עסקנות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עסקנות היא פעילות ועסקנות כללית בצורכי ציבור. העסקנות מוכרת כפעילות בצורכי ציבור והשפעה ציבורית בדברים הנוגעים עבור קבוצה, אגודה, מפלגה או קהילה מסוימת, ומתחומים כמו פעילות חברתית, יוזמה חברתית, רווחה, ארגון ופילנתרופיה. היא יכולה לכלול פעילות אצל רשויות השלטון (שדלנות), וכן יכולה להיות פעילות והשפעה לקידום דברים בחברה ציבורית, במוסד וכדומה (מאכער).

על פרשת דרכים (א)

'בימים ההם לא הייתי עוד לא סופר ולא "עסקן" ודבר לא היה לי עם צרכי הצבור ודעת הקהל'

אחד העם, הקדמה למהדורה ראשונה, אודסה, י"א בניסן תרנ"ה.

ההגדרה הכוללת של עסקנות היא קידום אינטרס מסוים על פני אינטרסים ציבוריים אחרים, באמצעים חוקיים לא רשמיים. אמנם קיימת גם עסקנות הפועלת בתחום מסוים שאינו בהכרח בא על חשבון דברים אחרים.

העסקן מאופיין ביכולת השפעה חברתית וציבורית הנובעת מקיום קשרים עם בכירים ברשויות המקומיות, התערות בדעת הקהל, כריזמה, התמצאות ביורוקרטית ועוד.

מקובל להבדיל בין סוגים שונים של עסקן:

  • עסקן, בכלליות או בסתמיות - אדם הפועל לטובת קבוצה מסוימת, כמו אגודה, עמותה, מפלגה וקהילה. הפעילות תהיה למען קידום טובתה, מטרתה וענייניה של אותה הקבוצה. העסקנות יכולה להיות הן בפעילות הארגון והעסק, והן בפעילות השטח. בהתאם לכך קיימים ביטויים כמו "עסקן מפלגתי", "עסקן ספורט", "עסקן כדורגל", "עסקן ספרותי" או "עסקן ספרות", "עסקן שחמט", "עסקן קהילתי", "עסקן שכונתי", "עסקן פרלמנטרי" וכדומה, לפי תחום וקבוצת העסקנות.
  • שדלן או שתדלן - עסקן המשדל בעלי תפקידים ואנשי ציבור, בעיקר מקרב השלטונות, שיתמכו בעניין מסוים לטובת הקהילה, החברה או הגוף שמטעמו נשלח. השדלן מעלה לסדר היום את המטרה שעבורה הוא נשלח, על מנת שתקבל התייחסות וטיפול באופן שירצה את שולחיו. השדלן פעיל בעיקר בתחום הפוליטי והמדיני, ופעילותו נחשבת תקינה.
  • מאכער - עסקן בעל אפשרויות והשפעה לקידום דברים - בחברה ציבורית, בקהילה או במוסד. המאכער פועל לעיתים באמצעות תחבולות וקומבינות להשגת המטרה בעבורה הוא נשלח, על מנת לעקוף את הביורוקרטיה הנדרשת באופן רגיל, או אף לעקוף את החוק היבש. המאכער פעיל בעיקר במישור החברתי והקהילתי, ופעילותו עשויה להיות מנוגדת לחוק או נחשבת כשחיתות.
Social sciences.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא סוציולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0