עקבות דיגיטליים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עקבות דיגיטליים הם נתונים אישיים הנאספים אודות המשתמשים ברשת האינטרנטית או מאוחסנים ברשת על ידי ארגונים בעלי זיקה מקוונת[1].

סוגי עקבות הדיגיטליים

כל פעולה שנעשית בכל אמצעי דיגיטלי שהוא, לרבות אינטרנט, כרטיסי אשראי, מכשירים סלולריים ועוד, משאירה סימן. מכאן שכל פעילות במרחב הווירטואלי משאירה אחריה עקבות דיגיטליים[2]. אלה כוללים צילומים, מילים, קובצי שמע, מספרי חיוג, הודעות דואר אלקטרוני, נתוני חיפוש וידאו וכולי, שניתן לאתר ולקשר לאדם מסוים[3].
ישנם שני סוגים עיקריים לעקבות דיגיטליים - עקבות פסיביים ועקבות אקטיביים. עקבות פסיביים נוצרים כאשר הנתונים נאספים ללא ידיעת הבעלים/המשתמש, ואילו עקבות אקטיביים נוצרים כאשר המידע האישי פורסם בכוונה תחילה על ידי משתמש לצורך שיתוף מידע אישי באמצעות אתרי אינטרנט שונים או בפלטפורמות השונות של המדיה החברתית[4].
עקבות דיגיטליים אינם מהווים זהות אישית או דרכון דיגיטלי. התוכן והנתונים הנאספים משפיעים על זכות הפרטיות ברשת, על אמון, על ביטחון אישי, על מוניטין דיגיטלי ועוד. ככל שהעולם הדיגיטלי מתרחב לתחומי חיים נוספים, בעלות על מידע, בעיקר מידע אישי, הופך לנושא חשוב יותר.
ניתן להשתמש בטביעת הרגל הדיגיטלית כדי להסיק מידע אישי, כגון תכונות דמוגרפיות, גזע, והשקפות דתיות ופוליטיות[5]. מידע זה הנמצא ברשת ללא ידיעת האנשים, חושף או מדליף גם מידע פסיכולוגי פרטי לתוך המישור החברתי[6].

עקבות דיגיטליים באתרי רשתות החברתיות

בכל שנה יוצרים הגולשים באינטרנט כמויות עצומות של נתונים כעקבות דיגיטליים [7]. בפעילות ברשתות החברתיות, חושפים הגולשים פרטים ומידע אודות עצמם באופן מכוון ומשאירים עקבות באופן מודע[8]. המידע כולל בין היתר תמונות, מחשבות, עמדות, חברים ומכרים, ואירועים בהם נכחו, וכך נוצר מצב שהדמות הווירטואלית הפכה זהה כמעט לחלוטין לזהות הווירטואלית[9]. פייסבוק אוספת עקבות דיגיטליים מכל דף באינטרנט שהלוגו שלה מופיע בו, גם אם לגולש אין חשבון פייסבוק, או שאינו מחובר אליו[10]. בשנת 2011 פנה צעיר אוסטרי לחברת פייסבוק, בבקשה לקבל את כל הפרטים אודותיו שנמצאים בידיה. הצעיר קיבל לידיו למעלה מ-1,200 קבצים המכילים את כל היסטוריית השימוש שלו ברשת, פרטי ההתחברות שלו, הודעות, פרסומים, בקשות חברות ועוד[11].

השלכות כלכליות של עקבות דיגיטליים

ניתוח מידע מעקבות דיגיטליים מאפשר לחברות לייעד תוכן שיווקי ספציפי לצרכנים, למפרסמים לאתר את התנועות הרשתיות ולמעסיקים לבדוק את הרקע האישי של מועמד לעבודה[2]. כמו כן, חברות עסקיות שבעבר נהגו "לבנות חומות" על-מנת להגן על מידע רגיש שברשותם נדרשות לשנות גישה משום שמידע זולג לרשת גם מגורמים חיצוניים (לקוחות וספקים, למשל)[7]. החברות משתמשות בטכנולוגיות החדשות על מנת לנטר ולנהל את העקבות הדיגיטליים של החברה והנוכחות המקוונת שלה.

