פורומים חרדיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מתמחים טופ)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:לשכתב

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: לא אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: לא אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

פורומים חרדיים הינם פורומים אינטרנטיים ייחודים, מבחינת נושאי התכנים ואופיים, עבור הציבור החרדי.

בדרך כלל, לפורומים אלה תקנונים אשר נחשבים מחמירים יחסית לסגנון השיח הכללי במרשתת.

רקע

לכ-64 אחוזים מהציבור החרדי בישראל יש גישה לאינטרנט[1], אך רובם אינם משתמשים בפלטפורמות שיחוח ורשתות חברתיות שהשימוש בהן נפוץ בחלקים אחרים של החברה, כגון טלגרם, טוויטר ופייסבוק. בשל כך, פורומים המיועדים לקהל חרדי זוכים לפופולריות רבה בציבורם[דרוש מקור]. הפורומים החרדיים עוסקים בדיונים תורניים ובנושאים אחרים.

בשנת 2004 הוקמה פלטפורמת "הייד פארק מסורת" שאיגדה תחת קורת גג אחת את כל הפורומים החרדיים, זאת על מנת למנוע מהגולשים להיחשף לפרסומות לא צנועות ולתכנים בפורומים אחרים בהייד פארק. הפלטפורמה נסגרה עם סגירת הייד פארק באפריל 2018.

פורום תפוז אנשים

בפורום תפוז אנשים נפתח פורום המיועד לחרדים בלבד, ומוגבל בתקנון מוקפד.[2]

עצור כאן חושבים

ערך מורחב – עצכ"ח

פורום המתמקד בדיונים בנושאים אמוניים והשקפתיים ביהדות. הפורום מתאפיין בגישה שכלתנית ופתוחה.

הפורום נוסד בשנת 2002 על ידי קבוצת חרדים שדגלה בגישה שכלתנית יותר ליהדות מכפי שמקובל בציבור החרדי. המוטיבציה הראשונה לפתיחת הפורום באה מתלמידי הרב אהרון מילר, חרדי בעל השקפה דתית שכלתנית.[3] למייסדי הפורום יש זיקה להשקפתו של הרב גדליה נדל ולדרך מחשבתו.

החל משלהי 2013 ההשתתפות בפורום כפופה לרישום ואישור מנהליו.

כיום משתתפים בפורום כותבים מגוונים מלבד מייסדיו – ביניהם חרדים יותר שמרנים, לא מעט אנשי אקדמיה, כותבים הקשורים לתנועה הרפורמית, כותבים השייכים לחברה הדתית לאומית, מעריצים של ישעיהו ליבוביץ וחילונים.

כותבים מפורסמים הם "מיימוני", "רב סיינפלד", מיכאל אברהם, נדב שנרב ועוד.

הפורום איבד במהלך השנים מהפופולריות לה זכה בשנותיו הראשונות, ורבים מהכותבים בו עזבו, בעיקר בשל הפיכתו מפורום מצומצם לפורום רחב.

בפורום נדונו בהרחבה נושאים שהדיון הציבורי החרדי בהם נדיר, כולל עניינים שבצניעות. בין השאר התנהל דו-שיח עם ירון ידען, מייסד ארגון דעת אמת המעודד יציאה בשאלה.

לפורום נפתח אתר לוויין[4] שפעילותו הופסקה אחרי זמן קצר. מתקיימים גם מפגשי פורום שמקפידים בהם על דיסקרטיות מחשש לפגיעתם של קנאים.[5]

פרוג

ערך מורחב – פרוג

פורום בתחומי העיצוב והפרסום, מופעל על ידי בית פרוג.

בפורום רשומים למעלה מ37 אלף משתמשים, רובם גברים ונשים בני הציבור החרדי והדתי, העוסקים בתחומי התקשורת החזותית, ושאר נושאים.

פורום זה זכה בעבר לתשומת לב תקשורתית, כאשר נערכו בו קמפיינים ספונטניים בהם הגיבו מעצבים ויוצרים חרדים להאשמות קולקטיביות שהושמעו בתקשורת כלפי הציבור החרדי.[6]

נעמה הנקין הייתה חברת הפורום ופעילה בו, על שמה הוקם אגף בשלוחת מכללת פרוג בבני ברק.[7]

בחדרי חרדים

ערך מורחב – בחדרי חרדים
לוגו בחדרי חרדים
לוגו בחדרי חרדים

פורום "בחדרי חרדים" נוסד בינואר 2002 בקטגוריית האקטואליה והחדשות של אתר הפורומים "הייד פארק". הפורום הוא למורשי כתיבה בלבד וחברים בו מעל ל-10,000 חברים. כל המעוניין להצטרף מחויב לענות על שאלון לגבי השתייכותו החרדית (באיזו ישיבה למד, לאיזו חצר שייך וכדומה), וכן שאלות שאמורות לבדוק את מידת התאמתו לפורום.[8] הפורום עוסק בעיקר בפוליטיקה חרדית וכללית והוא כולל דיווחים עיתונאיים. בפורום ישנה התייחסות לעולם העיתונות החרדי ולעיתונאים חרדים הפועלים בעיתונות החילונית. עד 2011 נכתבו בפורום מעל למיליון הודעות.

