סונג מיילינג
סוּנְג מֵיילִינְג (סינית: 宋美齡; 5 במרץ 1898 – 23 באוקטובר 2003) הייתה ידועה אף כ"מאדאם צ'יאנג קאי שק", הייתה אשתו של המנהיג הסיני צ'יאנג קאי שק, שמילאה תפקיד חשוב בפוליטיקה הסינית.
חייה
מיילינג היא הרביעית משישה ילדים שנולדו לצ'ארלי סונג (宋嘉樹, (אנ')), כומר מתודיסטי ואיש עסקים, אשר עשה את הונו ממכירת התנ"ך בסין. מיילינג למדה בבית ספר יסודי אמריקאי פרטי בשנגחאי, ובשנת 1908 העביר אותה אביה לבית ספר פרטי בסאמיט (ניו ג'רזי) (אנ'). בעקבות אחותה איילינג עברה בגיל 15 ללמוד במכללת וסליאן במייקון שבג'ורג'יה. משם עברה למכללת הנשים ולסלי שבמסצ'וסטס אותה סיימה בהצטיינות בשנת 1917 בתחומי התמחות ספרות אנגלית ופילוסופיה. בשל חינוכה בארצות הברית, דיברה סונג אנגלית משובחת, מה שעזר לה בהמשך חייה.
היא פגשה את צ'יאנג קאי שק בשנת 1920. אחותה הגדולה התאלמנה מן המנהיג סון יאט-סן, וצ'יאנג הציע לה נישואין בטרם פנה אל מיילינג. הוא היה מבוגר ממנה באחת עשרה שנים, נשוי, ובודהיסט. אמה של מיילינג התנגדה לנישואין, אך לאחר שצ'יאנג התגרש והבטיח להמיר את דתו לנצרות, הסירה את התנגדותה. יש המתארים את נישואיהם כאהבה גדולה, ויש הסבורים כי היו אלו נישואי נוחות. לזוג לא היו ילדים, אם כי לצ'יאנג היו מספר ילדים מנישואים קודמים.
מאדאם צ'יאנג יזמה תנועה בשם "חיים חדשים" והפכה למעורבת בפוליטיקה הסינית. היא הייתה חברה ביואן (הגוף המחוקק בסין) משנת 1930 עד לשנת 1932, והייתה מזכירה של הוועדה האווירית הסינית משנת 1936 עד לשנת 1938. בשנת 1945 היא הפכה לחברה בוועדה המבצעת המרכזית של הקוומינטנג, המפלגה המרכזית בסין באותה התקופה. בשנות השלושים עלה בעלה לעמדת כוח והפך לגנרליסימו ומנהיג הקוומינטנג. מאדאם צ'יאנג פעלה כמתורגמנית לשפה האנגלית, מזכירה אישית, ויועצת לצ'יאנג. במהלך מלחמת העולם השנייה פעלה מאדאם צ'יאנג לקידום העמדה הסינית והעמדת בעלה כשווה מול שווים עם פרנקלין דלאנו רוזוולט, וינסטון צ'רצ'יל וסטלין. הכרותה עם התרבות הסינית ועם התרבות המערבית הפכו אותה לפופולרית הן בסין והן במערב. מעורבותה בענייני בעלה גרמה לנציג האמריקני לסין, הגנרל ג'וזף סטילוול להציע כי היא תמונה לשרת ההגנה.
בארצות הברית משכה מיילינג קהל של 30,000 איש, והופיעה על שער השבועון טיים, בתחילה עם בעלה כ"איש השנה ואשת השנה" בשנת 1937, ולאחר מכן לבדה תחת התואר "אשת הדרקון". ב-18 בפברואר 1943 הייתה הסינית הראשונה והאישה השנייה אשר נאמו בפני הקונגרס של ארצות הברית.
לאחר תבוסת כוחות בעלה במלחמת האזרחים הסינית בשנת 1949 מאדאם צ'יאנג הלכה אחרי בעלה לטאיוואן כאשר אחותה סונג צ'ינג נותרה בסין היבשתית, וצידדה בקומוניסטים. מאדאם צ'יאנג המשיכה למלא תפקיד בינלאומי חשוב. היא שימשה כפטרונית למספר ארגונים בינלאומיים, ביניהם: הצלב האדום הבינלאומי, הקרן הבריטית למתן עזרה לסין, ועוד. בסוף שנות השישים הייתה בין עשר הנשים הנערצות בארצות הברית. בשנים אלו שלט בעלה שלטון אוטוריטרי ללא מצרים ברפובליקה הסינית, שהשתרעה על שטח האי טאיוואן.
לאחר מות בעלה בשנת 1975 הנמיכה מאדאם צ'יאנג את הפרופיל של פעילותה. יורשו בתפקיד של בעלה היה בנו צ'יאנג צ'ינג קואו, אשר נולד לו מנישואיו מאשתו הראשונה, ויחסיו עם אלמנתו של אביו היו מעורערים ממילא. בשנה זו היגרה לאחוזת משפחתה בלטינגטון, לונג איילנד.
עם מותו של צ'יאנג צ'ינג קואו בשנת 1988 שבה מאדאם צ'יאנג לטאיוואן. ניסיונותיה להתערב בפוליטיקה נכשלו, והיא שבה לארצות הברית. בשנת 1995 הופיעה הופעה פומבית נדירה, באירוע שהתקיים בגבעת הקפיטול לציון 50 שנים לניצחון במלחמת העולם השנייה. בשנה זו אף שבה וביקרה בטאיוואן.
בשנת 2000 בעת הבחירות לנשיאות בטאיוואן הציג הקוומינטנג מכתב בו היא תומכת במועמד המפלגה ליין צ'אן על פני המועמד העצמאי ג'יימס סונג. האותנטיות של מכתב זה שנויה במחלוקת בטאיוואן. בשנה זו מכרה סונג את אחוזתה ובילתה את שארית חייה במלון במנהטן, עד למותה בשנת 2003 בשיבה טובה והיא בת 105. היא טמונה בבית קברות בניו יורק. הכוונה היא לאפשר לה להיקבר ביחד עם בעלה (הקבור בטאיוואן) בעיר מולדתו שבסין, כאשר יאפשרו זאת התנאים הפוליטיים.
קישורים חיצוניים
25628380סונג מיילינג