עקבות דיגיטליים ופרטיות

אחת הבעיות של העקבות הדיגיטליות, היא איבוד הפרטיות והאנונימיות הרשתית[12]. ישנן שלוש אפשרויות לאיתור עקבות דיגיטליים:[13]

  • ניתוח משפטי של מערכת המחשב או המכשירים האלקטרוניים של גולש.
  • חיפוש אקטיבי אחר מידע.
  • ניתוח חשבונות ברשתות החברתיות.

הצטברות העקבות הדיגיטליים יוצרת אתגר משמעותי למושג הפרטיות ומצריכים חשיבה מחודשת בתחום. כלומר, נדרש לבחון כיצד ניתן ליהנות מהעושר הטכנולוגי, אך בו בזמן להגן על פרטיות מסוימת[14]. ביחס לסוגיה זו מתפתחות גישות המנסות להתמודד עם פניו החדשות של מושג הפרטיות. אחת מהן היא הכרה ב-"זכות להישכח". כלומר, זכותו של אדם שמידע שנאסף אודותיו יפסיק להיות מעובד לאחר פרק זמן מסוים, לצד הגבלה של תקופות שמירת מידע על ידי הגוף שאוסף את המידע (בדומה לחוק ההתיישנות)[14].
לפי גישה אחת הכרחי לאפשר לגולשים לדעת את המידע הנמצא אודותיהם ברשת בזמן נתון ולאשר כיצד מצטייר הפרופיל הדיגיטלי שלהם בפני גורם שלישי[15]. גישה אחרת מתמקדת בשליטה של כל גולש בזרימת המידע אודותיו. על פי גישה זו, יש לאפשר לכל גולש שליטה בכל שלב בשרשרת המידע ככלי להגנה על פרטיותו: החל מאיסוף המידע באופן שקוף, בצורה פשוטה לתפעול ולהבנה; דרך אופן שמירתו, עיבודו, ניתוחו והצלבתו עם מידע אחר; וכלה ביכולת להסירו, הרשאה להעבירו לצדדים שלישיים ועוד.

התמודדות וניהול עקבות דיגיטליים

המודעת לקיומם של העקבות הדיגיטליים כמו גם לבעיית הפרטיות הולכת וגוברת. ניתן לראות מגמות מתפתחות לפיהן ככל שאנשים מרגישים בנוח לפרסם ולחשוף את עצמם, כך הם גם יותר מודעים למידע שמשאירים אחריהם[4]. יותר ויותר אנשים, בעיקר צעירים, מחפשים לדעת מה המידע המקוון שמסתובב אודותיהם[4]. מתוך הבנת חשיבות הנושא בקרב גולשים רבים, פיתחה חברת גוגל כלי הגדרות חדש שנועד להציג למשתמש את כל המידע עליו שבידיה. באמצעות הכלי, גוגל מאפשרת לראות מה החברה יודעת על הגולשים בשלושת שירותיה המקוונים המשפיעים על כל משתמש: מנוע החיפוש, יוטיוב והרשת החברתית גוגל פלוס[16].
ניתן להתמודד עם העולם המקוון בצורה מושכלת וביקורתית בכל הנוגע לעקבות הדיגיטליים על ידי ידע, כישורים ושיקול דעת[17]. הכלים המאפשרים שמירה על המידע או ניהול חיובי שלו הם:[18][19][8][2]

  1. יש להבין את תמונת המצב ולערוך בדיקה עתית של העקבות הדיגיטליים.
  2. עדכון הגדרות פרטיות (בעיקר ברשתות חברתיות, אליהם מעלים תכנים באופן מודע ויזום).
  3. עריכת רשימת חשבונות אינטרנטיים וניהולה. באם ישנו חשבון שאינו עוד בשימוש, יש למחוק אותו מהרשת.
  4. שימוש בסיסמאות חזקות.
  5. הימנעות משיתוף יתר של תכנים.
  6. פיצול עקבות דיגיטליים. למשל שימוש בכרטיס אשראי ייעודי לרכישות באינטרנט בלבד, או פתיחת כתובת דוא"ל ייעודית, לאתרים מסוימים שאין מידע אודותיהם או שהשימוש בהם הוא חד פעמי.
  7. התקנה ועדכון עתי של תוכנת אנטי-ווירוס.
  8. בדיקה עתית ומחיקה של קובצי קוקית.

