סרטן העין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סרטן העין
Eye cancer
סרטן העין גידול מסוג מלנומה ממאירה
סרטן העין גידול מסוג מלנומה ממאירה
קישורים ומאגרי מידע
MeSH D005134
סיווגים
ICD-10 C69

סרטן העין הוא מונח שתפקידו לתאר סוגים שונים של גידולים המתרחשים בחלקים שונים של העין. סרטן זה מתרחש כאשר תאים מתחילים לגדול ללא בקרה ויוצרים מסה הנקראת גידול. הגידולים מתחלקים לשני סוגים: גידול שפיר (לא סרטני) או גידול ממאיר (סרטני, יכול לשלוח גרורות לחלקים שונים של הגוף). שני סוגי מחלות הסרטן הנפוצות המתפשטות באמצעות גרורות אל העין הם סרטן השד וסרטן הריאות.[1]

קיימים מספר סוגים של סרטן העין: מלנומה של הענביה (הנפוץ מבין הסוגים השונים), לימפומה תוך עינית, רטינובלסטומה (מחלת סרטן נדירה בקרב עיני ילדים), מלנומה של הלחמית, קרצינומה של עפעף וגידול של בלוטת הדמעות.

סוגים שונים של סרטן העין

מלנומה של הענביה

מלנומה של הענביה הוא הנפוץ ביותר מבין הגידולים התוך העיניים אף על פי שמדובר בסרטן נדיר, שכיחותו היא בין 6-8 מקרים חדשים למיליון נפש לשנה. הענביה היא השכבה בעין הכוללת את הקשתית, החלק הצבעוני בעין אשר אחראי על ויסות כמות האור הנכנסת אל העין. מבנה זה עשיר במלנוציטים.

מלנומה, בדומה לסרטן העור, מתפתח מתאים אשר מייצרים פיגמנט הנקרא מלנוציטים. המלנומה המתפתחת בגלגל העין היא בדרך כלל הענביה ומכאן מקור שמו של סרטן זה. בישראל כ-50 מקרים מאובחנים מדי שנה, כאשר מרבית המקרים מאובחנים לאחר גיל 40.

לימפומה תוך עינית

לימפומה היא סוג של סרטן שמתחיל בתאים לימופציטים של מערכת החיסון. הסרטן מתחיל בדרך כלל בבלוטות הלימפה אך גם יכול להתחיל באיברים פנימיים בגוף כדוגמת קיבה, ריאות ולעיתים נדירות גם בעיניים.

לימפומה ניתן לסווג לשני סוגים עיקריים. לימפומת הודג'קין ולימפומה שאינה הודג'קין. לימפומה תוך עינית היא לימפומה שאינה הודג'קין. בסרטן זה לוקים בעיקר קשישים או אנשים בעלי בעיות במערכת החיסון כדוגמת איידס.[2]

רטינובלסטומה

רטינובלסטומה היא סרטן נדיר בעין בו לוקים כ-4 מיליון ילדים ברחבי העולם. על אף נדירותו מדובר בגידול הממאיר הנפוץ ביותר בקרב ילדים.

רטינובלסטומה יכולה להופיע בשתי העיניים (רטינובלסטומה בילטרלית) והיא תעבור בדרך כלל בתורשה אצל תינוקות וילדים צעירים. רטינובלסטומה הפוגעת בעין אחת בלבד (רטינובלסטומה אונילטרלית) איננה עוברת בתורשה והיא מופיעה בדרך כלל בקרב ילדים בוגרים יותר. במקרים מסוימים תיפגע גם בלוטת האצטרובל (רטינובלסטומה משולשת). על מנת לקבוע כיצד לטפל בגידול חשוב לסווג את מקרה הרטינובלסטומה לפי מיקום, גודל וכמות הגידולים.[3]

עיניו של ילד החולה ברטינובלסטומה

מלנומה של הלחמית

מלנומה של הלחמית הוא גידול על פני שטח העין. סרטן זה מהווה רק כ-2% עד 3% מכלל מקרי סרטן העין. הסרטן מתחיל מצמיחה הנראית ככתם חום ללא כאבים בעין או כאשר מתרחש שינוי צבע של גידול שטוח על פני שטח העין ולא מורגש כאב. לעיתים רחוקות טועים וחושבים על נמש שהוא שפיר כשלמעשה מדובר במצב טרום סרטני חמור. מלנומה של הלחמית נוטה להופיע אצל אנשים בשנות ה-50 או ה-60 לחייהם. אך לעיתים נדירות גם בקרב אנשים צעירים מגיל 20.

