סנת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משחק סנת כולל לוח ועשרים אבני משחק. המשחק מאזור העיר טניס במצרים התחתונה מהמאות ה-15 עד ה-13 לפנה"ס השושלות ה-18 וה-19. מוזיאון ישראל
משחק סנת מקברו של פרעה אמנחותפ השלישי.
סנת בכתב חרטומים
O34
N35
X1

סֶנֶת הוא משחק לוח קדום ממצרים. משחק זה הוא הקדום במשחקי הלוח שהגיעו לידינו -- החלו לשחק בו בשנת 3500 לפנה"ס לערך -- אך כלליו אינם ידועים.

היסטוריה

במצרית עתיקה נקרא המשחק "סנ.ת. נ.ת. ח'ב" שמשמעו "משחק המעבר". משחק זה, שהוא הקדום במשחקי הלוח, נמצא במספר קברים במצרים העתיקה שקדמו לשושלת הראשונה וכן בקברים מתקופת השושלת הראשונה (3,500 לפנה"ס לערך). המשחק הונח בקברים, יחד עם כלים אחרים, על מנת לשעשע את המת כחלק מצרכיו בעולם הבא.

בתקופת הממלכה החדשה של מצרים (1567 לפנה"ס - 1080 לפנה"ס) הפך המשחק לקמע הניתן למתים במסעם לעולם המתים. המצרים הקדומים האמינו שאדם היודע לשחק במשחק נמצא תחת הגנתם של האלים רע ותחות ולעיתים גם אוזיריס. בתקופה זו הונחו המשחקים בקברים לא כמשחק אלא ככלי המקל על המעבר לעולם הבא. המשחק מוזכר בפרק ה-17 של ספר המתים מתקופות אלה.

בתקופה זו המשחק נפוץ ברחבי המזרח התיכון והגיע עד קפריסין וכרתים אולם כמשחק בלבד, ומבלי המשמעות הדתית הנלווית.

כללי המשחק

על אף שלוחות משחק וחלקי משחק רבים שרדו עד ימינו, אופן המשחק עצמו אינו ידוע בימינו, ומומחים חלוקים ביניהם על כללי המשחק. זהו ככל הנראה משחק מירוצים, המשוחק באמצעות שתי קבוצות של פיונים, כשבכל קבוצה לפחות חמישה, אך מספר זה משתנה. על לוח המשחק חרוטות 30 משבצות במערך של 10X3. ההיסטוריונים טימותי קנדל (Timothy Kendall) ור.ס. בל (R.C. Bell) הציעו, כל אחד, שיטה שונה לכללי המשחק.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סנת בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0