לקריאה נוספת

  • Fish, T. (2009). My Digital Footprint A two-sided digital business model where your privacy will be someone else's business! 
  • Thatchet, J. [ Living on Fumes: Digital Footprints, Data Fumes, and the Limitations of Spatial Big Data, International Journal of Communication]. Clarck University (2014). 1765-1783.
  • Dalgrod, C. Cybervetting: The Hiring Process in the Digital Age, Wayne State University (2014).
  • המנהל למדע וטכנולוגיה – הבית של החינוך המדעי והטכנולוגי בישראל. אבטחת מידע ברשת.

הערות שוליים

  1. ^ Harjumaa, m. Saraniemi, S. Pekkarinen, s. Lappi, M. Isomursu, M, Feasibility of digital footprint data for health analytics and services: an explorative pilot study, BMC medical informatics and dicision making 16, 2016, עמ' 1-9.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 Your digital footprint matters
  3. ^ מחוברים – המדריך לילדים בעידן הדיגיטלי, טביעת רגל דיגיטלית, באתר על הגובה – ממשל זמין לילדים
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 Madden, M. Fox, S. Smith, A. Vitak, J, Online identity management and search in the age of transparency, Pew Inetrnet, 2007
  5. ^ Kosinski, M. Stillwell, D. Graepel, T., private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior, The Psychometrics Centre 110, University of Cambridge, 2013, עמ' 5802-5805
  6. ^ Latour, B., Beware, your imagination leaves digital traces, Times Higher Literary Supplement, 2007
  7. ^ 7.0 7.1 Collins, K., Monitoring digital footprints to prevent reputation damage and cyber attacks, WIRED magazine, 2013
  8. ^ 8.0 8.1 טביעת אצבע דיגיטלית ומיתוג עצמי חיובי, באתר אזרחות דיגיטלית (איגוד האינטרנט הישראלי)
  9. ^ דניאלי, מ., המדריך לביטחון מידע: איך לא חושפים סודות צבאיים?, באתר Mako, ‏2011
  10. ^ מזרחי, י., מה הם יודעים עליך?, דעתון, 2017
  11. ^ לבנון, א., ביקש מפייסבוק את המידע האישי עליו - וקיבל 1,222 קבצים, באתר walla, ‏2011
  12. ^ Are digital footprint a problem?, The internet society organization
  13. ^ Garfinkel, s. Cox, D., Finding and Archiving the Internet Footprint, Naval Postgraduate School, 2009, עמ' 1-14
  14. ^ 14.0 14.1 ווגמן, ש., הזכות להישכח; מהן הדרכים להחזיר את השליטה על הפרטיות בעידן הדיגיטלי?, באתר The Marker, ‏2011
  15. ^ Kapadia, a. Henderson, T. Fielding, J. Kotz, D., Virtual Walls: Protecting Digital Privacy in Pervasive Environments, Lecture Notes in Computer Science 4480, 2007, עמ' 162-179
  16. ^ סדן, נ., מהפך או כסת"ח? גוגל חושפת את כל מה שהיא יודעת עליכם, באתר כלכליסט, ‏2015
  17. ^ Hengstler, J, Managing Your Digital Footprint: Ostriches v. Eagles, Education for a Digital World 2.0, 2011
  18. ^ Boyle, J., 11 tips for students to manage their digital footprint, teach thought, ‏2014
  19. ^ Davidson, P, 8 tips to effectively manage your digital footprint, just creative, ‏2016
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0