ניוון שרירים אוקולופרינגיאלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ניוון שרירים אוקולופרינגיאלי
Oculopharyngeal muscular dystrophy
דרכי הורשה: אוטוזומלי דומיננטי ברוב המקרים, אוטוזומלי רצסיבי במיעוט המקרים
דרכי הורשה: אוטוזומלי דומיננטי ברוב המקרים, אוטוזומלי רצסיבי במיעוט המקרים
שכיחות 1/100,000 באוכלוסייה הכללית
גורם מוטציות בגן PABPN1
תסמינים דיספאגיה
אבחון ביופסיית שרירים

ניוון שרירים של הלוע והעין (Oculopharyngeal muscular dystrophy - OPMD) היא צורה נדירה של ניוון שרירים.

שכיחות המחלה באוכלוסייה הכללית, אחד מכל 100,000 אנשים. המחלה נפוצה הרבה יותר בקרב קנדים צרפתים במחוז קוויבק, אחד מכל 1,000 ובתדירות רבה יותר בקרב יהודי בוכרה, אחד מכל 700.

אטימולוגיה

המונח "אוקולופרינקס" מתייחס לעיניים (oculo) ולחלק מהגרון הנקרא הלוע (pharyngeal).

אטיולוגיה

המחלה תורשתית ומופיעה בצורה אוטוזומלית דומיננטית או אוטוזומלית רצסיבית. התורשה השכיחה ביותר של OPMD היא אוטוזומלית דומיננטית, כלומר נוכחות של עותק מוטנטי פגום מספיקה כדי להביא לביטוי של המחלה. לילדים של הורה נשא של הגן המוטנטי יש סיכוי של 50% לרשת את הגן המוטנטי ולפתח סימני מחלה בגיל מבוגר.

OPMD יכולה לעבור בתורשה בדפוס אוטוזומלי רצסיבי, שני עותקים של הגן שעבר מוטציה צריכים להיות נוכחים בכל תא, שני ההורים צריכים להיות נשאים של הגן המוטציוני, ובדרך כלל במקרה זה אין תסמינים. המוטציה של PABPN1 (אנ') מכילה חזרה של GCG תלת -נוקלאוטיד בקצה החמישי של האזור המקודד, והרחבה של חזרה זו, אשר מובילה לאחר מכן למחלת ניוון שרירים אוקולופארינגאלי אוטוזומלית דומיננטית (OPMD).[1]

מאפייני התמונה הקלינית

המאפיינים של ניוון שרירים אוקולופרינגלי:[2]

  • חולשה של השרירים בעפעפיים שגורמת לעפעפיים צנוחים (פטוזיס). פטוזיס עלולה להחמיר עם הזמן, ולגרום לעפעף להפריע לשדה הראייה, ובמקרים מסוימים להגביל את תנועת העיניים. יחד עם פטוזיס, אנשים שנפגעו מפתחים חולשה של שרירי הלוע הגורמת לקושי בבליעה (דיספגיה). [3] דיספגיה מתחילה במזון יבש, אך עם הזמן, גם נוזלים יכולים להיות קשים לבליעה. דיספאגיה עלולה לגרום לקושי בפינוי הרוק מחלל הפה ועקב כך גם לקול אופייני.
  • חולשת שרירי הלוע ומיתרי הקול עלולים להוביל לשינוי קול האדם (דיספוניה).
  • חולשה וניוון (אטרופיה) של הלשון. בעיות אלו בצריכת מזון עלולות לגרום לתת תזונה, חנק או זיהום חיידקי בריאות.
  • דלקות ריאה בשל שאיפה של שתייה ואוכל לקנה הנשימה.
  • חולשה בשרירים הסמוכים למרכז הגוף (שרירים פרוקסימליים), במיוחד בשרירים בכתפיים ובירכיים (שרירי חגורת גפיים). החולשה מחמירה לאט, וחולים עשויים להזדקק לסיוע של מקל, הליכון או כיסא גלגלים.
  • לעיתים רחוקות יש אובדן הדרגתי של תפקוד קוגניטיבי ותסמינים פסיכיאטריים כגון דיכאון ומחשבות שווא.
  • תסמינים מתחילים בדרך כלל בסביבות גיל 50.

גנטיקה

תיאור מרחבי של גן PABN1

הגנטיקה של סוג זה של ניוון שרירים סובבת סביב הגן PABPN1, מוטציות פתולוגיות בו הגורמות לתוספת שרשראות של אלנין (חומצות אמינו בחלבון PABPN1).

מחלת OPMD נגרמת על ידי מוטציות בגן PABPN1 שאחראי לייצור חלבון poly(A) binding protein nuclear 1 שממלא תפקיד חשוב בעיבוד מולקולות הנקראות RNA-שליח (mRNA), המשמשות תבנית גנטית לייצור חלבונים. PABPN1 מגן על מולקולות mRNA מפירוק. החלבון PABPN1 מכיל אזור שבו 10 עותקים של חומצת האמינו אלנין שמופיעים ברצף המכונה כשרשרת פוליאלנין. תפקידה של שרשרת הפוליאלנין אינו ידוע. במחלת OPMD החלבון PABPN1 עם שרשרת פוליאלנין (אנ') ארוכה באופן חריג הכוללת בין 11 ל-18 מולקולות אלנין.

