ניוקאסל (בירה)
בירה ניוקאסל בראון אייל (באנגלית: Newcastle Brown Ale) היא בירת אייל בריטי חום מסורתי, העשויה מתערובת של מספר סוגי לתת, שעורה וחיטה המותססים בתסיסה עילית. צבעה הוא חום עמוק והיא מתאפיינת במרירות נמוכה במיוחד, ובארומות וטעמי דגנים, ביסקוויט, אגוזים וקרמל. בירה ניוקאסל מיוצרת על ידי חברת היינקן הבינלאומית. במשך השנים הדגישה הבירה את הערך האורבאני, שהפך לאחד מסמלי ההיכר שלה. בישראל, הבירה משווקת על ידי חברת טמפו משקאות.
היסטוריה
בירה ניוקאסל נוצרה ב-1925 על ידי הקולונל ג'יימס (ג'ים) הרברט פורטר. פורטר, יליד 1892, דור שלישי למבשלי בירה, לחם במלחמת העולם הראשונה לפני שהשתקע בעיר ניוקאסל. הוא עבד על המתכון ושיפר אותו במשך שלוש שנים, עד שיצר את הטעם שמזוהה עם בירה ניוקאסל עד היום. ניוקאסל בראון אייל יוצרה לראשונה במבשלות טיין ב-1928. על פי המסורת בעיר ניוקאסל, הלילה הראשון בו נמכרה בירה ניוקאסל היה הצלחה מסחררת, עד כדי כך שהמשטרה פנתה למבשלה למחרת בבקשה להקטין את אחוזי האלכוהול במשקה, שכן תאי המאסר עוד מלאים בשיכורים מליל אמש.[1] כשהוצגה לראשונה בשנת 1928, בירה ניוקאסל בראון אייל זכתה בשלוש מדליות בתחרות המבשלות הבינלאומית לאותה שנה. מדליות אלה מעטרות את תווית המשקה עד היום. באותה שנה גם הושק הלוגו שבמרכזו כוכב כחול, שצבעו לקוח מנהר הטיין המקומי, וחמשת קצותיו מסמלים את חמשת המייסדים של מבשלות ניוקאסל.
בירה ניוקאסל הפכה למותג של Scottish & Newcastle, אחרי המיזוג של Scottish Brewers ומבשלות ניוקאסל בשנת 1960. ב-22 באפריל 2004, Scottish & Newcastle הודיעו על סגירת מבשלות טיין, ועל העברת ייצור ניוקאסל בראון אייל לאתר מבשלות בדנסטון. במאי 2005 יוצרה בפעם האחרונה הבירה במבשלות טיין. לפני המעבר נעשו בדנסטון ניסויים כדי להבטיח שטעם הבירה לא עבר שינוי. אריזת הבקבוקים של ניוקאסל בראון אייל הועברה למבשלת ג'ון סמית בטדקסטר, צפון יורקשייר, ב-2007. ב-2008 היינקן קנתה את Scottish & Newcastle בעסקה משותפת עם קרלסברג.[2]
הפצה ויצוא
בירה ניוקאסל לא הייתה נפוצה בדרום מזרח אנגליה ובמידלנד עד סוף שנות השמונים. קמפיין שיווקי מוצלח שהושק באותה תקופה שינה את המצב, וכיום היא אחת מבירות האייל המובילות באנגליה. ב-2005 ניוקאסל בראון אייל יוצאה ל-41 מדינות.[3] ב-2010, למעלה מ-640,000 הקטוליטר של הבירה נמכרו בארצות הברית, למעלה מכפליים מהכמות שנמכרה בשנת 2001.
שמות וכינויים
ניוקאסל בראון אייל מכונה "כלב" (dog) על ידי תושבי צפון אנגליה. מקור הכינוי בביטוי "יוצא לטייל עם הכלב" (going to walk the dog), שמשמש כתירוץ להליכה לפאב השכונתי. לעיתים הבירה מכונה גם "בראון" (Brown), "ברון" (broon), ו"ניוקי בראון" (Newkie Brown).
צפון אנגליה
כמו מבשלות בירה בריטיות רבות, ניוקאסל בראון אייל מזוהה עם האזור בו היא מיוצרת, צפון מזרח אנגליה. לזיהוי המקומי תורמים לא רק שם הבירה, אלא גם החסות על קבוצת הכדורגל ניוקאסל יונייטד וייצוג נהר טיין המקומי בכוכב הכחול שבלוגו. השיוך המקומי הביא לזיהוי המותג עם האתוס והערכים של מעמד הפועלים.
מהדורות מיוחדות
בשנת 2005, 3,000 הבקבוקים האחרונים שיוצרו במבשלת ניוקאסל המקורית עוטרו בתוויות מזכרת וניתנו במתנה לעובדים. ב-2006, יוצר קו מיוחד של 2.5 מיליון בקבוקים לציון הקריירה של השחקן אלן שירר מניוקאסל יונייטד, ששבר את שיא ההבקעות של המועדון. המהדורה המוגבלת עוטרה בפסי השחור-לבן המזוהים עם הקבוצה, לצד פורטרט של שירר. ב-2007, יצאה מהדורה מוגבלת של הבירה לכבוד להקת הרוק המקומית מקסימו פארק. [4] המהדורה המוגבלת הושקה לקראת הופעה של הלהקה בניוקאסל, כשאת התווית עיצבה הלהקה. כמו כן יצאו לשוק בשנת 2007 בקבוקים מיוחדים לציון 80 שנה למשקה.
בירה ניוקאסל בישראל
בירה ניוקאסל משווקת בישראל על ידי חברת טמפו משקאות וניתן להשיגה בחנויות ובמעל 90 פאבים ברחבי הארץ.[5] בארץ הדגש השיווקי של בירה ניוקאסל הוא על עידוד ותמיכה ביצירה עירונית מקומית. במסגרת זאת, בירה ניוקאסל מימנה את הפקת הסרט הקצר "פול" שביים אדם ביזנסקי. הסרט הוצג בפסטיבל חיפה 2011. כמו כן מפעילה בירה ניוקאסל את הבלוג עטלף, שעוסק בעיצוב, אסתטיקה ויצירה עירונית. הבלוג יזם סדרה של טיפים לקולנוענים צעירים, בהדרכתו של גורו הקולנוע וזוכה פרס ישראל לקולנוע מנחם גולן. את הסדרה צילם, ביים וערך נכדו של גולן, אורן עידן.