רגימנט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פוג')
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רגימנט בריטי. הגדוד ה-1, רגימנט הדוכס מווליגטון
סימון נאט"ו לרגימנט

רגימנטלטינית: Regiment) הוא יחידה בכוח צבאי המורכבת בדרך כלל מגדודים או פלוגות. רגימנט יכול לכלול בין כמה מאות לכמה אלפי חיילים או כמה עשרות כלים משוריינים, תותחים, מטוסים וכיוצא באלה. ספינות מכונסות בדרך כלל בשייטות וציים ולא ברגימנטים ואוגדות. דרגת מפקד הרגימנט היא בדרך כלל קולונל (אלוף משנה) ולעיתים רחוקות יותר קצין בדרגה נמוכה יותר.

רגימנטים לא קיימים בצה"ל, אך ברוב הצבאות המודרניים גודלו של רגימנט חי"ר דומה לגודלה של חטיבת חיל רגלים בצה"ל. בדרך כלל, אך לא תמיד, רגימנטים הם אבני הבניין של חטיבות ואוגדות. לעיתים רחוקות מקושרים הרגימנטים ישירות למפקד גיס (קורפוס) או למפקד ארמייה. במקרים אחרים משמשים רגימינטים עצמאיים כעתודה בידיו של קצין בכיר האחראי על הגזרה (בדרך כלל מרמת ארמייה ומעלה, אבל לעיתים גם לגייסות ולאוגדות מסופחים רגימנטים עצמאיים).

מקור השם

מקור המילה רגימנט במילה הלטינית "Rex" שמשמעותה "מלך". מילים אחרות בעלות שורש דומה הם "Regent" (עוצר) או "Regalia" (סמל שלטוני). מכאן התגלגלה המילה ללטינית כ-Regimentum, שמשמעותה "שלטון" או "ממשל". לעברית הגיעה המילה מהשפות האירופאיות, דוגמת האנגלית, הגרמנית והרומנית שבשלושתן כתיבתה דומה - Regiment (רגימנט בהגייה האנגלית והרומנית ורגימנט בהגייה הגרמנית). בשפות מערב אירופיות אחרות משתמשים במילה דומה - Régiment (רז'ימנט) בצרפתית, Regimiento בספרדית, וכך הלאה. בשפות סלאביות משתמשים במילה "פולק" שמשמעותה "צבא" או חלק כלשהו במערך קרבי; ברוסית למשל, "פולק היד הימנית" פירושו האגף הימני של הצבא. כך Pułk בפולנית, Полк ברוסית ובבולגרית, ועוד. שיטת הרגימנטים התפתחה באירופה ומדינות אחרות שואלות בדרך כלל את המונחים האירופאים לתיאור יחידה זו בצבאם.

צבא המבוסס על רגימנטים

רגימנט הוא לא רק יחידה צבאית כמו כל יחידה אחרת; המדובר במושג שלם המשקף שיטת גיוס ולחימה. היום מטושטשים הגבולות בין שיטה זו לשיטות אחרות, אך הם היו קיימים מתחילת העת החדשה, ובמקרים מסוימים אף מימי הביניים, עד המאה ה-20. ספיחיהם ניכרים בצבאות אירופאיים אחדים עד עצם היום הזה. שיטה זו השפיעה גם על ארגונו של צה"ל, בהבדלים מקומיים שבאו לידי ביטוי בעיקר בהקמת חטיבות ולא רגימנטים.

מקורו של הרגימנט בצבאות אירופה המערבית של המאה ה-16. בתקופה זו נהרסה מערכת הגיוס הפאודלית שעליה היו מבוססים צבאות ימי הביניים באירופה. במקום גיוס הווסאלים על ידי הסניורים וצירוף כוחות הסניורים לצבא המלכותי, גויס כל הצבא על ידי המלך בעזרת קבלני משנה. קבלן המשנה קיבל סכום מסוים מאוצר המדינה ובסכום הזה אמור היה להעמיד מספר מסוים של חיילים. היחידה שהעמיד הקבלן הייתה הרגימנט, ואילו הקבלן עצמו קיבל את דרגת הקולונל. הרגימנט היה רכושו של הקולונל והוא עשה בו כבתוך שלו: הוא היה אחראי על מינוי הקצינים, אספקת תחמושת ואספקה אחרת לרגימנט, וכיוצא באלה. עם סיום המלחמה, פוזר הרגימנט ולא גויס עד המלחמה הבאה. בין המלחמות שמרו על הממלכה כוחות קטנים מצבא הקבע.

