ננסי קרטרייט (פילוסופית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית פילוסוף ריקה. ננסי קרטרייטאנגלית: Nancy Cartwright; נולדה ב-24 בינואר 1944) היא פרופסור לפילוסופיה של המדע באוניברסיטת דורהאם בבריטניה ובאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו. קרטרייט היא מנהלת-שותפה של המרכז למדעי הרוח אשר חוקרים את המדעים המדויקים ונשיאת האגף ללוגיקה, מתודולוגיה ופילוסופיה של המדע והטכנולוגיה של האיגוד הבינלאומי להיסטוריה ופילוסופיה של המדע והטכנולוגיה[1].

בעבר, כיהנה קרטרייט כנשיאת האגודה לפילוסופיה של המדע והאגודה הפילוסופית האמריקאית[1].

ביוגרפיה

ננסי קרטרייט נולדה ב-24 בינואר 1944 בפנסילבניה (ארצות הברית), שם קיבלה תואר ראשון במתמטיקה. לאחר מכן למדה באוניברסיטת שיקגו וקיבלה דוקטורט בפילוסופיה. קרטרייט הנחתה סטודנטים בבריטניה ובארצות הברית שהפכו לפילוסופים מקצועיים של המדע, ביניהם נעמי אורסקס, קארל הופר, מאוריסיו סוארס, אנדרו המילטון ורבים אחרים[2]. בעברה, לימדה קרטרייט באוניברסיטאות: מרילנד, סטנפורד, אוסלו, פרינסטון, קיימברידג', קליפורניה ופיטסבורג[3].

קרטרייט התחתנה עם הפילוסוף הקנדי איאן האקינג (אנ'), התגרשה ממנו ונישאה בשנית בשנת 1985 לסטיוארט המפשייר (אנ'), אשר לו נותרה נשואה עד פטירתו בשנת 2004. לזוג נולדו שתי בנות, אמילי וסופי, ושתי נכדות, לוסי וטבית'ה[2].

כיום קרטרייט מתגוררת בסן דייגו, קליפורניה ומלמדת באוניברסיטת סן דייגו. בנוסף, קרטרייט מלמדת גם באוניברסיטת דורהאם בבריטניה[2].

תרומתה ומחקרה

תחומי מחקרה של קרטרייט כוללים פילוסופיה והיסטוריה של המדע (בהתמקדות מיוחדת על פיזיקה וכלכלה). כמו כן, עסקה קרטרייט רבות בנושא הסקת סיבתיות, אובייקטיביות במדע, בפילוסופיה של הטכנולוגיה החברתית, ובראיות (בעיקר עבור מדיניות מבוססת ראיות)[4].

קרטרייט היא ללא ספק אחת הפילוסופיות המשפיעות ביותר על הכתיבה המדעית כיום. תרומתה הייתה משמעותית בתחומים רבים. עבודתה על מודלים ואידיאליזציות, לדוגמה, ממלאת תפקיד חשוב בפיתוח תת-פרק שלם בפילוסופיה של המדע המתמקד בתפקידם של מודלים במדע מונחה יישומים. עבודתה על חוקים סיבתיים ואסטרטגיות יעילות סייעה למסגר את הדיון העכשווי על תפקיד הסיבתיות במדע[4]. הספרים והמאמרים שכתבה קרטרייט השפיעו על פילוסופים רבים לבחון מחדש ולחדד את יצירותיהם על בסיס הנחת היסוד שלה, לפיה החוקים התאורטיים מנותקים מהמציאות, ולכן משקרים[3].

בספרו "פילוסופיית המדע של ננסי קרטרייט" תיאר קארל קופר (מתלמידיה של קרטרייט) את הפילוסופיה שלה כך: "הפילוסופיה המדעית של ננסי קרטרייט היא, לדעה, צורה של אמפיריציזם, אך אמפיריציזם בסגנון נוירת ומיל, ולא של יום או קארנפ. חששותיה אינם נוגעים לבעיות של ספקנות, אינדוקציה או תיחום; היא מודאגת מאיך שהמדע משיג בפועל את ההישגים שהוא משיג, ואיזה סוג של הנחות יסוד מטאפיזיות ואפיסטמולוגיות דרושות כדי להבין את ההישגים האלה"[5].

פרסים והוקרה

קרטרייט היא עמיתה באקדמיה הבריטית ובאקדמיה למדעי החברה. היא גם עמיתה באגודה הפילוסופית האמריקאית, באקדמיה האמריקאית לאומנויות ולמדעים, באקדמיה הגרמנית למדעים (לאופולנדיה) ובאקדמיה האירופאית. נוסף על כך, קרטרייט זכתה במלגת מקארתור[6].

קרטרייט קיבלה שני תוארי דוקטור לשם כבוד - מאוניברסיטת סנט אנדרוז ומהאוניברסיטה המתודיסטית הדרומית, וזכתה בפרס "המפל" על מפעל חיים של פילוסופיה של המדע[7]. זאת ועוד, קרטרייט זכתה בפרס ליבוביץ' (אשר הוענק לה על ידי אגודת "בטא פי קאפה") על הישגים פילוסופיים ותרומה למדע. יתרה מזאת, זכתה קרטרייט בפרס המצוינות של הפקולטה לעמיתים של נגיד אוניברסיטת סן דייגו (UCSD) אשר הוענק לה על מחקר באומנויות, מדעי הרוח והחברה בשנת 2009[6].

עבודותיה

ספריה

  • Nature's Capacities and Their Measurement, Oxford University Press (October 1989) ISBN|0-19-824477-0
  • The Dappled World: A Study of the Boundaries of Science, Cambridge University Press (September 1999) ISBN|0-521-64411-9
  • Hunting Causes and Using Them: Approaches in Philosophy and Economics, Cambridge University Press (June 2007) ISBN|0-521-86081-4. Translated to Chinese.
  • Evidence Based Policy: A Practical Guide to Doing It Better, with Jeremy Hardie, Oxford University Press (2012)
  • Philosophy of Social Science: a new introduction, with Eleonora Montuschi, Oxford University Press (2014)
  • Improving Child Safety: deliberation, judgement and empirical research, with Munro, E., Hardie, J. and Montuschi, E. (2017)
  • Nature, the Artful Modeler: Lectures on Laws, Science, How Nature Arranges the World and How We Can Arrange It Better (The Paul Carus Lectures). Open Court (2019)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ננסי קרטרייט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 London School of Economics and Political Science, Nancy Cartwright, London School of Economics and Political Science (באנגלית בריטית)
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 Nancy Cartwright – Professor of Philosophy (באנגלית)
  3. ^ 3.0 3.1 Professor Nancy Cartwright FBA, The British Academy (באנגלית)
  4. ^ 4.0 4.1 Stephan Hartmann, Carl Hoefer, Luc Bovens (eds.), Nancy Cartwright's Philosophy of Science, Notre Dame Philosophical Reviews (באנגלית)
  5. ^ Nancy Cartwright’s Philosophy of Science, Routledge & CRC Press (באנגלית)
  6. ^ 6.0 6.1 Faculty Awards, philosophy.ucsd.edu
  7. ^ Philosopher Nancy Cartwright Honored for Lifetime Scholarly Achievement, ucsdnews.ucsd.edu
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32974121ננסי קרטרייט (פילוסופית)