נץ שחור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןנץ שחור
Black Sparrowhawk black morph 3 x.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: דורסי יום
משפחה: נציים
סוג: נץ
מין: נץ שחור
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Accipiter melanoleucus
תחום תפוצה
Black Goshawk Range.png

נץ שחור (שם מדעי: Accipiter melanoleucus) הוא מין של נץ החי ביערות אפריקה הטרופית.

זהו הנץ הגדול ביותר באפריקה ואחד מהגדולים בעולם והוא מגיע לאורך 50 ס"מ ומוטת כנפיים של 1 מטר. המשקל של הזכרים מגיע ל-450–650 גרם בעוד שמשקל הנקבות מגיע ל-750-1,020 גרם. כמשתמע משמו נוצותיו שחורות כמעט לגמרי, כשהצד החיצוני של הכנפיים לבן וכן הזנב והשת. המקור והרגליים צהובות והעיניים אדומות. בזנבם יש 3–4 נוצות אברה והם מעופפים מיומנים ובעלי יכולת לתמרן בין היערות בהם הם חיים.

אקולוגיה

הנץ מצוי באפריקה שמדרום לסהרה בעיקר במערב אפריקה מקניה עד דרום אפריקה ומערבה עד סנגל. הוא מצוי בעיקר ביערות גשם או יערות פתוחים וכן בערבות שיחיים ואף בסוואנה הפתוחה. כמו כן הוא מצוי בביצות, ביצות מנגרובים ובחוף הים ואף באזורים עירוניים. באזורים מסוימים כריתת היערות פוגעת במספרם. בדרומה של אפריקה באזור כף התקווה הטובה, הם מקננים על החוף ועלולים לאבד את קינם לאווזי היאורית הארסיביים. כעל כן הם נוהגים לקנן באזורים מרוחקים יותר או לחכות שהאווזים יגמרו את עונת הקינון.

הנצים נוהגים לצוד בעיקר עופות עד גודל בינוני ועד גודל של 300 גרם. הם עפים בדממה מעבר לעצים ותופסים בזריזות ציפור שלא זיהתה את הטורף. לעיתים נדירות הם מנהלים מרדף עם קרבנותיהם. הטרף נקטל באמצעות הטפרים העצומים ששוברים את צווארו או קורעים את בשרו. לעיתים הם צדים גם טרף המצוי על הקרקע.

המינים המועדפים עליהם הם יונים שניצודות בעיקר על ידי הזכרים והנקבות צדות יונים גדולות יותר וגם מיני פרנקולין, פנינייה (שיכולה לשקול עד 1 ק"ג) ואף דורסים קטנים יותר לרבות נצים אחרים. משפחה מקננת מסתמכת על מושבות קינון של יוני סלע שמהם הם ניזונים והם מהגרים אחריהם עד למגורי אדם. לעיתים נדירות יותר הם יצודו גם יונקים קטנים כמו עכברים או סנאים וגורי נמיות.

ישנם 2 תת-מינים לנץ השחור:

  • Accipiter melanoleucus melanoleucus
  • Accipiter melanoleucus temminckii

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נץ שחור בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0