מולקולות נוספות אלה גורמות לחלבון PABPN1 להיצמד לגושים בתוך תאי השריר. (הנקראים תכלילים תוך-גרעיניים) שפוגעים בתפקוד התקין של תאי השריר, ובסופו של דבר גורמים למוות של תאים. [4][5]

אבחנה

האבחנה של ניוון שרירים אוקולופרינגלי יכול להתבסס על קליניקה אופיינית וביופסיית שריר (אנ') או בדיקה גנטית מולקולרית להתרחבות טרינוקלאוטיד GCG בגן PABPN1. הבדיקה הגנטית נפוצה יותר. במסגרת אבחנה מבדלת יש להבחין בין OPMD לבין מיאסטניה גרביס או מיופתיה מיטוכונדריאלית.[6]

טיפול

נכון לשנת 2023 אין תרופה או טיפול ספציפי לסילוק התסמינים ועצירת התקדמות המחלה. תזונה עקבית המתוכננת בעזרת דיאטנית יחד עם תרגילים הנלמדים על ידי קלינאי תקשורת יכולים לסייע בתסמינים קלים של דיספגיה. התערבות כירורגית יכולה גם לסייע בניהול זמני של תסמינים הקשורים לפטוזיס ודיספגיה. חיתוך פנימי של אחד משרירי הגרון, פעולה הנקראת מיוטומיה קריקופרינגיאלית, יכולה להיות דרך אחת להקל על התסמינים במקרים מסוימים. [7]

במרכז הרפואי שיבא הוקם שרות רב-תחומי לטיפול בחולי OPMD. השרות כולל נוירולוגים מומחים במחלות עצב-שרירי, רופאים מומחים בהפרעות בליעה, רופא עיניים מומחה בפלסטיקה של העפעפיים, רופא מומחה בגנטיקה קלינית, קלינאיות תקשורת, מומחית בתזונה, מומחים ברפואת הפה ובלוטות רוק, מומחה בשיקום נשימתי ומומחית בפסיכולוגיה שיקומית. מרכז לאומי זה מוכר על ידי משרד הבריאות כשרות רפואי מתמחה שכל חולה במחלה זכאי לקבל בו שרות רפואי. [8]

מחקר

תחומי מחקר למציאת טיפולים ממוקדים ל-OPMD כוללים:

  • טיפול גנטי: גישה זו נועדה למנוע יצירת החלבון הפגום PABPN1, תוך החדרת גן תקין לתאי השריר. ריפוי גנטי הצליח במודל חיה של OPMD ותרופה אחת כזו: BB-301 של חברת Benitec Biopharma, צפויה להיכנס לניסויים קליניים. גישה נוספת היא למנוע היווצרות צבירי החלבון הפגום המצטברים בתאי השריר של אנשים עם OPMD.
  • טיפול בתאי גזע: לתאי גזע יש פוטנציאל להתמיין לסוגי תאים שונים, כולל תאי שריר. חוקרים בוחנים את השימוש בטיפולים מבוססי תאי גזע לחידוש והחלפת תאי שריר פגומים אצל אנשים עם OPMD. תחום מחקר זה נמצא (נכון ל-2023) בשלבים מוקדמים, ויש צורך במחקרים נוספים כדי להעריך את יעילותו.
  • עיכוב מוות תאי שריר: עיכוב של הצטברות חלבון פגום ומוות תאי שריר שנפגעו. אחת הסברות לגבי הסתמנות של המחלה בגיל מבוגר מייחסת הזדקנות מואצת של תאי השריר בהם מצטבר החלבון. השערתם של מדענים בתחום, שעיכוב תהליך הצטלקות והזדקנות מואצת של תאי השריר עשוי למנוע התדרדרות תסמיני המחלה.

החברה לקידום הבריאות והטיפול במחלת OPMD אשר הוקמה בשנת 2021 על ידי אנשים שנחשפו מקרוב לסבלם של חולי OPMD היא היחידה בעולם אשר מקדמת טיפול כוללני בחולים ובני משפחתם ופיתוח אמצעי ריפוי למחלה. החברה החלה פועלת לשיפור איכות הטיפול, העלאת המודעות למחלה, קידום המחקר ומובילה מערך תמיכה ייחודי הנותן מענה מותאם וייעודי לחולים ובני משפחותיהם. בזכות פעילות העמותה הוקם השרות הרב-תחומי לטיפול בחולי OPMD במרכז הרפואי שיבא, נערכים מחקרים קליניים שיסייעו לטיפול במחלה וגברה המודעות למחלה ולהזדמנויות לפיתוח אמצעי הריפוי במחלה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Reference, Genetics Home. "oculopharyngeal muscular dystrophy". Genetics Home Reference. נבדק ב-2016-05-28.
  2. ^ "Oculopharyngeal muscular dystrophy" (PDF). נבדק ב-28 במאי 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ דיספגיה באתר infomed
  4. ^ Reference, Genetics Home. "What is a gene?". Genetics Home Reference. נבדק ב-2016-05-29.
  5. ^ "OMIM Entry - * 602279 - POLYADENYLATE-BINDING PROTEIN, NUCLEAR, 1; PABPN1". www.omim.org. נבדק ב-2016-05-29.
  6. ^ Trollet, Capucine; Gidaro, Teresa; Klein, Pierre; Périé, Sophie; Butler-Browne, Gillian; Lacau St Guily, Jean (1993-01-01). Pagon, Roberta A.; Adam, Margaret P.; Ardinger, Holly H.; Wallace, Stephanie E.; Amemiya, Anne; Bean, Lora J.H.; Bird, Thomas D.; Fong, Chin-To; Mefford, Heather C. (eds.). Oculopharyngeal Muscular Dystrophy. Seattle (WA): University of Washington, Seattle. PMID 20301305.
  7. ^ איך מטפלים ב- OPMD, באתר opmd.health
  8. ^ ההכרה במרכז רפואי מתמחה לטיפול בדיסטרופיה של שרירי העין והלוע והפרעות בליעה Oculo-Pharyngeal Muscular Dystrophy (OPMD) במרכז רפואי שיבא תל השומר, באתר GOV.IL
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39212927ניוון שרירים אוקולופרינגיאלי