נאוה בן-צבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נאוה בן-צבי
לידה 20 ביוני 1943 (גיל: 81)
ענף מדעי כימיה, הוראת המדעים
מקום מגורים ישראל
פרסים והוקרה ביום 19 במרץ 2018 הודיע שר החינוך כי הוחלט להעניק לנאוה את פרס ישראל לשנת 2018 למפעל חיים בתחום החינוך
תרומות עיקריות

ממייסדי האוניברסיטה הפתוחה

נשיאת המכללה האקדמית הדסה ירושלים

נאוה בן צבי (נולדה בי"ז בסיוון תש"ג, 20 ביוני 1943) היא כימאית ישראלית, חברת הסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית בירושלים, ממייסדות האוניברסיטה הפתוחה. כיהנה נשיאת מכללת הדסה והחל מ-2014 מכהנת כיושבת ראש המרכז הישראלי למצוינות בחינוך.

חייה

נולדה בירושלים לגד ליבלינג שברח מגרמניה לפני מלחמת העולם השנייה, ולצפורה שעלתה לארץ ישראל מרוסיה.

סיימה תואר ראשון בכימיה ופיזיקה ב-1963, תואר שני בכימיה ב-1965 ותואר שלישי בכימיה ב-1970 – כולם באוניברסיטה העברית.

בשנת 1968 החלה את הקריירה האקדמית שלה באוניברסיטה העברית כעוזרת הוראה במכון לכימיה. בשנות ה-70 נמנתה עם החבורה הקטנה והצעירה שהקימה את האוניברסיטה הפתוחה, פיתחה חומרי למידה במדעי הטבע, בעיקר בכימיה, הייתה מרצה בכירה וראש צוות הערכה, חברה בתת-ועדה על של מדעי החיים והטבע וחברת מועצה באוניברסיטה הפתוחה בשנים 1975 – 1985.

הפיקה בארצות הברית את הסדרה המדעית "עולם הכימיה" (The World of Chemistry), ביחד עם צוות מדענים. הסדרה תורגמה לעברית ונלמדת באוניברסיטאות בישראל.

בשנת 1985 שבה אל האוניברסיטה העברית בדרגת מרצה בכיר, ב-1988 מונתה לפרופסור חבר וב-1998 מונתה לפרופסור מן המניין. ב-1992 מונתה לראש המרכז ויו"ר החוג להוראת המדעים באוניברסיטה העברית. בשנים 1992–1999 הקימה וניהלה את המרכז למולטימדיה באוניברסיטה העברית. המרכז המיועד לקידום ההוראה בחינוך הגבוה. בשנת 1994 הקימה, ביחד עם דודו רשתי, את אתר האינטרנט החינוכי "סנונית". על פעילותו של אתר זה זכתה בפרסים רבים, בהם פרס היובל למצוינות (Jubilee Award for Excellence) ופרס קיי על טכנולוגיה וחדשנות יוצאים מן הכלל במדע (Kay's Award for Outstanding Technology and Science Innovation).

הייתה פרופסור אורח במחלקה לכימיה וביוכימיה באוניברסיטת מרילנד בארצות הברית.

בשנת 1999 מונתה לנשיאת מכללת הדסה וכיהנה בתפקיד זה עד 2012.

משמשת כיו"ר של מספר ועדות לאומיות בתחום החינוך. היא עמית בינלאומי של האגודה האמריקנית לקידום המדע (American Association for the Advancement of Science). קידמה יוזמה לקידום של מנהיגות נשים בתחום הרפואה במזרח התיכון, במסגרת פרויקט "ELAM".[1]

מילאה וממלאת בהתנדבות תפקידים בכירים בגופים מרכזיים כולל ייצוג של ישראל בארגון "אימפקט אקדמי" (Academic Impact) של האו"ם, יו"ר של תחרות המדענים הצעירים בישראל, יו"ר הוועד המנהל של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים, ויו"ר הוועדה למדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים של משרד החינוך.

בשנת 2006 זכתה בפרס למנהיגות גלובלית מטעם אוניברסיטת דרום פלורידה.[2]

נמנתה עם מדליקי המשואות בטקס הדלקת המשואות שבפתיחת יום העצמאות תשס"ז.[3]

בשנת 2008, מונתה על ידי שרת החינוך, יולי תמיר, ליו"ר הוועדה לבדיקת הוראת המתמטיקה במערכת החינוך. בשנת 2009 מונתה על ידי ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, למועצת החינוך של העיר.

בשנת 2015 נבחרה לקבל את עיטור יקיר ירושלים.[4]

פרופ' בן צבי מתגוררת בירושלים. הייתה נשואה לד"ר עמוס בן צבי עד מותו בשנת 2017.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים