניהול הקהילה. ככל שהקהילה גדולה יותר ומונה יותר חברים פעילים גדלה בה ההטרוגניות ועל מנהלי הפורומים מוטלת האחריות לתת את הבמה לכל חברי הקהילה. לעיתים, מנצלים מנהלי פורומים את עוצמתם בדרכים לא ראויות ולצרכים לא ראויים. קהילה שמנהליה מנצלים את כוחם באופן בלתי ראוי - סופה להתפרק.

פורומים בישראל

עיקר הפורומים הישראליים הם קהילות מרובות נושאים. באותם פורומים, ניתן לדון על כל נושא, כגון כדורגל, מחשבים, מוזיקה, עיצוב וכדומה. בפורומים אלו פעילים בני נוער רבים.

מרבית קהילות הפורומים מרובות הנושאים משתמשות במערכת ה-vBulletin ומשתמשות בקטגוריות המסודרות בצורת טבלה, וישנם פורומים המסודרים בצורת רשימה.

פורומים בציבור החרדי

בציבור החרדי הנמנע משימוש ברשתות חברתיות ועקב כך לא יכול להשתתף בקהילות מקצועיות הקימות ברשתות החברתיות, הפורומים תופסים נתח משמעותי יותר מאשר בציבור הכללי, בעקבות ההשקפה החרדית שהשימוש באינטרנט הוא אך ורק לצורכי עבודה ולא לצורכי בילוי, רוב הפורומים החרדיים נועדים על פי רוב לצרכים מקצועיים או לצרכים תורניים בלבד. אם כי לעתים ישנם פורומים בהם נתן גם ליצור פטפטת ולאו דווקא לדון בנושאים מקצועיים, (דוגמה לכך הוא הפורום איש את רעהו שהוא תת פורום בפורום פרוג ואכן נחסם בחלק מן הסינונים). בדרך כלל הפורומים החרדיים מנוהלים בצורה של פורום מנוהל בדיעבד, והמנהלים דואגים לכך שהתכנים בפורום יענו על דרישות ההלכה.

הפורום הותיק בציבור החרדי הוא פורום פרוג הקיים מאז שנת 2007, ומכיל תתי פורומים בנושאים מקצועיים שונים. הפורום מתופעל על ידי מכללת פרוג. בפורום ישנם 55,000 משתמשים רשומים. בשנת 2018 נפתחו פורומים מקצועיים נוספים נוספים בשם "תחומים" ו"מקצועות" המכילים מספר משתמשים קטן יותר. בשנת 2019 נפתח הפורום מתמחים טופ אשר הוא השני בגודלו בציבור החרדי עם למעלה מ10,000 משתמשים רשומים.

בנוסף נפוץ בציבור החרדי פורום תורני, בו עוסקים הניקים בסוגיות תלמודיות שונות, דוגמא לכך הוא הפורום אוצר החכמה ופורום לתורה. בעקבות אופי הפורומים לעתים נערכים בפורומים אלו דיונים השקפתיים שונים ולכן ישנה הקפדה רבה על סגנון התוכן בהם.

טרול

לעיתים מופיע בפורום טרול, שהוא גולש המפריע לפורום במגוון דרכים. קשה להיפטר מה"טרולים", ובמקרים קיצוניים הם גורמים להתפרקותה של קהילת האינטרנט. בדומה לבלוגים, IRC ולויקיפדיה, גם לפורומים יש תרבות ייחודית, ואדם הנחשב טרול בפורום אחד אינו בהכרח נחשב ככזה בפורום אחר.

יוזרבאר

יוזרבאר (או באר-משתמש, באר-חתימה) הוא תמונה מלבנית קטנה, בעלת מראה תלת-ממדי שנועדה להיות מוצבת כחתימה בעיקר בפורומים. היוזרבאר יכול להיות גם אנימציה - תלוי ברצונו של היוצר. בדרך-כלל משתמשים בו כדי להעיד על האישיות, או כדי לתת מידע על תחביבים, דעה פוליטית, שחקן מוערץ או כל דבר אחר. בחלק מהקהילות הכללים לגבי מאפייני היוזרבאר מוגדרים ונאכפים על ידי הקהילה כדי להבטיח שלכולם יהיה רושם מסודר ואחיד, זאת בניגוד לשלל הצורות והגדלים השונים שקיימים בדרך כלל בחתימות פורומים.

דוגמה למאפייני יוזרבאר:

יוזרבאר של ויקיפדיה
  • רוחב של 350 פיקסלים
  • גובה של 19 פיקסלים
  • חצי-אליפסה שקופה למחצה חייבת להימצא בחלקו העליון של היוזרבאר.
  • הגופן שיש להשתמש בו הוא Visitor TT2 ‏(BRK)
  • על הטקסט להיות בגודל 13 פיקסלים ומוצמד לחלקו הימני המרכזי של היוזרבאר.
  • יש להוסיף ברקע קווים אלכסוניים.
  • יש להוסיף מסגרת שחורה בגודל פיקסל אחד.
  • קובץ בפורמט PNG, או GIF לאנימציה.

אוואטר

אוואטר היא תמונה או אנימציה אשר מופיעה מתחת לשמו של המשתמש. ההגבלות על גודלו של האוואטר נוקשות יותר מההגבלות על חתימת המשתמש, ולרוב הוא מייצג משהו מהותי יותר למשתמש עצמו. משתמשים בפורומים נוהגים לשנות את האוואטר שלהם לעיתים רחוקות יותר מן החתימה משום שהוא הפנים הווירטואליות שלהם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פורום (אינטרנט)24617380