סנונית (עמותה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סנונית (אתר))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונת הלוגו של העמותה - סנונית צבעונית במעופה

עמותת סנונית מקדמת את החינוך המתוקשב בישראל באמצעות שילוב מיטבי של הטכנולוגיה בתהליכי הוראה, למידה והערכה ומתמחה בפיתוח מוצרי תוכן חינוכי מתוקשב למערכת החינוך ולשעות הפנאי. סנונית שואפת לרתום את הפוטנציאל החינוכי המשמעותי שיש בטכנולוגיה בכדי להשפיע באופן מהותי על תהליכי הלמידה במאה ה-21. במטרה ליצור תהליך למידה משמעותי, מהנה וחדשני, שמותאם לצרכיו של הלומד, למטרותיו וליכולותיו. לעמותה מגוון פרויקטים שמגיעים לאלפי לומדים עצמאיים ולמסגרות החינוך השונות.

העמותה ממוקמת בירושלים בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית, ומעסיקה כ-40 עובדים נכון לשנת 2019, לרובם תארים מתקדמים במגוון מקצועות הלימוד והקריאייטיב. עמותת סנונית הוקמה בשנת 1994, כמיזם של האוניברסיטה העברית על ידי פרופ' נאווה בן צבי ומר דודו רשתי, בימים בהם עולם האינטרנט היה בראשיתו. בקיץ 1999 הפכה סנונית לעמותה עצמאית ללא כוונות רווח, מיסודם של האוניברסיטה העברית בירושלים ומשפחת ניר ובברלי ברקת. מנכ"לית העמותה החל משנת 2011 היא רויטל רובין.


מטרות ופעילות העמותה

עמותת סנונית היא ארגון המתמחה בתחום החינוך המתוקשב ושואף ליצור תנאים לצמיחה אישית וחברתית בחברה בישראל בעזרת העלאת רמת החינוך, צמצום הפער הדיגיטלי ומתן מענה פלורליסטי למגוון האוכלוסיות הלומדות בישראל. סנונית מממשת את ייעודה דרך בניית אתרים, אפליקציות ומשחקים חינוכיים מקוריים וחדשניים וניהולם. התכנים מותאמים לצורכי הלימוד ולתוכנית הלימודים בישראל. בפרויקטים השונים ניתן למצוא משחקים, יחידות לימוד, פלטפורמות דיגיטליות ליצירת תכנים, אמצעים להערכות חלופיות ופעילויות נוספות. יצירת התוכן המתוקשב מתבססת על תפיסה שמעצימה את התוכן על ידי הנגשתו ללומד בצורה חוויתית, בכל מקום ובכל זמן. קהל היעד העיקרי אליו פונה סנונית הוא ילדים בגיל בית הספר היסודי וחטיבת ביניים, מורים והורים. עמותת סנונית פועלת בפריסה ארצית מדרום הארץ ועד צפונה ומשרתת במהלך השנה מעל ל-2000 בתי ספר וכחצי מיליון משתמשים.