עם הזמן חלו שינויים במבנה הרגימנט. הקולונל לא גייס עוד את חייליו בעצמו, אלא מונה על ידי המלך או מועצת המלחמה (לעיתים תמורת כסף ולעיתים בגלל תכונות אישיות), הרגימנטים קיבלו שמות קבועים והתאמנו בין המלחמות. בקרבות היו הרגימנטים היחידות הגדולות ביותר. הם צורפו למבני אד הוק גדולים יותר שלא התקיימו מעבר למערכה אחת, ולעיתים אפילו לא מעבר לקרב אחד. הרגימנטים גויסו בדרך כלל על בסיס טריטוריאלי או לאומי - כך שרגימנטים רבים הורכבו משכנים מאותה עיר ולעיתים אפילו מאותה שכונה (דבר שגרם לעיתים לאסונות גדולים בכפר או בשכונה לאחר אבדות כבדות בקרב, כמו למשל התרוקנות שכונות שלמות בלונדון אחרי הקרבות העקובים מדם בחזית במלחמת העולם הראשונה). רגימנטים אחרים הורכבו מבני אותו לאום והיו בעלי תפקידים מיוחדים שלא התאימו לחיילים רגילים (דוגמת חיילי הגורקה בצבא הבריטי).

המהפכה הגדולה שעשה נפוליאון בטקטיקה בראשית המאה ה-19 השפיעה עמוקות על הרגימנטים. שיטתו של נפוליאון שללה את קיומם של רגימנטים עצמאים ללא קשר ביניהם, אלא יצרה קורפוסים מסודרים המורכבים מפרשים, תותחים וחי"ר, כאשר הרגימנטים משמשים להם כאבני בנייה. שיטתו של נפוליאון שרדה עם שינויים מזעריים עד עצם היום הזה.

מסורת

רגימנטים רבים נקראים בשמות ייחודיים, בדרך כלל על פי מוצא החיילים, אזור מגוריהם, כלי נשקם או פרט דומה כלשהו. הרגימנטים שומרים על שמם לאורך זמן ועל ההילה המתלווה לרגימנט ותיק בן עשרות או לעיתים אפילו כמה מאות שנים. לפעמים הרגימנטים מעבירים טירונות ייחודית למתגייסים אליהם: הטירונים אינם עוברים את טירונות הכללית בצבאם אלא טירונות ייעודית בלבד לרגימנט שאליו הם מתגייסים.

לכל רגימנט דגל משלו, תזמורת ושירים ייחודיים לו. לעיתים קרובות, יש לרגימנטים ותיקים מוזיאון ששומרים בו דגלים, כלי נשק ומזכרות משדה הקרב שנלקחו כשלל מהאויב המובס. רגימנטים רבים מקיימים קופות צדקה לגמלאי הרגימנט; במאה ה-19 ובראשית המאה ה-20 דאגו הרגימנטים לגמלאיהם בשל הסכום הפעוט אותו קיבלו כפנסיה מהמדינה.

במידה מסוימת דומה הדבר לחטיבות צה"ל; ההילה שיש לחטיבות צה"ליות סדירות דומה לזו של הרגימנטים. אף שאין הבדל מהותי בין תפקידיה של חטיבת גולני לחטיבת גבעתי, לכל חטיבה מורשת קרב ייחודית, דגל, סמל, כומתה, המנון, וכיוצא באלה. הווי זה דומה לזה שמתקיים בדרך כלל ברגימנטים בצבאות שמבוססים עליהם.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

אתרי רגימנטים לדוגמה: