ניקולאס קאר
ניקולאס ג'. קאר (באנגלית: Nicholas G. Carr; נולד ב-1959) סופר ומרצה אמריקאי המתמקד בתחומי אסטרטגיה עסקית, חדשנות, כלכלה, תרבות וטכנולוגיה.
ביוגרפיה
לקאר תואר ראשון מקולג' דרטמות ותואר שני מאוניברסיטת הרווארד. במהלך הקריירה שלו, שימש קאר כעורך אחראי ועורך בפועל של כתב העת Harvard Business Review.
ספרו האחרון "The Shallows: what the internet is doing to our brains" שפורסם ב-2011 היה מועמד לפרס פוליצר, הפך לרב מכר בינלאומי ותורגם ל-24 שפות שונות. מלבד ספר זה פרסם קאר שני ספרים משפיעים נוספים: "The big switch: rewiring the world" שפורסם ב-2008; ו-"Does IT matter" שפורסם ב-2004.
בשנת 2003 כתב קאר את המאמר "IT Doesn't Matter" ("טכנולוגיית המידע לא חשובה"), וב-2004 הרחיב אותו לספר "Does IT Matter? Information Technology and the Corrosion of Competitive Advantage" ("האם טכנולוגיית המידע חשובה? שחיקת היתרון התחרותי וטכנולוגיית המידע"). קאר טוען בעבודותיו שהחשיבות האסטרטגית של טכנולוגיית המידע בעסקים פחתה, וזאת מכיוון שטכנולוגיית המידע הפכה נפוצה, תקנית וזולה. טכנולוגיית המידע, טען קאר, תלך בדרכם של מסילות הברזל, הטלגרף והחשמל, ותהפוך גם היא לגורם רגיל המשפיע על הייצור, אך לא יותר מזה.
רעיונות אלה הכעיסו רבים בתעשיית טכנולוגיית המידע, ומנהלים בכירים בחברות מובילות בהן מיקרוסופט, אינטל ו-HP מחו בתוקף נגדם. מאידך גיסא, פרשנים אחדים של התעשייה הביעו תמיכה ברעיונותיו.
בהמשך אותה שנה, פרסם קאר מאמר משפיע נוסף בשם "The End of Corporate Computing" ("סופו של המחשוב הארגוני"). במאמר שהתפרסם בכתב העת MIT Sloan Management Review, טען קאר שבעתיד, טכנולוגיית המידע תרכש כשירותי תשתית מספקים החיצוניים לארגון (בדומה לחשמל ומים), ומחלקות טכנולוגיית המידע הקיימות בארגונים - תעלמנה.
קאר כתב במספר כתבי עת חשובים, בהם The Atlantic Monthly, The New York Times Magazine, Wired, The Financial Times, Die Ziet, The Futurist, The Guardian and The Industry Standard.
בעברו היה קאר חבר במערכת היועצים של אנציקלופדיית בריטניקה, כמו כן ראש מערכת פרויקט המחשבים "World Economic Forum" וכתב באוניברסיטת קליפורניה. כיום הוא כותב בבלוג הפופולרי שלו Rough Type[1].
ביקורת על האינטרנט ועל טכנולוגיית המידע
על מסילות הברזל, הטלגרף והחשמל, כתב קאר:
מנקודת מבט אסטרטגית, הם הפכו לבלתי-נראים; והם אינם חשובים עוד ... וזה בדיוק מה שקורה כיום לטכנולגיית המידע.
— ניקולאס קאר, IT Doesn't Matter
בספרו "The big switch:rewiring the world" מ-2008 מדבר קאר על השינוי שמתרחש בעקבות התקדמות הטכנולוגיה והאינטרנט, בדומה להתפתחויות והמצאות קודמות בהיסטוריה. קאר מציג בספרו איך המחשבים והאינטרנט משנים את התפיסה שלנו ומשפיעים על תחומים רבים בחברה והתרבות.
- ערך מורחב – האם גוגל עושה אותנו טיפשים?
