נוקר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צילום של נוקר של רובה Angel M80 . למעלה הנוקר מורכב בתוך הקפיץ למטה הנוקר והקפיץ בנפרד
שרטוט CAD של כלי נשק הניתן להדפסה תלת-ממדית מסוג FGC-9. ניתן לראות את הפטיש נח על נוקר הצף בתוך מכלול הנשק כאשר כדור נמצא בבית הבליעה.

נוקר (או סטרייקר) הוא חלק ממנגנון הירי של כלי נשק שפוגע בפיקה תחל המותקן בבסיס הכדור מצית את התערובת הנפיצה שבתוך התרמיל וגורם לירי. בטרמינולוגיה של כלי ירייה, סטרייקר הוא סוג מסוים של נוקר שבו קפיץ דחוס פועל ישירות על הנוקר כדי לספק את כוח הפגיעה מבלי להשתמש בפטיש להעברת האנרגיה לתחמושת הנוקר משמש בכלי נשק קלים אבל גם עבור כלי נשק ארטילריים, אמצעי לחימה שונים ופירוטכניקה.

בכלי נשק

נוקר הוא מוט גלילי דק ופשוט עם קצה מוקשה ומעוגל שפוגע ומוחץ את הפיקה שמותקנת בקצה התרמיל על העברת התנע מהפטיש לנוקר. הקצה המעוגל מבטיח שדפנות הפיקה יספגו מכה אבל אל לא יחוררו. הוא יושב בתוך חלל במכלול בריח הנשק ונפגע על ידי הפטיש כאשר ההדק "נמשך". לעיתים קרובות הנוקר מושחל בתוך קפיץ על מנת לאפשר תנועה נשלטת ומתוכננת של הנוקר לאחור לאחר הנקירה. בכלי נשק חצי אוטומטיים, הדבר מונע ירי מוקדם כתוצאה מהתנועה קדימה על פי עיקרון ההתמד של סיכת הירי כאשר מנגנון נעילת בית הבליעה נסגר במהלך הטעינה מחדש של הנשק. נוקרים מסוג זה לרוב קצרים מכדי ליצור קשר עם הפיקה כאשר הפטיש מונח עליו. זהו אמצעי בטיחותי למניעת ירי בשוגג מכוחות חיצוניים כגון נפילה.

סוגי תחמושת

בתחמושת מודרנית קיימים 2 סוגי כדורים.

אנימציה המדגימה פגיעה של נוקר בכדור "רימפייר" מול כדור "סנטרפייר בעל כיפת הצתה מסוג בוקסר וכדור סנטרפייר בעל כיפת הצתה מסוג ברדן
  • סנטרפייראנגלית: centrefire) הוא סוג של תחמושת הנפוץ ביותר והוא בנוי כאשר כיפת ההצתה הקרויה גם "פיקה" (באנגלית: primer) ממוקמת במרכז בסיס התרמיל של הכדור. כיפת ההצתה היא בדרך כלל רכיב נפרד המורכב לתוך חלל שקוע בכרכוב התרמיל וניתן להחלפה על מנת למחזר את התרמיל לשימוש חוזר. מחסניות סנטרפייר החליפו את תחמושת הרימפייר ותחמושת פינפייר למעט כמה קליברים קטנים. רוב האקדחים, הרובים ורובי הציד של ימינו משתמשים בתחמושת סנטרפייר.[1]
  • תחמושת רימפייר (באנגלית: Rim-Fire או Rimfire) הוא סוג של תרמיל לתחמושת נשק קל כאשר התחל ממוקם בתוך ה"כרכוב" - שפה היקפית חלולה הבולטת מבסיס המעטפת של התרמיל. בעת ירי, הנוקר של כלי היריה תפגע ובכרכוב תמחץ את שפת הכרכוב כנגד שולי בית הבליעה, הקשה זו תצית את תרכובת הפריימר בתוך הכרכוב, וכתוצאה מכך ידלק אבק השריפה בתוך התרמיל.[2]

סוגי נוקרים

סכימה של עקרון פעולה של נוקרים שונים. מלמעלה: 1. נוקר מסוג "סטרייקר" 2. פטיש ליניארי עם נוקר צף 3. נוקר צף 4. פטיש משולב בנוקר
פטיש אליו מחובר נוקר קבוע. אקדח תופי מסוג סמית' אנד ווסון מודל 13

נוקר קבוע

אקדחי תופי רבים משתמשים בנוקר המקובע לפטיש. תת-מקלעים פשוטים בעלי מנגנון תנועה לאחור היורים ממצב בריח פתוח משתמשים בנוקר קבוע הבולט מפני הבריח. כאשר הבריח נסגר במלואו על בית הבליעה, הפיקה של הכדור החדש שנטען סופגת נקירה ומתחיל תהליך בתוך הכדור שבסיומו מתחוללת ירייה של הקליע. בתוך המרגמה נמצא מעין מסמר מתכתי הנקרא "נוקר"; הרגם מפיל את פצצת המרגמה אחורנית לתוך המרגמה דרך הקנה, היא מקבלת מכה בפיקה שבתחתיתה, וכתוצאה מכך נורית בלחץ גזי הפיצוץ. רוב המרגמות הן בעלות נוקר קבוע.

