נגוזי אוקונג'ו-איוולה
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה . נגוזי אוקונג'ו-איוולה (אנגלית: Ngozi Okonjo-Iweala; נולדה ב-13 ביוני 1954) היא כלכלנית ניגרית מפורסמת שנודעה בעיקר בשל תפקידה הנוכחי כשרת האוצר של ניגריה ובשל עבודתה בבנק העולמי שבין אוקטובר 2007 ליולי 2011 כיהנה כמנכ"לית[1]. ב-2006 החזיקה לפרק זמן קצר בתפקיד שרת החוץ של ניגריה.
ב-2007 נחשבה מועמדת להחליף את פול וולפוביץ בתפקידו כנשיא הבנק העולמי וב-2012 נחשבה למועמדת להחליף את רוברט זליק כנשיא הבנק העולמי, כשזה יסיים את תפקידו ביוני 2012, מינוי בו זכה לבסוף האמריקאי ג'ים יונג קים.
השכלה וחיים אישיים
אוקונג'ו-איוולה היא בת לשבט האיגבו, קבוצה אתנית שמקורה בדרום מזרח ניגריה. כילדה חוותה את מוראות מלחמת ביאפרה, בה לחם אביה כקצין בכיר למען עצמאות החבל.
ב-1977 סיימה אוקונג'ו-איוולה בהצטיינות תואר ראשון באוניברסיטת הרווארד. את הדוקטורט בפיתוח כלכלי אזורי קיבלה מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס ב-1981. היא נשואה ואם לארבעה.
קריירה
לפני הקריירה המיניסטריאלית שלה בניגריה הייתה אוקונג'ו-איוולה סגנית הנשיא ומזכירת התאגיד של קבוצת הבנק העולמי (world bank group). היא עזבה את המשרה לאחר שמונתה ב-15 ביולי 2003 למשרת שרת האוצר בקבינט של נשיא ניגריה דאז, אולוסגון אובסנג'ו. באוקטובר 2005 הובילה את הקבוצה הניגרית שהגיעה להסכם עם מועדון פריז, לתשלום חלק מהחוב החיצוני של ניגריה בסך 12 מיליארד דולר, בתמורה למחיקה של 18 מיליארד. קודם לתשלום החלקי של החוב ולמחיקת חלקו האחר, הוציאה ניגריה כמיליארד דולר בשנה בלי לקצץ כלל מהקרן.
אוקונג'ו-איוולה הציגה גם את הנוהג לפיו כל אחת ממדינות ניגריה מפרסמות בעיתונות את ההקצאה החודשית של כספים שהתקבלו מהממשלה הפדרלית. התנהלות זו קידמה בצורה משמעותית את השקיפות הגוברת בממשל. היא גם סייעה בהשגת דירוג האשראי הראשון בתולדות המדינה (BB מינוס) שהעניקו לה סטנדרד אנד פורס ופיץ'.
מחלוקת התעוררה סביב מינויה של אוקונג'ו-איוולה למשרת שרת האוצר, עקב תשלום שכרה בדולרים. שכרה של אוקונג'ו-איוולה הגיע ל-240,000 דולר לעומת שכר בסיס של 6,000 דולר. המחלוקת הייתה חוד החנית של הדיווחים בתקשורת אודות הרפורמה, אם כי אוקונג'ו-איוולה חשה כי מבקריה נהגו כלפיה בחוסר צדק עקב האופי הזמני של התשלומים שמקורם היה בקרן נתמכת תרומות הקשורה לממשלה. ב-20 ביולי 2007 פסק בית המשפט לערעורים כי תשלום השכר לא נעשה במסגרת החוק הניגרי והורה לאוקונג'ו-איוולה להחזיר את ההפרש לאוצר המדינה. הן הממשל הפדרלי, הן אוקונג'ו-איוולה ערערו לבית המשפט העליון וההליך המשפטי עודנו תלוי ועומד. הערעור מתקיים על בסיס הטענה כי בית המשפט לערעורים פסק את דינו על סמך מידע מוטעה שנמסר לו, כביכול הייתה זו ממשלת ניגריה שאחראית לתשלום המשכורת, כאשר בפועל לא זה המצב.
