סחו רע
תבנית מנהיג ריקה סחו רע (פירוש: "המקורב לרע"; מת בסביבות 2477 לפנה"ס) היה השליט השני בשושלת החמישית (בערך 2325-2465 לפנה"ס) של מצרים העתיקה. הוא שלט במשך כ-13 שנים בתחילת המאה ה-25 לפני הספירה בתקופת הממלכה הקדומה. שלטונו של סחו רע מסמן את נקודת השיא הפוליטית והתרבותית של השושלת החמישית.[1] הוא היה כנראה בנם של אוסר כאף ונפרחתפס (אנ'), ובנו נפריר כא רע ירש בתורו את מקומו.
בתקופת שלטונו של סחו רע היו למצרים יחסי מסחר חשובים עם חופי הלבנט. סחו רע פתח מספר משלחות ימיות ללבנון של ימינו כדי לרכוש עצי ארז, עבדים ופריטים אקזוטיים. ייתכן כי שלטונו היה עד לפריחתו של הצי המצרי, שכלל צי ים פתוח וכן סירות מהירות מיוחדות. בהסתמך על כך, הורה סחו רע על המשלחת המוקדמת ביותר לארץ פונת, שהחזירה כמויות גדולות של מור, מלכיט ואלקטרום. סחו רע מוצג כשהוא חוגג את הצלחת המיזם הזה בתבליט ממקדש המתים שלו, המראה אותו מטפל בעץ מור בגן ארמונו שפירוש שמו "ההדר של סחו רע מתנשא לשמיים". תבליט זה הוא היחיד באמנות המצרית המתאר שליט בגינון. סחו רע שלח משלחות נוספות למכרות הטורקיז והנחושת בסיני. הוא גם הורה על מסעות צבאיים נגד שליטי לוב במדבר המערבי, והחזרת בעלי חיים למצרים.
סחו רע בנה לעצמו פירמידה באבו סיר, ובכך נטש את הנקרופוליסים המלכותיים של סאקרה וגיזה, שם קודמיו בנו את האנדרטאות שלהם. החלטה זו נבעה ככל הנראה מנוכחותו של מקדש השמש של אוסר כאף באבו סיר, מקדש השמש הראשון של השושלת החמישית. הפירמידה של סחו רע קטנה בהרבה מהפירמידות של השושלת הרביעית, אך העיטורים והאדריכלות של מקדש המתים שלו משוכללים יותר. מקדש העמק, המעבר ומקדש המתים של מתחם הפירמידה שלו היו מקושטים בעבר בלמעלה מ-10,000 מטרים רבועיים של תבליטי פוליכרום מעודנים, המייצגים את הרמה הגבוהה ביותר שהגיעה האמנות בתקופת הממלכה הקדומה. המצרים הקדמונים הכירו בהישג האמנותי המסוים הזה וניסו לחקות את התבליטים בקברי המלכים והמלכות הבאים. אדריכלי מתחם הפירמידה של סחו רע הציגו את השימוש בעמודים פלמיפורמיים (עמודים שבכותרתם יש צורה של עלי דקל), שהפכו במהרה לסימן היכר של האדריכלות המצרית העתיקה. המערך של מקדש המתים שלו גם היה חדשני והפך לסטנדרט האדריכלי לשארית תקופת הממלכה הקדומה. ידוע גם כי סחו רע בנה מקדש שמש בשם "שדה רע" (Sekhetre), ולמרות שעדיין לא אותר, החוקרים מניחים שהוא נמצא גם כן באבו סיר.
סחו רע היה מושא לפולחן קבורה (אנ'), שמנחות המזון עבורו סופקו בתחילה על ידי אחוזות חקלאיות שהוקמו בתקופת שלטונו. הפולחן הרשמי הזה, בחסות המדינה, התקיים עד סוף תקופת הממלכה הקדומה. לאחר מכן, בתקופת הממלכה התיכונה, זכה סחו רע להערצה כדמות אב מלכותית, אך לפולחנו לא היו עוד כוהנים מסורים. מסיבות לא ידועות, במהלך תקופת הממלכה החדשה הושווה סחו רע לצורה של האלילה סח'מת. לפולחן "סח'מת של סחו רע" היו כוהנים והוא משך מבקרים מכל רחבי מצרים אליל מקדש סחו רע. פולחן יוצא דופן זה נחגג הרבה מעבר לגבולות אבו סיר, ונמשך עד סוף התקופה התלמיית, כמעט 2,500 שנים לאחר מותו.
הערות שוליים
- ↑ Brinkmann 2010a, Book abstract, English translation available online and on the Internet archive.
ביבליוגרפיה
- Brinkmann, Vinzenz, ed. (2010a). Sahure: Tod und Leben eines grossen Pharao (in German). Frankfurt am Main: Liebieghaus. מסת"ב 978-3-7774-2861-1.
קישורים חיצוניים
- סחו רע, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
סחו רע40450168Q243692