עמודא דנורא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עמודא דנורא (בארמית: עמוד אש) הוא מונח תלמודי המתאר תופעה רוחנית נדירה שהתרחשה במעמד פטירתם של צדיקים מיוחדים. על פי המסורת התלמודית, עמוד אש היה מופיע ומפריד בין גופת הנפטר לבין שאר העולם, והופעתו נחשבה לסימן מובהק לקדושתו וצדקותו של הנפטר.

מקורות בתלמוד

המקור העיקרי לתופעת עמודא דנורא מופיע במסכת כתובות דף יז עמוד א', שם מסופר על פטירתו של רב שמואל בר רב יצחק:

"אמר רבי זירא: קא מכסיף לן סבא [מבייש אותנו הזקן]. כי נח נפשיה, איפסיק עמודא דנורא בין דידיה לכולי עלמא [כשנפטר, הפסיק עמוד אש בינו לבין כל העולם]. וגמירי דלא אפסיק עמודא דנורא אלא אי לחד בדרא אי לתרי בדרא [ומקובלנו שלא מפסיק עמוד אש אלא או לאחד בדור או לשניים בדור]."

הנה הסיפור מהירושלמי פאה בלבד:

מסכת פאה בירושלמי (פרק א, הלכה א) מספרת על רבי שמואל בר רב יצחק שהיה מקיים גמילות חסדים בדרך מיוחדת - "רבי שמואל בר רב יצחק הוה נסיב שיבשתי' והוה מהדס קומי כליא" [היה לוקח ענף הדס והיה מרקד לפני הכלה].

רבי זירא, כשראה זאת, היה מתחבא מבושה - "והוה ר"ז חמי ליה ומיטמר מן קומוי". הוא היה אומר "חמי להדין סבא איך הוא מבהית לן" [ראו את הזקן הזה איך הוא מבייש אותנו].

כאשר נפטר, מספר הירושלמי שהיו שלוש שעות של קולות ורעמים בעולם - "וכיון דדמך הוה תלת שעין קלין וברקין בעלמא". יצאה בת קול והכריזה "דדמוך ר' שמואל בר רב יצחק גמיל חסידים" [נפטר רבי שמואל בר רב יצחק גומל החסדים].

כשיצאו לגמול עמו חסד, ירדה אש מן השמים בצורת ענף הדס - "נחתת אישתא מן שמיא ואיתעבידא כעין שבשא דינור בין ערסי' לציבורא". והיו האנשים אומרים "הייא דהדין סבא דקמת ליה שבשתי'" [זה שכרו של הזקן שהיה רוקד עם ענף ההדס שלו].

מקורות ראשונים ואחרונים

רבי משה קורדובירו (רמ"ק) בספרו "אור נערב" מרחיב בביאור מהותה הרוחנית של תופעת עמודא דנורא, ומקשר אותה לסודות הקבלה ולדרגות הרוחניות הגבוהות שאליהן מגיעים צדיקים מיוחדים.

החתם סופר מעיד בדרשותיו על הופעת עמודא דנורא בפטירת רבו, רבי נתן אדלר זצ"ל, ומתאר את המשמעות המיוחדת של תופעה זו כעדות משמים על גדלותו הרוחנית של הנפטר.

עוד כותב החתם סופר (בחידושיו למסכת כתובות): ”נראה דהעמוד אינו נראה לעין כל אלא לזכי ראות צדיקי שבחבורה ושארי אנשי אינם זוכים לראותו כלל, ואם כן אפשר שיהיה בכל דור ודור לכמה וכמה מחכמי הדור הפסק עמוד אש, אלא שאינו ניכר ונראה להמלווים שלא זכו לכך [...] וכן מבואר מהמפורסם בפטירתו של האלקי מה"ר משה קורדוארו שהפסיק עמוד אש ולא היה נראה אלא להאר"י ז"ל ולאחד מבחורי תלמידיו [...]”.

משמעות התופעה

על פי פרשני התלמוד, הופעת עמודא דנורא מסמלת:

  • מעלה רוחנית יוצאת דופן של הנפטר
  • אות משמים על צדקותו המיוחדת
  • סימן להיותו מיחידי הדור בדרגתו הרוחנית

בתרבות היהודית

תופעת עמודא דנורא נזכרת גם בספרות החסידות ובסיפורי צדיקים מאוחרים יותר, כאשר מתוארת הופעתו במעמד פטירתם של גדולי ישראל מיוחדים. התופעה משמשת כמוטיב ספרותי-רוחני המסמל את ההבדלה בין קודש וחול ואת המעבר מהעולם הגשמי לעולם הרוחני.

הקשר למקורות קדומים

יש הקושרים את תופעת עמודא דנורא לעמוד הענן ועמוד האש שהוביל את בני ישראל במדבר, כפי שמתואר בספר שמות. עם זאת, חשוב לציין כי מדובר בתופעות שונות בעלות משמעויות והקשרים שונים.

במחקר האקדמי

חוקרי תלמוד והמיסטיקה יהודית דנו במשמעות הסמלית והרעיונית של עמודא דנורא, וראו בו ביטוי לתפיסת הקדושה והצדיקות בעולם חז"ל. יש שקשרו את התופעה למוטיבים דומים בתרבויות עתיקות של המזרח הקרוב העתיק.

מקרים מתועדים בדורות האחרונים

אחד המקרים המתועדים של הופעת עמודא דנורא אירע בהלווייתו של המשגיח דישיבת פוניבז', הגאון הצדיק רבי יחזקאל לוינשטיין זצ"ל (נפטר י"ח אדר תשל"ד). על פי העדות, הרבנית נחמה שטנצל ע"ה מישיבת פוניבז', אשת תלמידו רבי שלמה שטנצל, צפתה מביתה המשקיף לעבר בית העלמין באור גדול דמוי אבוקה שעלה מאזור בית הקברות פוניבז' עד השמים.

מקורות והפניות

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עמודא דנורא40509583