נחל אחיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נחל אחיה
נחל אחיה יוצא מהמנהרה ונשפך לירקון
נחל אחיה יוצא מהמנהרה ונשפך לירקון
אזור נחל אחיה כפי שמתואר במפת הקרן לחקר ארץ ישראל משנת 1880

נחל אחיה הוא נחל אכזב המהווה את יובלו המערבי ביותר של נחל הירקון, אגן הניקוז של הנחל הוא חלקו הדרומי של עמק גלילות. הנחל עובר במנהרה מתחת לרמת אביב ג'[1] ונשפך לירקון[2] ממערב לדרך נמיר. על פי מפת הקרן לחקר ארץ ישראל (PEF), ניקז הנחל בעבר גם את האזור שמדרום מערב למחלף גלילות (אזור אזורי חןשכונת למד), Birket Leil, אולם כיום האזור מנוקז לחוף תל ברוך. בשטח אגן הניקוז של הנחל נמצא פארק אקולוגי גלילות ובו עמק הנרקיסים ומערות הקבורה השומרוניות של תל ברוך, מערות אפקה.

שם הנחל

הנחל קרוי ככל הנראה על שם הנביא אחיה השילוני[דרוש מקור] אך לא ברור מדוע הוחלט דווקא לקרוא לנחל זה על שמו. בערבית נקרא חלקו התחתון של הנחל ואדי נימר ואילו חלקו העליון בתחום עמק גלילות נקרא ואדי אל מרג' (נחל העמק).

מהלך הנחל

תחילתו של הנחל בחלקו הדרומי של עמק גלילות השוכן במרזבה שבין רכס הכורכר השני (שעליו בנויים פי גלילות ורמת אביב ג') לרכס הכורכר השלישי (שעליו בנויים קריית שאול, הכפר הירוק ורמת השרון). תעלות הניקוז המנקזות את שדות הכפר הירוק, שדות דרום רמת השרון ופי גלילות מתאחדות צפונית למערות הקבורה השומרוניות של תל ברוך (מערות אפקה) ויוצרות את נחל אחיה הזורם מערבה ואז דרומה עד לרמת אביב ג' בחלק זה נטועים לאורך ערוץ הנחל אקליפטוסים ובשדות שסביבו נמצאים אלפי נרקיסים המהווים את אחד מאתרי הפריחה המרשימים בארץ (עמק הנרקיסים).

כאשר מגיע הנחל לרמת אביב ג' (באזור גן רוזין) הוא עובר שער ברזל נעול ונכנס למובל תת-קרקעי מתחת לבתי רמת אביב ג'[3].

הנחל זורם במובל מתחת לרמת אביב ג', חוצה את רכס הכורכר שעליו בנויה השכונה, ממשיך במקביל לדרך נמיר ומגיח ממנו רק בשפכו לירקון.

נרקיסים בנחל אחיה (עמק גלילות)
גרניון גזור, על שפת נחל אחיה, גלילות

חי וצומח

עמק גלילות הוא עמק סגור למחצה. מי הגשמים ומי התהום הגבוהים יוצרים בו בית גידול לח שבו אלפי נרקיסים, סייפני תבואה ונוריות וכן בריכות חורף. המרכזיות שבהן כיום הן בריכת החורף ליד תחנת השאיבה של נווה גן (ממזרח ובצמוד לנתיבי איילון) ובריכת החורף של הכפר הירוק[4].

ארכאולוגיה ושרידי אדם

מדרום לערוץ הנחל נמצאות מערות קבורה שומרוניות (מערות אפקה).

מערות קבורה תל ברוך (מערות אפקה)

חשיבות אקולוגית

בתי הגידול הלחים אשר אפיינו בעבר את מישור החוף הולכים ונעלמים תחת לחצי הפיתוח, תשעים אחוז מברכות החורף במישור החוף על החי והצומח הייחודי שלהם הוכחדו, באגן הניקוז של הנחל נמצאות כמה מאחרונות ברכות החורף באזור תל אביב וכן אחד מריכוזי הנרקיסים הגדולים בארץ. מרבית ערוץ הנחל נהרס והוכנס למובל תת-קרקעי, רק אגן עמק גלילות שרד כשטח טבעי למחצה וגם הוא מאוים על ידי תוכניות פיתוח עתידיות של רמת השרון[5] אשר אינן מתייחסות לאופיו הייחודי של בית הגידול[6].

מסלולי טיול באזור הנחל

ניתן להגיע לנחל מכיוון הכפר הירוק, נוה גן ברמת השרון, רמת אביב ג' ופי גלילות, בכל שנה בסוף חודש ינואר מקיים הכפר הירוק את צעדת הנרקיסים שמטרתה להביא למודעות הציבור את ערכי הטבע הייחודיים בעמק גלילות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נחל אחיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נחל אחיה40257181Q55648072