כיום הפורום פעיל עם כמות מצומצת מאוד של גולשים והודעות.

מקים הפורום ומנהלו עד לשנת 2009 היה דוד רוטנברג, שפעל בו בכינוי דוד10. הפורום ידוע בגישתו הליברלית יחסית במונחים חרדיים לנושאים של חופש ביטוי וסובלנות, ולדעות חריגות או לא מקובלות. כך לדוגמה על אף שהפורום מוגדר כ"חרדי" חברים בו גם כאלו המשתייכים לציבור הדתי לאומי. הפורום גם מאפשר ביטוי לבעלי דעות שנחשבות לא שגרתיות בזרם המרכזי של הציבור החרדי, כגון תומכים במסירת שטחים, או בעלי קו אנטי-ציוני חריף כאנשי נטורי קרתא הירושלמים ואנשי חסידות סאטמר מניו יורק.

לצד הפורום נפתחו באתר במרוצת השנים פורומים רבים נוספים העוסקים בזרמים בתוך הציבור החרדי, מוזיקה חסידית, אזורים שבהם יש ריכוז חרדים גבוה, וכן פורומים שבהם מתקיימים הדיונים בשפת היידיש (ורוב משתתפיהם הם תושבים מחוץ לישראל).

מתמחים טופ

פורום בענייני מחשבים, טכנולוגיה וסלולר.

הוקם ב-2019 על ידי אנונימי בשם שמואל אשר הוא מנהל הפורום, יחד עם המנהל השני המכונה אלישי.

בעת יסוד הפורום, הוא היה על מחשב פרטי (ולא על שרת). מטרת הקמתו הייתה בעיקר כדי לתת מענה לציבור החרדי ולספק עבורם תכנים אשר אין להם גישה אליהם בעקב סינון האינטרנט המקובל בציבור החרדי. כך לדוגמה הופצה בפורום גרסה לנוקיה שהייתה זמינה רק בטלגרם.

בתחילתו התבסס על פלטפורמת phpBB. ב-19 באוגוסט 2019 הועבר הפורום לפלטפורמה חדשה הנפוצה היום יותר במערכת פורומים בשם nodeBB, הפורום זמין גם באפליקציה.

לאחר תקופה שהפורום היה פעיל הוא הועבר לשרת על מנת לאפשר תחזוקה ופעולה תקינה שלו. נכון ל 9.2024 בפורום רשומים 24,400 משתמשים.[9]

בפורום מועלים גם תוכנות ואפליקציות שנבנו על ידי משתמשים בפורום.

תחומים

פורום העוסק בענייני טכנולוגיה, מיועד יותר למתכנתים בפועל, שאלות בענייני קודים וכדומה, הפורום הוקם על ידי אדם בשם גולן[10], החזון הוא לספק פורום חרדי - מקצועי ברמה גבוהה המיועד נטו לשיח מקצועי ולנושאים עם זיקה פרקטית מובהקת.

פורום אוצר החכמה

ערך מורחב – פורום אוצר החכמה

פורום בעניינים תורניים, השקפתיים, והיסטוריים, במסגרת היהדות.

הפורום הוקם במאי 2010 על ידי אוצר החכמה, הפורום נועד במקורו לעזרה הדדית בבעיות ובאגים בתוכנת אוצר החכמה תוך תקופה קצרה הפך הפורום למקום לדיונים בנושאים תורניים. בשנת 2021 מנה האתר יותר מ-5700 משתמשים ונכתבו בו בערך 690,000 הודעות ביותר מ-49,000 נושאים שונים. בפורום ניתנת אופציה לשליחת הודעות בין חברים וליצירת קבוצות. האתר בנוי על מערכת phpBB.

הצפיה ברוב התכנים חופשיים, חלק מהדפים חסומים[11] וניתנים לצפייה רק לחברים בפורום, אפשרות תגובה נתונה אף היא רק לחברים בפורום, בעבר ההרשמה הייתה חופשית אך כיום בכדי להירשם נצרכת המלצה מחבר ותיק בפורום. השיח בפורום נקבע על ידי מנהלי האתר המאפשרים על הרוב דיון בכמעט כל נושא, כולל ביקורת על רבנים, אך בצורה מכבדת. הודעות ובהן זלזול ברבנים או העלאת תכנים המפרים זכויות יוצרים בדרך כלל ימחקו.

