סוציולוגיה השוואתית
עיינו גם בפורטל פורטל סוציולוגיה הוא שער לכל הנושאים הקשורים בסוציולוגיה. ניתן למצוא בו קישורים אל תחומי המשנה של הענף, מושגי יסוד בתחום, תאורטיקנים וגישות בסוציולוגיה ועוד.
|
סוציולוגיה השוואתית היא תחום מחקרי בסוציולוגיה, העוסק בהשוואה של התהליכים החברתיים בין מדינות לאום, או בין סוגים שונים של חברות (למשל חברה קפיטליסטית מול חברה סוציאליסטית). ישנן שתי גישות עיקריות לסוציולוגיה השוואתית: חלקן מחפשות דמיון בין מדינות ותרבויות שונות בעוד שאחרות מחפשות שונות. לדוגמה, מרקסיסטים מבניים ניסו להשתמש בשיטות השוואתיות, כדי לגלות את התהליכים הכלליים העומדים בבסיס סדרים חברתיים שונים, לכאורה בחברות שונות. הסכנה של גישה זו היא ההתעלמות מההקשרים החברתיים השונים, בחיפוש אחר מבנים אוניברסליים כביכול[1].
מקס ובר היה סוציולוג שהשתמש בשיטות השוואתיות להבנת השונות בחברה, שמחקריו ניסו להראות כיצד הבדלים בין תרבויות, מסבירים את הסדרים החברתיים השונים שהופיעו בהן (למשל בספרים "האתיקה הפרוטסטנטית ורוח הקפיטליזם" (אנ') ו"הסוציולוגיה של הדת")[1].
קיים ויכוח בתוך מדע הסוציולוגיה בשאלה האם התווית 'השוואתית' מתאימה. אמיל דורקהיים טען, ב"חוקי השיטה הסוציולוגית" (1895), שכל מחקר סוציולוגי הוא למעשה השוואתי, שכן תופעה חברתית נחשבת תמיד אופיינית, מייצגת או ייחודית, כל אלה מרמזים על איזושהי השוואה. במובן זה, כל ניתוח סוציולוגי הוא השוואתי והוצע כי מה שמכונה בדרך כלל מחקר השוואתי, עשוי להיקרא בצורה מתאימה יותר מחקר בין-לאומי[1].
הערות שוליים
סוציולוגיה השוואתית33881975Q985698