סקלפל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סקלפלים שונים. משמאל: הראשון, השני והרביעי הם בעלי להב הניתן להחלפה. החמישי הוא לנסט.

סקלפלאנגלית: Scalpel) המכונה גם אזמל, לנסט או סכין מנתחים, הוא מכשיר חיתוך שבראשו להב חד קטן מאוד, המשמש לניתוח, לנתיחה אנטומית, ולסוגי יצירה שונים.

האזמלים יכולים להיות לשימוש חד פעמי או לשימוש חוזר. באזמלים לשימוש חוזר, הלהב מחובר באופן קבוע וניתן להשחזה, או האפשרות הנפוצה יותר, ניתנים להחלפה. אזמלים חד פעמיים מורכבים מפלסטיק עם להב נשלף, ומושלכים לפח במלואם בתום השימוש.

הרכב

להבי אזמל עשויים בדרך כלל מפלדה מוקשה ומחוסמת, נירוסטה או פלדת פחמן גבוהה; בנוסף, סכינים מטיטניום, קרמיקה, יהלום ואפילו אובסידיאן אינם נדירים. לדוגמה, בעת ביצוע ניתוחים בהנחיית MRI, להבי פלדה אינם שמישים (הלהבים היו נמשכים למגנטים, או עלולים לגרום להפרעה מגנטית). מבחינה היסטורית, החומר המועדף היה כסף. להבי אזמל מוצעים גם על ידי יצרנים נבחרים עם קצה מצופה זירקוניום ניטריד כדי לשפר את החדות ואת שמירת הקצה. אחרים מייצרים להבים מצופים פולימרים בכדי לשפר את השימון במהלך החיתוך. אלטרנטיבות לאזמלים ביישומים כירורגיים כוללות חיתוך באמצעות לייזרים.

קרקפות כירורגיות מורכבות משני חלקים, להב וידית. הידיות ניתנות לשימוש חוזר, כאשר הלהבים ניתנים להחלפה. ביישומים רפואיים משתמשים בכל להב פעם אחת בלבד (לפעמים רק לחיתוך קטן אחד).

הידית ידועה גם בשם "ידית BP", על שמם של צ'ארלס ראסל בארד ומורגן פרקר, מייסדי חברת ברד-פארקר. מורגן פרקר רשמה פטנט על עיצוב האזמל בעל 2 החלקים בשנת 1915 ובארד-פארקר פיתחה שיטת עיקור קר שלא תקהה את הלהבים, וכך גם השיטה מבוססת החום שבעבר הונהגה.[1]

אחיזות אזמל רפואי

אחיזת פלמר

אחיזת פלמר

נקרא גם אחיזת "סכין ארוחת הערב". הידית מוחזקת עם האצבעות השנייה עד הרביעית ומאובטחת לאורך בסיס האגודל, כאשר האצבע המורה מורחבת לאורך החלק האחורי של הלהב והאגודל לאורך הצד של הידית. אחיזה זו היא הטובה ביותר עבור חתכים ראשוניים וחתכים גדולים יותר.

אחיזת עיפרון

אחיזת עיפרון

משמש לחתכים מדויקים יותר עם להבים קטנים יותר וידית. האזמל מוחזק עם קצות האצבע הראשונה והשנייה וקצה האגודל כשהידית מונחת על הבסיס הבשרני של האצבע והאגודל. יש להקפיד שלא לאפשר לידית להישען רחוק מדי לאורך האצבע המורה שכן הדבר מקדם אחיזה לא יציבה ואצבעות צפופות.

להבי עיצוב גרפי ואומנויות

סכין אקס-אקטו (X-Acto)

לשימושים גרפיים, דגמי האיזמלים נוטים להיות בעלי ידיות עגולות, עם אחיזות מחוספסות למניעת החלקה (מתכת מחורצת או פלסטיק רך). הלהב בדרך כלל שטוח וישר, ומאפשר להריץ אותו בקלות כנגד סרגל לייצור חתכים ישרים.

ישנם סוגים רבים של להבי אומנות גרפית; הנפוץ ביותר בסטודיו לעיצוב גרפי הוא מס' 11. צורות להב אחרות משמשות לגילוף בעץ, לחיתוך עור ובד כבד וכו'.

קרקפות עתיקות

פגיעות אזמל

בעשור האחרון, מודעות גוברת לסכנות פגיעה מחפצים חדים בסביבה רפואית הביאה להתפתחות של שיטות שונות להגנה על עובדי שירותי הבריאות מפני חתכים מקריים ופצעי ניקוב. על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, עד 1,000 איש בכל יום נתונים בסכנה לפגיעות מקריות תוך מתן טיפול רפואי. פגיעות להב אזמל הן מהפגיעות החדות ביותר בתכיפות, השנייה רק למחטים. פציעות אזמל מהוות 7 אחוז עד 8 אחוזים מכלל הפציעות ממכשירים חדים.[6][7]

שימוש בטכניקות שונות להעברת האזמל ללא מגע יד, למשל בהנחתו על משטח משותף, או באזמלים עם להב מתקפל (בדומה לסכין יפנית) הפחית משמעותית את הסיכון.[8]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סקלפל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Ochsner, J (2009). "Surgical knife". Texas Heart Institute Journal. 36 (5): 441–443. PMC 2763477. PMID 19876423.
  2. ^ Jo Marchant. "Scalpels and skulls point to Bronze Age brain surgery". New Scientist.
  3. ^ "ARTS-CULTURE – Excavations restarting at İkiztepe in northern Turkey".
  4. ^ Ochsner J (2009). "Surgical Knife". Tex Heart Inst J. 36 (5): 441–3. PMC 2763477. PMID 19876423.
  5. ^ "Roman ruins cast new light on a trip to doctor". Telegraph.co.uk. 9 בדצמבר 2007. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ "EPINet Report: 2001 Percutaneous Injury Rates". Advances in Exposure Prevention. 6 (3): 32–36. 2003.
  7. ^ "Sharps Injury Prevention Workbook". Cdc.gov (Centre for Disease Control and Prevention).
  8. ^ Fuentes, H., et al. (2008). "Scalpel Safety": Modeling the effectiveness of different safety devices' ability to reduce scalpel blade injuries." The International Journal of Risk & Safety in Medicine 20(1–2):83–89.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27912546סקלפל