פגיעת ראש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פגיעת ראש היא מצב של טראומה גופנית בה הראש נחבל. פגיעת ראש אינה כרוכה תמיד בפגיעה של המוח, אך לעיתים קרובות נוצר זעזוע מוח כתוצאה מכך.

פגיעות ראש באוכלוסייה עומדות על כ-300 מקרים לקבוצה של כ-100,000 בשנה (0.3% מהאוכלוסייה). שיעור התמותה ממנה הוא כ-25 מ-100,000 בארצות הברית ו-9 מ-100,000 בבריטניה.

פגיעות ראש הן הגורם המוביל למוות בטראומה. מאחר שהראש לא מקובע, שכיחות הפגיעות גדולה יותר. בקינמטיקה של תנועה - הגוף נבלם אך הראש ממשיך לנוע והוא שסופג את עיקר הפגיעה.

גורמים נפוצים

פגיעות ראש חבלתיות שכיחות בעיקר בקרב פעוטות עד גיל 4, בקרב בני נוער בסוף שנות העשרה ובקרב מבוגרים מעל גיל 65. בקרב הפעוטות והמבוגרים הגורם הנפוץ ביותר הוא נפילה בעוד בקרב בני הנוער תאונות דרכים, הן הגורם המרכזי לפגיעות כאלו.[1] גורמים נפוצים נוספים לפגיעות ראש הם פגיעות המתרחשות בתוך הבית, תקיפות וחבטות אל עבר הראש במכוון על ידי גורם כלשהו (כמו במקרי שוד). גם תאונות אופניים הם גורם שכיח לפגיעות ראש, בייחוד בקרב ילדים. פגיעות ראש הן הסיבה השכיחה ביותר למוות באנשים מתחת לגיל 45 במדינות מפותחות. הן מהוות את סיבת המוות בכ- 50% מהמקרים של תאונות הדרכים.

סוגים של פגיעות ראש

הגולגולת היא המונעת העיקרית של נזק רציני למוח בעת פגיעת ראש

פגיעות ראש פוגעות בעיקר בקרקפת, במוח ובגולגולת.

צורות פגיעה

ניתן לחלק את הפגיעה במוח לשתי צורות:

  • פגיעה מוקדית - פגיעה בחלק ממוקד בראש.
  • פגיעה מפושטת - פגיעה הנפרשת לאורך שטח נרחב של הראש.

סוגי מקרים

מקרים של פגיעות ראש מתחלקים לשני סוגים:

  • פגיעת ראש סגורה - מקרה בו אין שבר בגולגולת ולא נגרם נזק למוח, זאת מכיוון שהגולגולת, יחסית לעצמות אחרות בגוף, היא עצם קשה מכיוון שהיא מתוכננת להגן בצורה מיטבית על המוח. (החלק הקשיח ביותר בגולגולת הוא המצח).
  • פגיעת ראש פתוחה - פגיעה בה נוצר שבר בגולגולת, או מצב שבו חפץ כלשהו חודר את הגולגולת וגם את קרום המוח, אך לא תמיד יגרם נזק למוח עצמו. פגיעה זו תלווה לרוב בדימומים רבים עקב קריעה של כלי דם בראש.

הבעיות שלאחר פגיעת ראש

רוב הבעיות שקורות לאחר פגיעת ראש הן:

פגיעת ראש בילדים

פגיעת ראש בילדים היא טראומה גופנית של הראש המתאפיינת במספר גורמים והשפעות ייחודיים, הנבדלים מתופעות שכיחות במקרים של פגיעות ראש בקרב מבוגרים. בישראל הסטטיסטיקה מצביעה על כך שכמחצית מהילדים שאושפזו עקב טראומה (48%), היו עם פגיעת ראש כלשהי (לעומת כ-22% מקרב המבוגרים)[2]. כ-10% מהם היו עם פגיעות ראש חמורות.[2]

הפגיעה הראשונית היא זו שנגרמת כתוצאה מהמכה עצמה או כתוצאה משינויי תאוצה הגורמים לחבלת המוח בגולגולת או דימום תוך גולגולתי. בילדים הגולגולת רכה יותר ופלסטית, ולכן אינה מחזירה את האנרגיה חזרה למוח (פגיעת ראש דו-צדדית). אזור החבלה השכיח יותר במוח הוא אזור ה-"coup", האזור הקדמי של הראש ולא צידו האחורי ("countercoup") כמו שקורה לרוב במבוגרים, כתוצאה מחבלת הראש הראשונית.

תסמיני חבלות ראש קשות אצל ילדים עלולות לעיתים להטעות, תפקודו החיצוני של הילד אינו יכול להעיד על הסכנה המתרחשת במוח לאחר הפגיעה, לעיתים לאחר זמן מה מהרגע שהילד נחבל, הוא עלול להיראות מתפקד בצורה נורמלית כלפי חוץ, עד להופעת תסמינים. כחלק מפגיעה קשה מחבלת הראש, מתחוללים שינויים רב מערכתיים הגורמים לירידת לחץ הדם, ירידה ברמת החמצון של הדם ועליה בחומציות הדם. כל אלו יכולים לגרום לפגיעות שניוניות במוח ובשאר אברי הגוף בנוסף לטראומה הגופנית הראשונית.

שינויים דלקתיים שקורים לאחר הפציעה באזורים המקומיים במוח מחמירים אף הם את הנזק. נוירוטרנסמיטורים אקסיטטורים (חומרים מחמצנים), נפלטים מתוך התאים שנפגעו בחבלה הראשונית וגורמים נזק סביבתי ניכר לתאים השכנים. כתוצאה מכך נוצרת בצקת מוחית, הלחץ התוך גולגלתי עולה, ואספקת הדם לתאי המוח הבריאים נפגמת. כך גם לחץ הדם שלוחץ על רקמת המוח העדינה והלחץ הפיזי על המוח, עלול להוביל למצב כללי לא טוב, לכאבי ראש עזים, להקאות ובהמשך, אף איבוד הכרה, לעילפון ולפרכוסים.[3]

ישנם מחקרים הטוענים כי פגיעת ראש בילדות עלולה אף לגרום לשינוי אישיותו של הילד.[4]

שכיחותן של פציעות הראש בילדים היא די קבועה לאורך הילדות, אך עולה באופן תלול בגיל ההתבגרות, בעיקר בקרב בנים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פגיעת ראש בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22519755פגיעת ראש