נוקר צף

בטרמינולוגיה של כלי ירייה, נוקר צף הוא נוקר שתנועתו אינה מוגבלת על ידי קפיץ חוזר, הקפיץ שוכן בתוך חלל המגביל את האפשרות של הנוקר מלצאת מתוך המכלול או גוף הנשק ומונע תנועה לא מתוכננת קדימה או אחורה.

סטרייקר

מנגנוני ירי המופעלים על ידי פטיש משתמשים בנוקר קטן יחסית ומסתמכים על העברת מומנטום המתקבלת מפטיש הנדרך על ידי קפיץ, באותו אופן שבו אזמל מעבירים את המכה מפטיש. בתכנון של כלי ירייה, סטרייקר שואב את כוח הפגיעה בפיקה מקפיץ הפועל ישירות על גליל מתכתי המושחל בו. מנגנון ירי זה נפוץ מאוד בכלי ירייה בעלי בריח המופעל ידנית אך גם במנגנונים המופעלים בפטיש. מנגנון סטרייקר יורכב מקפיץ ירי חזק יחסית שתפקידו לוודא מכה יעילה על הפיקה, ומוט גלילי הזהה בצורתו לסיכה ארוכה עם מנקודת פגיעה צרה, מקטע כבד יותר ה"כתף" של סיכת הירי משמשת כמנחה לקפיץ, חלק אחורי רחב יותר לריסון הקפיץ, וזיז אשר נצמד על ידי ההדק כדי להחזיק את הקפיץ תחת מתח כשהוא דרוך ומוכן לירי. קפיץ הירי דחוס בין כתף סיכת הירי לחלק האחורי של הבריח או מכלול הירי. האנרגיה המאוחסנת בקפיץ של הסטרייקר מועברת ישירות אל סיכת הירי ולאחר מכן אל הפיקה ללא כל העברת אנרגיה או מומנטום לפטיש או מנגנון ביניים אחר. מכיוון שמנגנונים אלו משלבים את שתי הפונקציות של פטיש ונוקר במקשה אחת, הם נחשבים בדרך כלל לפשוטים יותר מבחינה מכנית.

רובים היורים תחמושת בקליבר קטן מסוג רימפייר וכמה כלי נשק אוטומטיים היורים תחמושת סנטרפייר משתמשים בתכנון שונה של מנגנון נקירה הידוע בשם "פטיש ליניארי" שמצוי בעיקר בתוך מכלול הירי. תכנון זה משלב נוקר דמוי סטרייקר עם פטיש כיחידה נפרדת במנגנון.

קיימים 2 סוגי מנגנוני סטרייקר: "דריכה בנעילה" ו "דריכה בפתיחה"

מנגנון סטרייקר "דריכה בפתיחה" של רובה מאוזר מודל 98

דריכה בנעילה

כאשר הבריח נפתח ונמשך לאחור על ידי היורה, הסטרייקר נע גם לאחור כך נקודת העיגון של הסטרייקר עם ההדק עוברת מעל זיז מיחד בלהב ההדק. כאשר הבריח נדחף קדימה כדי לסגור את בית הבליעה, הסטרייקר מוחזק במצב דרוך על ידי להב ההדק. על היורה לסגור את הבריח בכוח כדי להתגבר על הכוח הנגדי שמפעיל הקפיץ, עובדה זו יוצרת אפשרות של ירי בשוגג.. לחיצה על ההדק משחררת את הקפיץ ואת סיכת הירי המושחלת בו על מנת ליצור מגע עם הפיקה.

דריכה בפתיחה

בית הבליעה של הרובה נפתח על ידי סיבוב ידית הדריכה ותנועה לאחור של הבריח. בפעולת דריכה בפתיחה, סיבוב זה פועל על זיז דריכה שדוחף את הסטרייקר לאחור, דוחס ומחזיק את קפיץ הנעילה, כאשר ידית הדריכה מסובבת למצב סגירה של בית הבליעה, זיז הדריכה מתנתק, אך הסטרייקר נשמר במצב דרוך על ידי זיז נעילה בלהב הדק. מערכת דריכה בפתיחה הבטוחה יותר לשימוש אומצה באופן נרחב והיא משמשת בתכנונים מודרניים של רובים היורים כדורי סנטרפייר.