אוקונג'ו-איוולה התפטרה ממשרת שרת החוץ של ניגריה ב-3 באוגוסט 2006 לאחר העברתה הפתאומית מתפקיד ראש הצוות הכלכלי של ניגריה על ידי הנשיא לשעבר אולוסגון אובסנג'ו. היא עזבה את הממשל בסוף אוגוסט 2006.
ב-4 באוקטובר 2007 מונתה אוקונג'ו-איוולה על ידי רוברט זליק, נשיא הבנק העולמי דאז, למשרת מנכ"לית הבנק. המינוי נכנס לתוקפו ב-1 בנובמבר אותה שנה.
ב-2011 מונתה על ידי הנשיא גודלאק ג'ונתן בשנית למשרת שרת האוצר, כאשר היא אוחזת בתיק המורחב של השרה לתיאום כלכלי. היא ספגה הרבה אש, יותר מכל פקיד ממשלתי אחר, על הסרת הסובסידיה על הדלק על ידי ממשלת ניגריה, אשר הובילה למחאת "לכבוש את ניגריה" בראשית ינואר 2012.
במהלך כהונתה כשרה הדגישה אוקונג'ו-איוולה את הצורך להפחית את ההוצאות הקבועות של המדינה העומדות כיום על 74% מהתקציב הלאומי ולהגדיל את ההון המוקצב לפרויקטים אשר יכולים לשפר את מצב האבטלה העומדת כיום על שיעור של 14%.
בתפקידיה כשרה לתיאום כלכלי וכשרת האוצר היא מפגינה פעילות והשפעה נרחבת בעיצוב הכיוון של הצוות הכלכלי של הנשיא ג'ונתן ובשינוי סדר היום.
עבודה ללא מטרות רווח
ב-2007, NOI Global Consulting, מוסד ללא כוונת רווח הנושא את ראשי תיבות שמה של נגוזי אוקונג'ו-איוולה, בשותפות עם מכון גאלופ, הכניס סקר דעת קהל, the NOI poll, לפוליטיקה הניגרית.
אוקונג'ו-איוולה היא עמיתה במכון ברוקינגס.
אוקונג'ו-איוולה אף כיהנה בוועדה המייעצת של Global Financial Integrity ובדירקטוריון של World Resources Institute.
פרסים ואותות הוקרה
אוקונג'ו-איוולה זכתה במספר רב של פרסים, אותות הצטיינות והוקרה. ביניהם ניתן למנות:
- Time Europe Hero 2004
- דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטאות:
ב-28 בספטמבר 2007 הוענקה למוזיקאי האירי בונו Philadelphia Liberty Medal. בונו תרם את הפרס בסך 100,000 דולר לארגון DATA - Debt, AIDS, Trade, Africa שהוא אחד ממייסדיו. אוקונג'ו-איוולה קיבלה את הפרס בשם הארגון.
אוקונג'ו-איוולה לא הביעה עניין בתפקיד פוליטי בניגריה בתקופה זאת. עם זאת, היא גינתה באופן קולני את האופן בו המדינה צוברת כיום חובות ענק. לאחרונה, היא צולמה בכנס של מפלגת השלטון בניגריה שהתקיים באבוג'ה.
קישורים חיצוניים
- נגוזי אוקונג'ו-איוויאלה על סיוע לעומת סחר בוועידת TED
- שלומית לן, "המושחתים לא יושבים בחיבוק ידיים כשנלחמים בהם. הם ינסו להכתים אותך, לפגוע בך, אפילו להרוג", באתר גלובס, 15 ביוני 2019
הערות שוליים
- ^ Ngozi Okonjo-Iweala, World Bank Profile
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] נגוזי אוקונג'ו-איוולה25722038