סופראימפוזיציה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


סוּפֶּרְאִימְפּוֹזִיצְיָהאנגלית: Superimposition; או חפיפה) היא הצבה של תמונה או קטע וידאו אחד על גבי השני כך שהם יופיעו יחד בו-זמנית. טכניקה זו משמשת בגרפיקה, בקולנוע ובטלוויזיה כאמצעי לשלב כותרות בסרט ולהוספת אפקטים מורכבים ומונטאז'ים.

בחלק מהמקרים נעשה הדבר על מנת להסתיר חלק מהמידע; כך בצילום, דמות מסוימת יכולה להסתיר חלק מדמות אחרת. כמו כן, הטכניקה משמשת בקרטוגרפיה כאמצעי לחבר בין קווי רשת, קווי מתאר ותכונות אחרות של מיפוי מעל לתצלומי אוויר.

בקולנוע, סופראימפוזיה היא מצב שבו מופיעים לפחות שני שוטים בו-זמנית – זאת, באמצעות חשיפה של יותר מתמונה אחת על רצועת הסרט, כשהתוצאה היא השהיה ארוכה של אפקט הדיזולב – מעבר הדרגתי בין שוטים, כך שבזמן שהשוט הראשון מסתיים, הוא נעלם בהדרגה, ובה בעת מתחיל השוט השני. מטרת ההשהיה של נקודת ההתמזגות היא לייצר קשר חזק בין אלמנטים מבודדים לכאורה.

סופראימפוזיציה של שתי שכבות שקופות בחלקן בעלות דפוסי קווים או רשת המונחות בזווית אחת על השנייה, יכולה ליצור קווים היוצרים דפוסים או תבניות צורה חדשות המעבירות תחושה של תנועה, כאשר הזזה של שכבה אחת מייצרת תחושה של דפוס תנועה חדש. בדומה לקווים, כאשר שתי השכבות הזהות מורכבות מנקודות אטומות הממוקמות באקראי, הזזה או סיבוב קל של אחת מהן תיצור דפוסים חדשים ותחושת תנועה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

17727388סופראימפוזיציה