ניסן כצנלסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מימין לשמאל: ניסן כצנלסון, אביו שאול כצנלסון, קלמן כצנלסון, ושמואל כצנלסון. 1911.

ד"ר ניסן (הכהן) כצנלסון (18621923) היה מנהיג ציוני ברוסיה, מעוזריו הקרובים של בנימין זאב הרצל ונציגו האישי במשא ומתן עם שלטונות רוסיה.

ביוגרפיה

ניסן כצנלסון נולד בשנת 1862 בבורויסק שבבלרוסיה ליוסף ולפייגע בריינה פאלטיס. ד"ר כצנלסון שעסק בסחר עצים ובעסקי הספנות והיה פעיל החיי הציבור של הקהילה היהודית, למד באוניברסיטת ברלין פילוסופיה, מתמטיקה ופיזיקה וקיבל תואר דוקטור בשנת 1887. בעקבות עסקיו עבר ליער הנמל ליבאו.

עם ראשיתה של התנועה הציונית, הצטרף אליה ונבחר לחבר הוועד הפועל הציוני ולמנהל "אוצר התיישבות היהודים" והפך לאחד מעוזריו הקרובים של הרצל, והכין את מסעו לרוסיה בקיץ 1903, ליווה אותו ומונה כנציגו האישי בכל הנוגע למשא ומתן עם השלטונות הרוסים. בשנת 1906 נבחר כחבר הדומה. עם פיזור הדומה היה בין החותמים על כרוז שקרא למרי אזרחי נגד הממשלה ולאי תשלום מיסים. על כך נידון לשלושה חודשי מאסר במבצר בוברויסק. עם שחרורו התרכז בעבודה ציבורית מקומית. בשנות מלחמת העולם הראשונה עבר לפטרוגרד והשתתף בעבודות העזרה לפליטי החזית היהודית.

ד"ר ניסן כצנלסון נפטר בליבאו בשנת 1923.

משפחה ואילן יוחסין

ד"ר ניסן כצנלסון היה נשוי לזלדה רחל כצנלסון לבית סטרשון. בניו: שמואל הבכור, ד"ר אברהם כצנלסון (מחותמי מגילת העצמאות) ויוסף כצנלסון (ממייסדי האצ"ל, ושתי בנות, רחל כצנלסון-שזר (שהייתה לימים אשת נשיאה השלישי של מדינת ישראל, זלמן שזר) ופרידה כצנלסון-חומסקי. נכדו, שמואל תמיר היה שר המשפטים.

לקריאה נוספת

  • שי חורב, אנחנו...וכל השאר! סיפורן של משפחות ה"אצולה" בישראל המחתחדשת, דוכיפת הוצאה לאור, תשז"ז 2007.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניסן כצנלסון בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27118866ניסן כצנלסון