נוקר חשמלי

רוב כלי הנשק החמים משתמשים במנגנון הדק בו נוקר המכה בפיקה משמשים כדי להצית את חומר ההנעה בכדור שמניע את הקליע קדימה. הנוקר חייב לעבור מרחק קצר, מה שיוצר השהייה קצרה בין המשתמש שלוחץ על ההדק לבין ירי הנשק, מה שבדרך כלל מקטין את הדיוק, אם במקרה של תחמישים גדולים במיוחד כגון תחמושת של ארטילריה בקטרים גדולים בה נוקר מיכאני עשוי להיות פתרון מורכב. מערכות חשמליות בהן נעשה שימוש בזרם חשמלי במקום פעולה מכנית קונבנציונלית כדי משמשות כדי להתגבר על בעיות אלו.

ישנן שתי גישות לירי חשמלי של התחמושת. שיטה אחת שומרת על הפיקה הקונבנציונלית, עם זאת, במקום להיפגע על ידי נוקר או על ידי אמצעים מכניים מקבילים, זרם חשמלי משמש לפוצץ את החומר בתוך הפיקה. לאחר מכן, הדחף התרמי הדרוש כדי להצית את חומר ההנעה משגר את הקליע. הגישה השנייה נקראת טכנולוגיה אלקטרו-תרמית-כימית המשתמשת במחסנית פלזמה. במנגנון זה נעשה שימוש בזרם חשמלי ליצירת פלזמה המציתה את חומר ההנעה בצורה מבוקרת. ירי אלקטרוני משמש גם בתותחים אוטומטיים ותחמושת של מטוסים.[3]

סלאמפייר

סלאמפייר ( אנגלית:Slamfire) הוא מונח המתאר ירי של כדור נשק חם המתרחשת בעת טעינת התחמושת לבית הפליעה או בעת שהכדור כבר בתוך בית הבליעה הסגור על ידי הבריח. חלק מכלי הנשק מיועדים לירי סלאמפייר אך המונח מתאר בדרך כלל תקלה של מנגנון טעינה חוזרת. כלי ירייה מתחילים את המחזור ההזנה - ירי פליטה עם כדור שכבר נמצאת בבית הבליעה, לאחר שהמשתמש דרך את הנשק על ידי משיכה ידנית לאחור של המחלק ולאחר מכן שחרור המחלק שאוסף כדור מהמחסנית אל תוך בית הבליעה. סלאמפייר עלול להתרחש אם הנוקר מקיש על הפיקה בזמן שהכדור הראשון מוכנס אל תוך בית הבליעה, אירועים כאלו עלולים להתרחש גם במהלך תהליך הטעינה העצמית של הנשק החצי אוטומטי לאחר ירי מכוון. חלק מתכנון של מנגנוני הדק ונוקרים מתמקד בשליטה מיכאנית על תנועת הנוקר, על מנת להבטיח ירי בעת לחיצה על ההדק בלבד. לכלי ירייה שנועדו לירות עם סגירת הבריח עשוי להיות נוקר קבוע או בעל אפשרות לתנועה קדימה על ידי אינרציה כאשר התנועה קדימה של הבריח נפסקת עם כניסת הכדור לבית הבליעה. עם זאת תקלות מיכאניות של הנוקר או של התחמושת עלולות ליצור ירי בשוגג של הכדור. עיקרון הסלאמפייר משמש בתכנון וייצור של כלי נשק בדרך כלל נשק מאולתר ובדרך כלל כלי נשק ליריה בודדת, המנגנון הפשוט כולל נוקר קבוע בלבד ברובי צינור, הנוקר יושב בתוך צינור אחד המשמש כמנגנון הדק פרימיטיבי ללא פטיש או חלקים אחרים. והתחמושת בדרך כלל בעלת כרכוב נטענת לתוך צינור שני בקוטר קטן יותר המשמש כקנה. תנועה של צינור הקנה בתוך הצינור בו מורכב הנוקר יוצרת נקירה וירי.

הערות שוליים

לקריאה נוספת

  • Chris Monturo: Forensic Firearm Examination Academic Press, 2019 מסת"ב 0128145404
  • Bryce M. Towsley: Gunsmithing Made Easy: Projects for the Home Gunsmith Skyhorse Publishing Inc., 2010 מסת"ב 1616080779
  • DK editors: Weapon The ultimate record of arms and armour Dorling Kindersley Ltd, 2008 מסת"ב 1405334738
  • Ian V. Hogg : Firearms and how they work . Motorbuch Verlag, Stuttgart 1986, מסת"ב 3879437882

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נוקר בוויקישיתוף

נוקר, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נוקר40715495Q1412977