אחד מהמאמרים המשפיעים והמפורסמים ביותר שכתב הוא האם גוגל הופך אותנו לטיפשים? שפורסם בשנת 2008 ב- The Atlantic. טענתו המרכזית במאמר היא שהאינטרנט משפיע על היכולות הקוגניטיביות ושיש לו השפעה לרעה על יכולת הריכוז והתבוננות לעומק. בדומה לטענתו של חוקר התקשורת מרשל מקלוהן ב-1960 ש"המדיום הוא המסר", לטענת קאר לאינטרנט יש השפעה על צורת החשיבה. יתרונותיו הרבים של האינטרנט: כמויות עצומות של מידע, נגישות מהירה, שיתוף, קישורים וכו'...גובים מחיר. קאר טוען שצורת ההתנהלות הזו באינטרנט גורמת לכך שכיום אנשים מתקשים לקרוא מאמרים ארוכים או ספרים מפני שצורת החשיבה שלהם השתנתה. אנחנו רגילים לקבל את התשובה ואת המסר במהירות וללא מאמץ ולכן אנו מתקשים להתרכז ולהתמקד במשימה אחת לאורך זמן, אנחנו סורקים את דפי האינטרנט ולא קוראים יותר, או במילותיו מתוך המאמר:
Once I was a scuba diver in the sea of words. Now I zip along the surface like a guy on a Jet Ski.
במאמר נוסף שפרסם בשנת 2010 ב-The Wall Street Journal הוא חוזר על טענותיו בקשר להשפעתו השלילית של האינטרנט על היכולות הקוגניטיביות ועל כך שהוא הופך אותנו לבעלי חשיבה רדודה יותר. הוא מציג מספר מחקרים שנערכו בנושא המראים שדעתם של משתמשי אינטרנט מנוסים, מוסחת בקלות רבה יותר וקשה להם לבצע מספר משימות בו זמנית בניגוד למצופה. טענותיו אלה מורחבות ומפורטות יותר בספרו האחרון משנת 2011 "The Shallows".
ספרו האחרון "The Shallows" עוסק בהשלכות שיש לשימוש באינטרנט על המוח שלנו. הוא דן בכך שהמוח משתנה כל פעם בהתאם לכלים שהוא עושה בהם שימוש ומראה כיצד המחשבה האנושית שינתה את צורתה במהלך השנים בהתאם לכלים השונים בהם השתמשו בהם, מהכתב, המפות, הדפוס ועד למחשבים.
ביקורת על ויקיפדיה
בשנת 2005 כתב קאר מאמר בשם "חוסר המוסריות של Web 2.0", שבו ביקר את האיכות הירודה של המידע המצוי בפרויקטי Web 2.0 כגון ויקיפדיה ובלוגים. קאר טען שבסופו של דבר, לפרויקטים אלה עלולה להיות השפעה שלילית על החברה, מכיוון שהם מחליפים מקורות מידע מקצועיים יותר, אם כי יקרים יותר. מאמרו זה הצית גל של ביקורות נוספות על מיזמי ויקיפדיה.
באוגוסט 2007, קאר הציע את המונח 'ויקיקרטיה' כדי לתאר את התפתחותה של הביורוקרטיה בוויקיפדיה, ההיררכיה הסבוכה והגודש בחוקים. לטענתו, זו הסיבה לניצחון המוחלט של גישת ה"מחקנות" על ה"מכלילנות", והוא הסיק שהמחקנות סוללת את הדרך לבואם של חוקים רבים ומפורטים יותר ויותר - ללא סוף. לדבריו, אנשים מעדיפים דרך זו כשהם הופכים לחברים בקבוצה גדולה.[2]
לקריאה נוספת
- Digital Enterprise : How to Reshape Your Business for a Connected World (2001) מסת"ב 1-57851-558-0
- Carr, Nicholas G. (2004), Does IT Matter?, מסת"ב 1591394449
קישורים חיצוניים
- דף הבית של ניקולאס קאר (באנגלית)
- הבלוג של ניקולאס קאר (באנגלית)
- האם גוגל הופך אותנו לטיפשים? מה שהאינטרנט עושה למוח שלנו, מאמר השער בירחון The Atlantic, גיליון יולי-אוגוסט 2008 (באנגלית)
- הערכה מחודשת של טכנולוגיית המידע ראיון עם ניקולאס קאר
- The sour Wikipedian, 27 ביוני 2009 (באנגלית)
- האם האינטרנט הופך אותנו טיפשים יותר? מאמר בירחון The Wall Street Journal, 5 ביוני 2010 (באנגלית)
- ניקולס קאר, אטלנטיק, אנושות על אוטומט, באתר כלכליסט, 30 בינואר 2014
- אשר שכטר, computer says no | מי בכלל צריך בני אדם?, באתר TheMarker, 7 בנובמבר 2014
דעות ותגובות
- מתי טכנולוגיית המידע חשובה? (באנגלית)
- האם דעתו של ניק קאר חשובה?, 1 ביוני 2004 (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ Rough Type
- ^ Rise of the wikicrats, 23 באוגוסט 2007 (באנגלית)