דמויות בולטות אשר פעילות בפורום, הרב בצלאל דבילצקי, יוסף אביב"י, הרב שמואל ברוך גנוט, הרב איתם הנקין, יעקב ישראל סטל, יהושע ענבל, הרב יואל קטן, הרב יהודה זייבלד, עדיאל ברויאר, הרב משה שבת, הרב אביאל חיים חורי, הרב יוסף חיים אוהב ציון, הרב יעקב חיים סופר ועוד.

בשנת 2017 נחסם הפורום בסננים נטפרי ונתיב, בהוראת הרב שלמה זלמן אולמן (ממודיעין עילית). מספר חברים אשר השתמשו בסנן נטפרי פתחו את האתר "פורום לתורה".

חברי הפורום מוציאים את ירחון האוצר.[12]

פורום לתורה

ערך מורחב – פורום לתורה

פורום בנושאים תורניים.

הפורום הוקם ב-2015 לאחר שפורום אוצר החכמה נחסם על ידי סנן נטפרי. בשנת 2023 מנה האתר יותר מ-8,500 משתמשים ונכתבו בו בערך 780,000 הודעות ביותר מ-36,000 נושאים שונים. האתר זמין גם באפליקציה.

תת פורום בולט הוא פורום אקטואליה, הגישה אליו מוגבלת למשתמשים בעלי מאתים תגובות.

הפורום מפוקח ומושגח בקפדנות, לדוגמה בתקנון נכתב שאסור להתבטא נגד שום עדה או קהילה.[13]

מימון הפורום ותחזוקתו נעשית באמצעות הכותבים, החל משנת תשע"ט החל הפורום להציג פרסומות.

פורום מקצב

פורום העוסק בעניני מוזיקה שהוקם באפריל 2021.   הפורום כולל דיונים מוזיקליים על שירים וזמרים, הסברים ודיונים על כלי נגינה, ראיונות עם אמנים שונים, סקרים שבועיים, ביקורות קליפים, כתיבת שירים וספרות ועוד.

נכון ל 2024 ישנם בפורום למעלה מ-10,700 משתמשים. ופורסמו בו למעלה מ-280,000 פוסטים. הפורום כולל צוות פיקוח המונה כ-15 משתמשים, שתפקידם הוא סינון הפורום מתכנים שאינם מתאימים לציבור החרדי.

הפורום פתוח בסינון אתרוג, וחסום בנטפרי.

פורום מורשת מרן

פורום מורשת מרן מופעל על ידי המרכז למורשת מרן, משמש לדיונים בתורת הרב עובדיה יוסף ותלמידיו, וכן של בנו הרב יצחק יוסף. בנוסף, ניתן לדון בשאר עניינים תורניים בדרכו של הרב יוסף.

פורום המוזיקאי

פורום חרדי מקצועי בענייני הפקת מוזיקה שהחל את דרכו בנובמבר 2023.

הפורום פתוח בנטפרי ובאתרוג.

בפורום מתקיימים דיונים מגוונים, בנושאים כמו קיובייס, FL Studio ועזרה הדדית בקלידים ובשאר כלי נגינה.

קישורים חיצוניים

 

עצכ"ח

פרוג

בחדרי חרדים

מתמחים טופ

פורום אוצר החכמה

פורום לתורה

פורום מקצב

פורום המוזיקאי

 

פורום מורשת מרן

דף הבית

הערות שוליים

  1. ^ רפאל קאהאן, סקר האינטרנט של הלמס: בניכוי החרדים והמבוגרים, ישראל מדינה דיגיטלית, באתר כלכליסט, 6 ביולי 2021
  2. ^ חרדים | תפוז פורומים
  3. ^ האשכול "תיאור הפורום"
  4. ^ אתר "עצור כאן חושבים"
  5. ^ מוזכר לדוגמה בדיון זה
  6. ^ לירון נגלר-כהן, שירת הסטיקר החרדי, באתר ynet, 3 בינואר 2012
  7. ^ חיים ברקוביץ, בני ברק: הוקם אגף בפרוג לזכרם של בני הזוג הנקין הי"ד, באתר לדעת, ‏כ' אדר ה'תשע"ו
  8. ^ הודעה חשובה למבקשי אישור כתיבה, באתר בחדרי חרדים, 4 במאי 2004
  9. ^ ניתן לראות את מספר המשתמשים באתר בחלקו התחתון בכל עת.
  10. ^ אתר הפורום
  11. ^ בדרך כלל נושאים העומדים בפולמוס
  12. ^ הכותבים בירחון אינם בהכרח חברים בפורום
  13. ^ תקנון הפורום
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פורומים חרדיים33687792