סנדול
מאכלים | |
---|---|
סוג | קינוח |
מטבח | אינדונזי, סינגפורי, תאילנדי |
מוצא | אינדונזיה |
אופן הגשה | קר |
מרכיבים עיקריים | חלב קוקוס, ג'לי מקמח אורז |
סנדול (באינדונזית: Es Cendol; בתאית: โรตีกล้วย; באנגלית: Cendol) הוא קינוח אינדונזי, המבוסס על קמח אורז וחלב קוקוס ונפוץ במדינות דרום מזרח אסיה[1].
הקינוח נחשב למאכל רחוב ובדרך כלל אוכלים אותו עם ג'לי ירוק המבוסס קמת אורז וקרח, אך קיימות גרסאות נוספות המכילות דוריאן, תירס, פרי-הג'ק ושעועית אזוקי[2].
היסטוריה
הסנדול הופיע לראשונה במאה ה-19 באוסף הסיפורים והתורות הג'וואניות, סראט סנטיני (Serat Centhini), שחובר בין השנים 1814–1823 במרכז האי ג'אווה[3][4].
הסנדול עבר מספר גלגולים ותחילה היה נהוג להגישו ללא קרח, לאחר שצמחה תעשייה זו, החלו להגיש את הקינוח עם קרח מרוסק.
שמו של הקינוח נגזר מהמילה הג'אוואנית ג'נדול (Jendol) שפירושה בליטה ומתייחס לג'לי העשוי מקמח אורז ונראה כמו תולעת ירוקה ונפוחה[5][6].
על פי המסורת של האי ג'אווה, הקינוח מוגש במהלך טקסט המידודרני (Midodareni) שמתבצע יום לפני החתונה[7].
קישורים חיצוניים
- מתכון להכנת קינוח הסנדול, באתר AsianFoodNetwork
- הסבר על הסנדול והכנתו, באתר YouTube
הערות שוליים
- ^ New York Media LLC, New York Magazine, New York Media, LLC, 1986-05-19. (באנגלית)
- ^ Nice ice: A traditional take on Malaysia’s favourite dessert, the Guardian, 2017-05-28 (באנגלית)
- ^ Kompas Cyber Media, Dari Manakah Cendol Berasal?, KOMPAS.com, 2017-10-04 (באינדונזית)
- ^ Kuliner Tempo Dulu Versi Serat Centhini, Serat Centhini, 2009-11-19 (ב־)
- ^ Jan Pynappel, Supplement op het Maleisch-Nederduitsch Woordenboek, Endschedé en Zonen, 1869. (בהולנדית)
- ^ Cendol - Culinary Encyclopedia, web.archive.org, 2014-07-14
- ^ Kompas Cyber Media, Rumitnya Upacara Adat Pernikahan Solo, KOMPAS.com, 2011-05-23 (באינדונזית)
32603842סנדול