מתווה בעלז
מתווה בעלז הוא כינויו של הסכם שנחתם ביוני 2022 בין משרד האוצר ומשרד החינוך, המסדיר מחדש את לימודי הליבה במוסדות החרדיים, ולפיו כל מוסד חינוכי שילמד עברית, מתמטיקה, ואנגלית, יקבל תקציב ממשלתי בהתאם להישגי התלמידים, גם אם המוסד אינו רשום ברשת חינוך ממלכתית.
המתווה מכונה 'מתווה בעלז', על שם יוזמי המתווה, חסידות בעלז.
למרות שחסידות בעלז יזמה את המתווה, היא החליטה להקפיא את הצטרפותה אל המתווה בעקבות וטו פוליטי מצד דגל התורה (המפלגה הליטאית, אשר רצה ברשימת יהדות התורה יחד עם הסיעה החסידית אגודת ישראל)[1].
הרקע
בשל מחסור בתקציב, פנה ישראל אייכלר נציג חסידות בעלז בשנת 2018 בשליחותו של האדמו"ר מבעלז, אל הנהלת החינוך העצמאי וביקש להכניס את בתי הספר של החסידות אל רשת החינוך העצמאי. הרשת סירבה בטענה כי גדולי ישראל הליטאים מתנגדים להכנסת בתי ספר לבנים[2].
אחרי הסירוב של החינוך העצמאי, הכריזו בחסידות בעלז כי יקדמו הקמת רשת חינוך חרדית חדשה, בדומה לרשתות החינוך העצמאי ו'בני יוסף'[3], ופנו אל משרד החינוך בבקשה לקדם מתווה חדש במסגרתו יוענקו תקציבים לבתי ספר שילמדו ליבה, בהתאם להישגים שלהם. מצד משרד החינוך ניהלה את המגעים, המנכ"לית דלית שטאובר. מצד חסידות בעלז השתתפו יונתן רייס וזאב פרקש. בחלק הפגישות השתתף גם ח"כ קינלי טור פז ממפלגת יש עתיד שתיווך בין החסידות למשרד החינוך, בתמיכת ראש הממשלה יאיר לפיד, והגדיר את המהלך כ"תחילתו של שינוי משמעותי בחברה החרדית"[4].
המגעים עם משרד החינוך נמשכו זמן רב, ובסוף ינואר 2022 דלפו לתקשורת ועוררו סערה[5]
המתווה
ביוני 2022 נחתם המתווה בין משרד האוצר למשרד החינוך, לפיו כל מוסד שילמד שלושה ממקצועות הליבה - עברית, מתמטיקה ואנגלית - יקבל תקצוב ממשלתי בהתאם לשיעור התלמידים המשתתפים במבחנים, ובנוסף כל מוסד יהיה זכאי בשנה הראשונה למענק בגובה של כ-6,000 ש"ח לתלמיד[6].
המתווה החדש הוביל מספר שינויים לעומת רשתות החינוך החרדי שהיו קיימות עד אז. ראשית, המתווה אינו מחייב לימודי ליב"ה ואינו מעניש את מי שלא ילמד, אלא רק ממריץ את בתי הספר שילמדו[7]. כמו כן, המתווה אינו דורש שהמוסד יהיה רשום ברשת ממלכתית, אלא מאפשר למוסדות שאינם רשמיים להצטרף לתוכנית[8]. ובנוסף, התקציבים ימדדו רק לפי הישגי המבחנים ויעמדו תחת פיקוח המדינה, וזאת בשונה מרשתות החינוך החרדיות הקיימות שמקבלות תקציבים לפי שעות ההוראה ואינן מאפשרות למדינה פיקוח ובחינה של ההישגים[9].
תגובות והשלכות פוליטיות
התגובות בחברה הישראלית היו חיוביות[10][11]. גם בחברה החרדית רוב התגובות הביעו קורת רוח ושביעות רצון מן המתווה וכינו אותה "בשורה"[12].
חלק מן המגזר הליטאי, ששולט ברשת החינוך העצמאי, יצאו במחאה חריפה נגד המתווה החדש, ויומיים אחרי פרסום המתווה, פרסמו בעיתון 'יתד נאמן' מחאה חריגה נגד המתווה[13]. במאמר המערכת של העיתון החרדי 'משפחה' תקפו את העיתון הליטאי על הכותרת החריפה נגד האדמו"ר מבעלז[14]. לאחר הסערה שהתעוררה, החליטו במפלגת דגל התורה (הסיעה השותפה ב'יהדות התורה') כי לא תרוץ ברשימה אחת אגודת ישראל, אם בעלזא תצטרף למתווה בעלז[15][16].