קרצינומה של העפעף

קרצינומה בזלית של העפעף (Basal Cell Carcinoma – BCC), היא הגידול השכיח ביותר של העפעפיים (בדרך כלל מתרחש על העפעף התחתון). אף על פי שמדובר בגידול ממאיר הוא אינו שולח גרורות, קצב גדילתו מאוד איטי ונמשך זמן רב והתפשטותו מקומית. הטיפול היעיל במחלה הוא כריתה מלאה של הגידול, ביחד עם שולי הרקמה הנקיים ושחזור העפעף. בהתאם לגודל החסר לאחר הכריתה, לעיתים ניתן לבצע חיבור ראשוני של העפעף, אך במקרים רבים יש צורך בשתל רקמה ממקור אחר כדוגמת עפעף עליון, עור, רקמת רירית הפה.[4][5]

גורמי סיכון

קיימים מספר גורמי סיכון אשר מגבירים את סיכויי הפרט לחלות בסרטן העין:

  • שימוש במיטות שיזוף או שיזוף מהשמש עלול להעלות את הסיכון של קרצינומה של העפעף ומלנומה של הענביה.
  • חשיפה לווירוסים מסוימים, כגון וירוס הפפילומה (HPV) עלולה להגביר את הסיכון של קרצינומה של הלחמית.
  • שומה לא טיפוסית ותסמונת מלנומה (Atypical mole and melanoma syndrome -AMS), מאופיין במספר שומות חריגות באזור העין.[6]

אבחון וגילוי

  • נקודות חן בקרבת העין או נמשים בעיניים. חשוב שייבדקו באופן תקופתי, זאת על מנת להבטיח שלא יהפכו בעתיד למלנומה.
  • מלנומה - ייתכן ובשלבים המוקדמים של המחלה לא יהיו תסמינים. לאחר גדילת הגידול ייתכנו בעיות שונות בראייה: טשטוש ראייה, ירידה בראייה, ראייה כפולה ועיוורון בסופו של דבר. הגידול יכול להגיע לממדים אשר יגרמו לשבירה והיפרדות הרשתית. במקרים מסוימים ניתן להבחין בגידול הגלוי לעין דרך האישון.
  • רטינובלסטומה - ניתן לזהות כאשר מאובחנת פזילה, כתם זוהר לבנבן או צהבהב המאובחן בעין דרך האישון, ירידה בראייה, עיוורון, ובמקרים מסוימים העין עשויה להיות אדומה וכאובת. רטינובלסטומה יכולה להתרחש בעין אחת או בשתיהן. הגידול נפוץ בעיקר בקרב תינוקות וילדים צעירים. בצילומים ניתן להבחין פעמים רבות ברפלקס שבגללו שבעיניים קיימת נקודה אדומה. נקודה אדומה היא תקינה. לעומת זאת, נקודה לבנה או צהובה במקום רפלקס העיניים האדום ייתכן ומשמעותו גידול או סוג של מחלת עיניים אחרת ויש לבדוק זאת.
Milhamot Hashem.pdf

טיפול

הקרנות פנימיות

הטיפול ניתן באמצעות מקור רדיואקטיבי הנקרא פלאק. באמצעות לוחית מתכת הממוקמת על פניו של הגידול המוחדרת בעזרת ניתוח. הלוחית נשארת במקומה מספר ימים (בין 1-4 ימים) ומתבצעת בהרדמה כללית, במקרים מסוימים ניתן לבצע אותו גם באמצעות הרדמה מקומית. בתום ההקרנות יש לבצע ניתוח נוסף על מנת להסיר את הלוחית.[7][8]

טיפול בלייזר

טיפול בלייזר נקרא גם תרמותרפיה (tranpupillary thermotherapy TTT) מבצעים שימוש בלייזר על מנת לכווץ גידולים קטנים. היתרון בטיפול בלייזר הוא שקיימות בו פחות תופעות לוואי מאשר בניתוח. ניתן לשלב טיפול בלייזר ביחד עם הקרנות.

טיפול כירורגי

ניתן לבצע הסרה של הגידול בלבד, הסרת חלק קטן של העין או במקרים מסוימים הסרת כל העין. סוג הניתוח תלוי בגודלו ובמיקומו של הגידול. האפשרויות הכירורגיות הן: הסרת חלק מהקשתית (Iridectomy), הסרת חלק מהקשתית וגוף הריסים (iridocyclectomy) והסרת העין (enucleation).

במקרים מסוימים הטיפול היחידי במלנומה היא הסרת עין. בעקבות אובדן הראייה, אדם בעל עין אחת יתקשה בתפיסת עומק. לאחר הסרת העין מתבצע ניתוח נוסף בו משתילים למנותח עין מלאכותית. באמצעות שימוש בשתל ניתן לגרום לתותב להיראות ולהתנהג במידה רבה כפי שנראית עין אמיתית.

במקרה של קרצינומה של העפעף כיוון שמדובר בגידול ממאיר המתפתח באופן מקומי ניתן לטפל בו באמצעות כריתה מלאה של הגידול ביחד עם שולי הרקמה. לאחר שבוצע הניתוח יש לשחזר את העפעף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0