מיזמים מובילים

  • לוגו עם הכיתוב גלים וסנונית קטנה בתחתית עם הכיתוב מבית סנונית
    גלים - אתר גלים הוא אתר הדגל של עמותת סנונית. סביבות הלימודים באתר גלים מיועדת לתלמידי ומורי כיתות א' - ט', מותאמת לתוכנית הלימודים של משרד החינוך ומאושרת על ידו. התפיסה הפדגוגית העומדת בבסיסו של האתר היא כי תפקידו של המורה לשמש לתלמיד מצפן ולתמוך בו בתהליך רכישת המיומנויות הדרושות לו לצורך ניווט בים המידע ועולמות התוכן. האתר עלה לרשת האינטרנט בספטמבר 1998 ומאז עבר מספר שדרוגים שהמשמעותי שבהם עלה בשנת 2017. גלים היא סביבה לימודית מתוקשבת, הממלאת את צורכי הלומדים הצעירים, מוריהם והוריהם, ומאפשרת לימוד חוויתי המשלב ידע, הנאה ותקשורת. גלים מציעה פרויקטים לימודיים ומשחקים בכל תחומי הדעת והמקצועות ובנושאים כמו חגים, חברה וכישורי חיים ועוד.
  • על הגובה - פרויקט משותף של עמותת סנונית ומערך ממשל זמין במשרד האוצר. מטרת המיזם היא להקנות ערכים, ידע ומיומנויות רלוונטיים לחיי הילדים בהווה ולחייהם בתור מבוגרים בחברה בישראל בעתיד. כדי לממש מטרה זו, חושף הפורטל בפני הילדים שורה של נושאים מרכזיים ובהם: שמירה על אורח חיים בריא ופעיל, חינוך לשמירה על הסביבה, חינוך פיננסי, עקרונות לשימוש מושכל בטוח והוגן ברשת האינטרנט, שימוש חסכוני ונבון במים ובמשאבי אנרגיה, פיתוח כלים להתנהגות בטוחה והפנמת הערך של מדינת רווחה. העיסוק בנושאים אלו נעשה בדרך חווייתית ומהנה בסביבה עתירת אנימציה, משחקים ופעילויות. פורטל על הגובה מיועד בעיקר לשעות הפנאי, ולכן תפיסת הפיתוח המרכזית שלו מבוססת על למידה ממשחק. משחקי על הגובה מאפשרים לילדים להתנסות במצבי חיים אותנטיים, לפתח מיומנויות וכישורי חיים, לפתור בעיות ולרכוש ידע. המשחקים מלווים על ידי יחידות תוכן אינטראקטיביות, המציעות מידע משלים ומרחיבות ומעמיקות את הידע הנרכש במשחק.
  • חדשות הילדים - מטרת האתר להעניק לילדים כלים למיומנויות של אוריינות דיגיטלית להבנה של החדשות, לקריאה בין השורות ולחשיבה חופשית, דמוקרטית וביקורתית. האתר מספק להורים ולמורים כלים להתמודדות עם העברת מידע ולהתייחסות לסוגיות מורכבות בעזרת שימוש באקטואליה ובאמצעים פדגוגיים ייחודיים. האתר מספק במה המאפשרת לילדים להתבטא, להביע דעה ולהעלות שאלות ובעיות שמעסיקות אותם בחיי היום־יום, בחייהם החברתיים ובתור אזרחים צעירים במדינת ישראל. כמו כן, האתר מקנה לילדים יכולות ניסוח ונימוק, גמישות מחשבתית וסובלנות לדעות מגוונות.
  • אתר הזמנה לפיוט - האתר קם במטרה לתת את התמונה הכללית הרחבה ביותר של עולם הפיוט לאורך הדורות ובימינו אנו. האתר מציג מדורים רבים הקשורים להיבטיו השונים של עולם הפיוט. במרכז האתר שני מאגרים: הראשון הוא מאגר של פיוטים ולחנים, בו ניתן למצוא פיוטים על פי חלוקה לקטגוריות שונות, לחנים וביצועים שונים לכל פיוט. השני הוא מאגר עיוני בו ניתן למצוא מידע עיוני כללי מגוון המאפשר הבנה מעמיקה יותר של הפיוט. קטגוריות נוספות אשר נמצאות באתר הן "רדיו האתר" ו"פיוט בוידאו", "שיתופיוט", ו"קהילות שרות". אתר חדש יותר שהוקם בשיתוף "סנונית" והספרייה הלאומית נקרא אתר הפיוט והתפילה.
