ספאתה
ספאתה (באנגלית: Spatha, ביוונית: σπάθη) היא חרב בינונית, ארוכה יותר מן הגלאדיוס, שאורכה נע בין 50 ל-100 ס"מ ובעלת ניצב באורך 18–20 ס"מ. הספאתה נקלטה בצבא הרומאי במאה הראשונה לספירה ושירתה בו עד לנפילת האימפריה הרומית. חרב הספאתה שימשה הן למלחמה בשדה הקרב והן לקרבות גלדיאטורים. היו שתי גרסאות שלה: גרסה עם חוד ארוך ששימשה את חיל הרגלים, אשר מאוחר יותר החליפה את הגלאדיוס בתור הנשק של הרגלים הכבדים בעוד הגלאדיוס הפכה לנשק משני; וגרסה עם חוד מעוגל יותר ששימשה את חיל הפרשים כאשר החוד הוקהה כדי למנוע דקירה בטעות של הרוכב או סוסו.
מעריכים כי מקורות הספאתה הם השבטים הברבריים של צפון אירופה ומייחסים אותה גם לגרמאנים וגם לקלטים. אחרי נפילת האימפריה הרומית, הספאתה שימשה כבסיס לחרבות העמים הנודדים וכנראה גם לחרבות של הויקינגים.
אטימולוגיה
המילה ספאתה מגיעה מהמילה הלטינית spatha[1], שמגיעה בתורה מהמילה היוונית σπάθη (פונ': spáthē) המתורגם כ"כל להב רחב, מעץ או מתכת" וגם "להב רחב של חרב".[2]
שימוש
במהלך המלחמה הפונית השנייה, שכירי חרב קלטיים הכירו את הספאתה לצבא הרומי. הספאתה הייתה נשק ששירת את חיל הפרשים של רומי, בעוד חיל העזר הרומי והליגיונרים של חיל הרגלים הרומי השתמשו בגלאדיוס במקום.
במשך הזמן, לקראת סוף המאה השנייה, חיל הרגלים הרומי אימץ את הספאתה.
זו הייתה חרב בעלת שינויים רבים, מהמקור של בגאליה, ועד לשימוש שלה בידי הצבא הרומי. אורך הלהב השתנה בין 60-75 ס"מ
חישול
חישול הלהב נעשה באמצעות חישול דפוסי[3] בכדי לחזק את ליבת הלהב. מראה המתכת אף הועצם בעזרת מתכות בעלות צבעים מנוגדים. בנוסף החרב כללה שקע אורך אחד ולפעמים גם שניים, מה שהפך את הספאתה לחרב עמידה וקלת משקל.
בתרבות
- בסדרת הספרים "גיבורי האולימפוס" מאת ריק ריירדן ישנה דמות בשם הייזל לבסק הידועה במיומנותה בספאתה
- בסרט גלדיאטור אחד הנשקים בשימוש הוא ספאתה
- בסדרה ספרטקוס הלוחמים הרומים נושאים את החרב
- במשחק המחשב "Assassin's Creed: odyssey" מסדרת המשחקים Assassin's Creed ישנה חרב הנקראת ספאתה; אך החרב המוצגת מבוססת על הקסיפוס ובנוסף, קיום ספאתה במשחק אינו תואם לתקופה.
- במשחק המחשב "Total War: Attila" מסדרת המשחקים Total War ספאתה הוא נשק שאפשר לחמש בו פרשים
גלריה
-
שחקן שיחזור של פרש רומי נושא ספאתה
-
"החרב של וורדן", החרב נמצאה בחפירות בעיר וורדן שבהולנד
-
ספאתה
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Charlton T. Lewis, Charles Short, A Latin Dictionary, Perseus Digital Library, מילון לטינית-אנגלית, נכתב ע"י צ'ארלס ט. לואיס וצ'ארלס שורט
- ^ Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, Perseus Digital Library, מילון יוונית-אנגלית, נכתב ע"י הנרי ג'ורג' לידל ורוברט סקוט
- ^ ויקיפדיה, פלדת דמשק, שם מוטעה לפי דף הוויקיפדיה האנגלית, pattern welding.
ספאתה38528668Q60870