לאחר שבועות ארוכים של משא ומתן[17] והתערבות מצד גורמים פוליטיים שונים החליטה חסידות בעלז להקפיא את הצטרפותה למתווה. לפי דיווחים שונים מגיעה ההקפאה של בעלז בתמורה להבטחה מצד נתניהו כי התקציבים של מוסדותיה יוגדלו ללא לימודי ליבה ויעוגנו במסגרת ההסכם קואליציוני עתידי[18][19]. הבטחה זו עוררה תגובות חריפות מצד גורמים שונים[20][21].
קישורים חיצוניים
- שר האוצר ושרת החינוך סיכמו: תוכנית קידום לימודי ליבה במגזר החרדי, אתר משרד האוצר, יוני 2022
- אליעזר היון, ממ"חים (חינוך ממלכתי-חרדי): נייר עמדה על רקע פרסום 'מתווה בעלז' של משרד החינוך, מכון ירושלים למחקרי מדיניות, אפריל 2022.
הערות שוליים
- ^ ארי קלמן, סוף לסאגה: 'דגל' ו'אגודה' חתמו על הסכם שיאפשר ריצה משותפת, באתר בחדרי חרדים, 12 בספטמבר 2022
- ^ שרה פרדס, מחשבים מסלול מחדש, עיתון משפחה, עמ' 6, 30 ביוני 2022
- ^ האולטימטום של אייכלר: "לא ניכנס לקואליציה אם לא תוקם רשת חינוך חרדית חדשה", באתר בחדרי חרדים, ב' אייר תש"פ
- ^ נתי טוקר וליאור דטל, לראשונה: חסידות מובילה בציבור החרדי מקדמת לימודי ליבה ותתוקצב לפי הישגים, באתר THE MARKER, 26 בינואר 2022
- ^ נתי טוקר, לראשונה: חסידות מובילה בציבור החרדי מקדמת לימודי ליבה ותתוקצב לפי הישגים, באתר TheMarker, 26 בינואר 2022
- ^ שר האוצר ושרת החינוך סיכמו: תכנית קידום לימודי ליבה במגזר החרדי, באתר משרד האוצר, 27.06.2022
- ^ ליאור דטל, המהפכה שמתכנן האוצר לחרדים: למדו לימודי ליבה - וקבלו מיליונים, באתר TheMarker, 29 בינואר 2022
- ^ ליאור דטל ונתי טוקר, למדו ליבה — קבלו מיליונים: האסטרטגיה החדשה של הממשלה לחינוך החרדי, באתר THE MARKER, 29 בינואר 2022
- ^ מירב ארלוזורוב, החסידות השנייה בגודלה מציעה לימודי ליבה, אז למה המדינה לא יוצאת מגדרה?, באתר THE MARKER, 1 בפברואר 2022
- ^ מירב ארלוזורוב, הלחץ ברחוב החרדי מאותת: זה שינוי שיכול להיות אמיתי, באתר TheMarker, 1 בפברואר 2022
- ^ השינוי ההיסטורי בהכנסת לימודי הליבה בחסידות בעלז, באתר חדשות 13, 9 בפברואר 2022
- ^ בשורה חרדית: מוסדות יתוקצבו לפי כמות לימודי חול, באתר בחדרי חרדים, 27 ביוני 2022
- ^ שימי שפר, יתד נאמן נגד בעלזא: "חרדה עצומה ופגיעה חמורה", באתר כיכר השבת, 28 ביוני 2022
- ^ אריה ארליך, מסר מהרבי מוויזניץ, מגזין 'משפחה'
- ^ יצחק נחשוני, יקי אדמקר, ישראל כהן, מתקפה חריפה על אגו”י בעקבות ההצטרפות לתוכנית ליב”ה של משרד החינוך, באתר קול ברמה, 28 ביוני 2022
- ^ אהרן רבינוביץ, ביהדות התורה נאבקים על חינוך הבנים. ההשלכות עשויות להיות דרמטיות, באתר הארץ, 1 בספטמבר 2022
- ^ ארי קלמן, התקדמות חיובית במו"מ: הכדור נמצא בידיים של 'דגל התורה', באתר בחדרי חרדים, 6 בספטמבר 2022
- ^ מרדכי הלפרין, דגל התורה ואגודת ישראל חתמו על הסכם החינוך החדש • פרסום ראשון, באתר JDN, ט״ז באלול ה׳תשפ״ב
- ^ ארי קלמן, גפני נועד עם נתניהו והתחייב לתיקון האפליה כתנאי לממשלה, באתר בחדרי חרדים, 8 בספטמבר 2022
- ^ מאמר המערכת, קואליציית הבורות, באתר הארץ, 19 באוקטובר 2022
- ^ שחר אילן, בדרך לסיכול לימודי הליבה לחרדים - נתניהו שורף את המועדון, באתר כלכליסט, 13.09.22
35279551מתווה בעלז