  • מקראנט - פורטל העוסק בתחומי היהדות והמקרא. האתר כולל מאגרים והפעלות התומכים בהוראה ובלמידת מקרא בחטיבות הביניים ובבתי הספר העל יסודיים במגזר הכללי. סביבת "מקראנט" כוללת את מאגר ספרות הקודש, סרטונים לילדים ומבוגרים, מאגרי מידע, מאגר הפעלות וקהילת מורים פעילה. הפורטל הוא יוזמה משותפת של "סנונית", מט"ח, "גשר" וקרן אבי חי. האתר הוקם במטרה ליצור מאגר אינטרנטי איכותי ומקצועי במקרא ובכך לגרום הנאה והנעה בלימוד המקצוע. בנוסף, האתר מאפשר יצירת במה לשיח בין מורים למקרא, נגישות לחומרים רחבים ומעשירים בתהליך ההוראה, ומתן תשובות לקשיים ושאלות.
  • אתר ספר האגדה - אתר ספר האגדה הוא מיזם משותף לבית אבי חי ולעמותת סנונית. האתר מלווה את ההוצאה המחודשת של ספר האגדה בשנת השבעים לפטירתו של יהושע חנא רבניצקי שערך, יחד עם חיים נחמן ביאליק, את ספר האגדה. באתר מבחר סיפורים, עם קישורים למקורות שמהם ערכו אותם ביאליק ורבניצקי, ולפסוקים מן המקרא המוזכרים בהם. לחלק מן הסיפורים מצורפים מבואות, קישורים להרחבה, והפניות לקריאה נוספת. ניתן למצוא באתר סיפורים אשר עובדו עבור ילדים, בתוספת איורים עם אפשרות להקראה.
  • יא סאלאם - אתר אינטרנט ללימוד ערבית תקשורתית, אשר הוקם במסגרת המיזם "שפה כגשר תרבותי". האתר מבוסס על תוכנית לימודים ניסיונית וחדשנית הכוללת מערכי שיעור המלמדים את יסודות השפה התקשורתית ומרכיבי התרבות הערבית. תוכנית הלימודים פותחה בסיוע ובמימון יוזמות קרן אברהם. האתר מאפשר לילדים יהודים בכיתות ה'-ו' לרכוש מיומנויות של שפה ערבית תקשורתית, לתרגל ולהבין את השפה בהקשר התרבותי שלה. באתר נעשה שימוש בעזרי המחשה רבים (וידאו, שמע, תמונות, משחקים) כדי להתגבר על האתגר של לימוד שפה נשמעת באמצעים כתובים המאפשרים תרגול. המיזם "שפה כגשר תרבותי" פותח על ידי עמותת סנונית תחת האמונה כי השפה מבטאת זהות, תרבות ומסורת, ואינה רק אמצעי תקשורת. ידיעת השפה והתרבות הערבית, הכרת מורשתו של האחר והיכולת להשתמש בשפה ביום-יום יאפשרו דיאלוג שוויוני "בגובה העיניים" ויתרמו להעמקת ההבנה ההדדית בין יהודים לערבים, המבוססת על כבוד הדדי ועל שוויון.
  • סיפורים מהלב - תוכנית שייעודה לסייע לילדים להתמודד עם מצבי לחץ ומשבר, המתרחשים בעקבות המציאות הביטחונית בישראל. במסגרת המאמצים הלאומיים לשיקום הצפון מפגעי מלחמת לבנון השנייה ומן הטראומות שנגרמו בעקבותיה, פיתחה "סנונית" תוכנית המיועדת לתת מענה לילדי ישראל המתגוררים באזורי העימות, לעזור להם להתמודד עם תחושות החרדה ולגעת בעולמם הפנימי בעזרת ביבליותרפיה. התוכנית "סיפורים מהלב" פועלת בבתי ספר ובבית כסביבה מקוונת, ומציעה פעילויות יצירתיות וחווייתיות לילדים המתמודדים עם מצבי משבר הקשורים למצב הביטחון. הסביבה מאפשרת לפסיכולוגים לסייע לילדים דרך הרשת, ותספק להורים ולמורים כלים לעבודה עם הילדים.

פרסים

עמותת סנונית זכתה בשנת 2011 לציון "טוב מאוד" לפי דירוג מידות המודד אפקטיביות של ארגונים ללא מטרות רווח בהגשמת ייעודים.

העמותה בעלת תו תקן "מידת השקיפות" ושותפה לפרויקט "עיגול לטובה"

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25231514סנונית (עמותה)