עוגייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף עוגיות סנדוויץ')
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עוגייה המכילה שבבי שוקולד ("עוגיית שוקולד צ'יפס")
מגוון ביסקוויטים ועוגיות הולנדיים
עוגיות צ'כיות לחג המולד

עוגייה היא מאפה או ממתק קטן ושטוח. חומרי הגלם העיקריים להכנת עוגיות הם קמח, ביצים, חומר שומני כמו מרגרינה, חמאה או שמן וממתיק כמו סוכר, דבש או ממתיק מלאכותי.

בסוגים רבים של עוגיות נהוג לערבב במסה העיקרית או להוסיף מלית הכוללת תבלינים כווניל או פרג, דברי מתיקה כמו שבבי שוקולד, סוכריות, קרם או ריבה ופירות טריים או מיובשים. ניתן גם להוסיף על העוגייה זיגוג בטעמים וצבעים שונים.

סוגי עוגיות

  • עוגיות אפויות המבוססות על גרסאות של בצק פריך - סוג זה נאפה עד שהוא קשה למדי, ולרוב נשמר לאורך זמן ללא קירור. לרוב עוגיות אלה נקרצות מבצק מרודד באמצעות כלי חיתוך בצורות מיוחדות, כלי מטבח שונים או באמצעות הידיים. לסוג זה משתייכות העוגיות הפופולריות ביותר בארצות הברית, עוגיות השוקולד צ'יפס (שבבי שוקולד). קיימות גרסאות רבות לעוגיות אלה, כולל עוגיות-ענק המכילות סוגי שוקולד שונים, פירות יבשים, דגנים ועוד. לסוג זה שייכות גם אוזני המן, הנחשבות בעולם לעוגיות ישראליות.
  • "עוגיות שפריץ"- בדרך כלל עשויות ממסה שומנית או ממרנג ומזולפות בעזרת שק זילוף. בישראל מכונות עוגיות העשויות חלבוני ביצה מוקצפים עם סוכר "נשיקות".
  • עוגיות הנוצרות מחיתוך דק של "נקניקי" בצק, כמו בצק עלים ובצק פריך ("עוגיות חיתוך"), למשל: אוזני פיל.
  • ישנן גם עוגיות מסורתיות הדורשות עבודת-יד, כמו למשל עוגיות המעמול המרוקאיות שדורשות גלגול ידני של כל עוגייה סביב מילוי האגוזים. הגרסאות התעשייתיות של העוגיות המסורתיות נוקטות לרוב ב"קיצורי דרך", כמו מריחה של מלית דלילה יותר על הבצק המרודד, גלגול הבצק ל"נקניק" וחיתוכו בעזרת מכונה.
  • העוגייה הצרפתית מקרון (Macaron, עוגיות "סנדוויץ'" צבעוניות) מתאפיינת בתהליך הכנה הנחשב לעדין מאוד, ומשלב שימוש בשקדים טחונים לאבקה דקה ביותר, קיפול עדין של החלבונים המוקצפים עם השקדים ואפייה מדויקת.
  • אלפחורס - עוגיות "סנדוויץ'" ארגנטינאיות.
  • עוגיות מלוחות - עוגיות אלה מכילות מלח ותבלינים פיקנטיים במקום סוכר, ולעיתים מערבבים בבצק שלהן גם גבינות מסוגים שונים.
  • עוגיות בריאות - עוגיות מבוססות על חומרי גלם בריאים יותר, כגון: שיבולת שועל, טחינה, שומשום, קמח כוסמין, תמרים/אגוזים וכד׳. לרוב עוגיות כאלה יהיו ללא גלוטן וסוכר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25785685עוגייה