נקסוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נקסוס
Ναξος
מגדל וניציאני בנקסוס
מגדל וניציאני בנקסוס
מגדל וניציאני בנקסוס
מדינה יווןיוון יוון
מחוז דרום הים האגאי
יחידה אזורית נקסוס
חבל ארץ האיים הקיקלאדיים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 25,089 (2006)
 ‑ צפיפות 34.5 נפש לקמ"ר (2006)
הספינקס המכונף מנקסוס, במוזיאון דלפי

נקסוסיוונית: Ναξος) הוא אי יווני בים האגאי, השייך לקבוצת האיים הקיקלאדיים והגדול שבהם. נקסוס הוא גם שמה של העיר הגדולה והחשובה שבאי, הממוקמת בחוף הצפון מערבי שלו.

שטחו של האי כ-430 קמ"ר. אדמתו הררית ונפוצים בו סלעי צפחה, גיר ושיש. ההר הגבוה ביותר באי מתנשא לגובה של כ-1000 מטר.

בעת העתיקה הייתה נקסוס פוליס חשובה וחזקה. היא נודעה, בין היתר, בתעשיית היין שלה. במאות ה-7 וה-6 לפנה"ס הייתה העיר אחת מחלוצות הפיסול והאדריכלות היוונית הקלאסית.

בשנת 499 לפנה"ס צרו הפרסים על העיר במשך 4 חודשים ללא הצלחה. הרודוטוס מספר, כי כישלון המצור הוא שהצית את המרד האיוני. בשנת 490 לפנה"ס נכבש האי על ידי הפרסים לתקופה קצרה. בשנת 478 לפנה"ס הצטרפה העיר לליגה האטית-דלית. משנת 338 לפנה"ס היו האי והעיר תחת ההגמוניה של ממלכת מוקדון. במהלך המאה ה-2 לפנה"ס השתלטו הרומאים על האי.

עם התמוטטותה ההדרגתית של האימפריה הביזנטית בימי הביניים ולאחר מסע הצלב ה-4 הפך האי לחלק מדוכסות נקסוס, שהוקמה ב-1207 על ידי מארקו סאנודו הונציניאני וכללה את כל האיים הקיקלאדיים. עם כיבושה של נקסוס בידי האימפריה העות'מאנית בשנת 1566, מונה דון יוסף נשיא לדוכס הנסיכות והוא שלט באי עד למותו. לאחר מות יוסף נשיא עבר האי לשליטתם הישירה של הטורקים. כשהוקמה ממלכת יוון המודרנית בשנת 1832, סופח האי אליה יחד עם כל האיים הקיקלאדיים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נקסוס בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22401225נקסוס